18
loading

Η ελληνική ιστορία, πρόσφατη και παλαιότερη είναι γεμάτη με ιστορικές βιομηχανίες που έσβησαν και πέρασαν στη λήθη.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, δεκάδες ή και εκατοντάδες, με μεγάλες ή μικρότερες βιομηχανίες που μεγαλούργησαν και οδηγήθηκαν στην κατάρρευση.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περιβόητη «βιομηχανία Σκαλιστήρη», η βιομηχανία που έφτασε να γίνει ο μεγαλύτερος εργοδότης της εποχής της με 5.000 εργαζόμενους, την πήρε το κράτος το 1983 και τελικά την οδήγησε σε εκκαθάριση.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν για το 1932, διαπιστώνει κανείς, ότι 13 μεταλλευτικές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονταν σιδηρούχα μεταλλεύματα στο Λαύριο, στη Σέριφο, στον Αγ. Ελισσαίο, στη Λάρυμνα, στη Στρατονίκη και αλλού.

Τρεις επιχειρήσεις εξόρυσσαν μαγγανιούχα μεταλλεύματα στο Λαύριο και στη Σπηλιαζέζα κι άλλες δύο εκμεταλλεύονταν τα μεταλλεύματα μολύβδου στο Λαύριο.

Στη Λάρυμνα παράγονταν νικελιούχα μεταλλεύματα και στη Στρατονίκη και την Ερμιόνη κυριαρχούσε η παραγωγή σιδηροπυρίτη. Μικρή εξόρυξη μεταλλευμάτων χρωμίου γινόταν στον Δομοκό, ενώ στη Γερακινή και στη Βάβδο Χαλκιδικής, όπως και στη Λίμνη και στο Αφράτι της Εύβοιας, εξορυσσόταν λευκόλιθος, που η αγορά του βρισκόταν τότε σε ύφεση.

Στη Δεσφίνα της Άμφισσας και στο Δίστομο οι βωξίτες, που ήταν γνωστοί από παλιά σαν φτωχό σιδηρομετάλλευμα, παράγονταν σε μικρές ποσότητες.

Έντονη δραστηριότητα το 1932 έδειξαν τα λιγνιτωρυχεία στο Αλιβέρι, στο Μήλεσι, στον Ωρωπό, στην Κορώνη, στην Κύμη, στο Παγγαίο και στις Σέρρες.

Το μακρινό 1934 ιδρύθηκε το «Τεχνικό Γραφείο Δημητρίου Σκαλιστήρη» που το διεύθυνε σαν ατομική του επιχείρηση ο Δημήτριος Σκαλιστήρης και άρχισε να ασχολείται με μεταλλευτικές έρευνες στην περιοχή της Ελευσίνας, όπου ανακάλυψε τα εκεί βωξιτικά κοιτάσματα. Από τότε γεννήθηκε το συγκρότημα Σκαλιστήρη με τις διάφορες μετέπειτα επιχειρήσεις του.

Ο Δημήτρης Σκαλιστήρης είχε σπουδάσει στη Γαλλία, εργάστηκε αρχικά στην A.E.G. στη Γερμανία και εκεί είδε ότι έχανε ευκαιρίες γιατί ήταν Έλληνας και έτσι την εγκατέλειψε και επέστρεψε στην Αθήνα. Εντόπισε τα κοιτάσματα στην Ελευσίνα και άρχισε να τα εκμεταλλεύεται, ενώ παράλληλα εκμεταλλευόταν μεταλλεία στην Κύμη.

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος έβαλε φρένο στα σχέδιά του, όμως στην ανασυγκρότηση των μεταλλείων βοήθησαν οι παροχές της αμερικανικής βοήθειας (A.M.A.G.), το σχέδιο Marshall και η UNRRA.

Το 1951 ιδρύθηκε από το Συγκρότημα Σκαλιστήρη η «Α.Ε. Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνος».

Το 1967 φεύγει από τη ζωή ο Δημήτρης Σκαλιστήρης και τη θέση του παίρνει ο γιος του Μιχάλης. Ο Μιχάλης Σκαλιστήρης είχε σπουδάσει στο Πολυτεχνείο και βρισκόταν ήδη στην εταιρεία από το 1954 έχοντας ξεκινήσει από χαμηλά, από το λογιστήριο.

shutterstock696571504

Το 1971 η εταιρία αυτή μετονομάζεται σε «Α.Ε. Μεταλλεία Βωξίτου Ελευσίνος - Μεταλλευτικαί, Βιομηχανικαί και Ναυτιλιακαί Εργασίαι», που ασχολείται με τα μεταλλεύματα βωξίτη και μαγγανίου. Πρόκειται για τη FI.Μ.Ι.S.CO. - FInancial Mining Industrial Shipping COrporation.

Η «βιομηχανία Σκαλιστήρη» καλπάζει εκείνα τα χρόνια. Ήταν εκείνα τα χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα με 5.000 εργαζόμενους και ταυτόχρονα ήταν άκρως εξαγωγική με μεταλλεία κυρίως στη βόρεια Εύβοια, στην ευρύτερη περιοχή του Μαντουδίου.

Το χρυσό τούβλο

Πολλά κυκλοφορούν για το δώρο που είχε κάνει ο Μιχάλης Σκαλιστήρης στη γυναίκα του Παπαδόπουλου το 1973.

Σε συνέντευξη που έχει δώσει ο ίδιος για τη διδακτορική διατριβή (Ιωάννης Παλάντζας, «Οι εξορυκτικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Βόρεια Εύβοια κατά τη διάρκεια του 19ου και 20ού αιώνα σύμφωνα με τις αρχειακές πηγές» αναφέρεται στο δώρο που πρόσφερε το 1973: «Το περιστατικό έγινε στα εγκαίνια του εργοστασίου των Πυριμάχων στους Φούρνους. Είχε έρθει με άλλους επισήμους, εκπροσωπώντας την τότε Κυβέρνηση. Επειδή εμείς θα κάναμε τούβλα, σκέφτηκα να της προσφέρω ένα τούβλο, το οποίο μέσα ήταν κούφιο και απέξω είχε επιχρυσωθεί. Εκ των υστέρων είδα ότι αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις».

Η μεγάλη απεργία

Την Τρίτη 30 Μάρτη 1976 ξεκίνησε η απεργία στα μεταλλεία του επιχειρηματία Σκαλιστήρη στην Εύβοια. Πέντε χιλιάδες εργάτες διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι απεργοί έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας και συγκεντρώθηκαν μπροστά από τα τέσσερα εργοτάξια. Σημειώθηκαν συγκρούσεις με την Αστυνομία, έπεσα δακρυγόνα και έγιναν συλλήψεις τις επόμενες μέρες.

Η κατάσταση εντείνεται και έρχεται η διαταγή του διοικητή της Χωροφυλακής Εύβοιας για «απαγόρευση πάσης συγκέντρωσης» στην περιοχή. Η διαταγή δόθηκε στις 3 Απρίλη και απαγόρευε να γίνονται συγκεντρώσεις στους δρόμους, στις πλατείες, στους ανοιχτούς χώρους των χωριών Μαντούδι, Προκόπι, Στροφιλιά, Κήρινθος, Σπαθάρι, Καλύβια και ειδικότερα σε απόσταση 500 μέτρων από τα εργοστάσια Σκαλιστήρη.

Όπως έγραφαν οι εφημερίδες της εποχής (Ριζοσπάστης) ο απολογισμός είναι 38 συλληφθέντες και αρκετοί τραυματίες.

Η απεργία τελικά έληξε στις 7 Απρίλη 1976 χωρίς να ικανοποιηθεί κάποιο από τα αιτήματα των εργαζομένων.

Η πορεία μέχρι τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων

Τα επόμενα χρόνια κύλησαν δυναμικά για την επιχείρηση. Άλλωστε σύμφωνα με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων η περίοδος από το 1961 έως το 1979 είναι η σημαντικότερη στη νεότερη μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδος.

shutterstock177007520

Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του '80 οι δυσμενείς συγκυρίες στις διεθνείς αγορές μεταλλευμάτων κυρίως αλλά και οι ανακατατάξεις που σημειώθηκαν σ΄ αυτές, οδήγησαν μία σειρά από μεταλλευτικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις  σε μαρασμό, στην υπαγωγή τους στην κατηγορία των προβληματικών επιχειρήσεων και ορισμένες από αυτές σε κλείσιμο. Ταυτόχρονα η εξόρυξη είχε γίνει εξαιρετικά δύσκολη.

Η βιομηχανία Σκαλιστήρη αν και κάνει πολλές κινήσεις, φέρνει μετάλλευμα ακόμη και από την Τουρκία, δεν καταφέρνει να κρατηθεί και κρατικοποιείται. Μπαίνει στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων το 1983. Αυτή η απόφαση ήταν ουσιαστικά και η αρχή του τέλους για τη βιομηχανία.

Τα πειράματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, διοίκησης και οργάνωσης την οδηγούν τελικά σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης το 1992.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar ενας εργαζόμενος στον FIMISCO

  Γράφετε... "Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του '80 οι δυσμενείς συγκυρίες στις διεθνείς αγορές μεταλλευμάτων..."... Γιατί γράφετε κάτι οταν δεν ξέρετε. Η εταιρεία δεν ειχε κανενα προβλημα με τις αγορές... Το πρόβλημα ήταν οι εκλογες του 1981 που πριν απ' αυτες βουλευτες, όπως και η Μερκούρη, πηγαιναν στο Μαντουδι κι ελεγαν στον κόσμο..."ψηφίστε μας και το εργοστασιο θα γίνει δικό σας"... Λογω του Clearing εκείνης της εποχής το κράτος χρώσταγε ενα σωρό λεφτα στην επιχείρηση αλλά απαιτούσε τις πληρωμές της σε δημόσιους οργανισμούς... και πολλά άλλα. Φυσικά υπηρχαν και λαθη της διοίκησης και πολιτικές,...αλλά μην τα λετε χωρίς να ξέρετε το βαθος... Σκέτη παρπληροφόρηση είστε.

  1. avatar Shiba

   Κι εγω δουλευα στην ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΕ. Κλωστουφαντουργια με εργοστασιο στη Θηβα και 2000 εργαζομενους. Εκανε εξαγωγες σε ολο τον κοσμο. Ζουσε ολη η Βοιωτια απ αυτην. Οχι μονο κακη διαχειριση!!! Απλα τα δανεια που επαιρναν οολοι αυτοι δεν τα εβαζαν στις εταιρειες τους!!!!!!! Τα ετρωγαν για παρτη τους. Καποια στιγμη - απο το '81 και μετα σταματησε να πεφτει ρευστο απο τις τραπεζες!!!!!!! Ετσι λοιπον εκαναν σταση πληρωμων για να εκβιασουν την κυβερνηση!!!!!!! Και φυσικα , επειδη δεν εγινε το δικο τους (δανεικα κι αγυριστα) αρχισε η μεγαλη κατρακυλα. Κι εζησαν αυτοι καλα!!!!!!! Πολυ καλα!!!!!! Κανεις μα κανεις δεν τους κυνηγησε μετα ουτε φυσικα τους ζητησε τα αγυριστα!!!!!!!!!

  2. avatar Το να βλέπεις

   τα προβλήματα μόνο από τη κομματική σκοπιά είναι λάθος. Με τη λογική αυτή όλες οι επιχειρήσεις θα είχαν καταρρεύσει μετά το 81. Το πρόβλημα ήταν πολυσύνθετο. Η εταιρεία κατέρρευσε, αλλά όχι μόνο για τον λόγο που αναφέρεις.

 2. avatar Apla

  Ενα αφιερωμα και στην "Χρωπη"...

 3. avatar Albatros

  Ρεελισμός. Όχι πολύς! Λίγος ρεαλισμός. Επιχείρηση είναι δεμένη με το κέρδος. Αν δεν έχει κέρδος δεν είνει επιχείρηση. Μια κερδοφόρα επιχείρηση δημιουργεί θέσεις εργασίας. Όταν φθάσει στο σημείο και ζητά εξυγείανση το παιχνίδι χάθηκε. Ζητάς να σε εξυγειάνει κάποιος που δεν έχει την ικανότητα να εξυγιάνει τον εαυτό του. Και στην συνέχεια, εάν το κράτος λειτουργεί με συνέχεια ανεξάρτητα από τον κάθε διαχειριστή που θα βγεί από τις κάλπες, υπάρχει μέλλον. Εάν ο διαχειριστής μεταβλεθεί σε ιδιοκτήτη, (που δυστυχώς συμβαίνει πάντα) χαιρέτα μου τον πλάτανο!

 4. avatar SCULLYXL5

  ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΚΑΡΧΑΡΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΚΛΑΒΟΥΣ ΟΧΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!!

 5. avatar Με τις ώρες

  Το πως καταλήγουν όλοι οι σχολιαστές, σε πολιτικές παρατάξεις τύπου φταίει η Δεξιά - φταίει η Αριστερά, λες και τα υπόλοιπα λειτουργούσαν ομαλά και με οργάνωση, δε μπορώ να το καταλάβω.
  Επίσης όλοι πετάνε ευθύνες και μοιράζουν λάσπη λες και οι κυβερνήσεις ήταν ξενόφερτες.. αλλα ακόμα κέτσι να ήταν πάλι μεγάλο μερίδιο ευθύνης πέφτει στον λαό. ο λόγος πολύ απλός και μας τον έχουν διδάξει όλοι οι άξιοι προγονοί μας.
  Ο λαός δεν γίνεται ένα/μονάδα . Σπάει σε κομμάτια και χάνει την δυναμή του.
  Ο Λαός μόνο ενωμένος μπορεί να πετύχει καλύτερο μέλλον.
  Αυτο γίνεται μέσα από συζητήσεις, με τοποθετήσεις, με επιχερήματα, με αμοιβαίους συμβιβασμούς και όχι απλά με ταμπέλες, λάσπη και φυσικά ειρωνικές τοποθετήσεις/τρολιάσματα που λειτουργούν, σκόπιμα ή μη, υπέρ εξωτερικών συμφερόντων!
  Το δύσκολο είναι να έχεισ αξία και να προβάλεις επιχειρήματα και όχι να κράξεις ή να μαυρίσεις ακόμα και τον αντιπαλό σου.
  Είναι σαν όλοι οι σχολιαστές στα ελληνικά μέσα, να κάνουν αγώνα στο ποιός θα έχει ή θα δημιουργήσει περισσότερους εχθρούς και αντιπαλότητες και όχι στο αντίθετο.

 6. avatar Cohn

  Στην ουσία ο ΟΑΕ την πήρε όχι για εξυγίανση , αλλά να μην χρεοκοπήσουν οι τράπεζες από δάνεια μη εξυπηρετουμενα των εταιρειών που υπήχθησαν στον ΟΑΕ

 7. avatar Social Distortion

  Απο το 1932
  εως το 1983 που ήρθε η πρωτη φορά αριστερά και την έκλεισε.
  Όταν τελειώσει η δεύτερη φορά αριστερά απλά δεν θα υπάρχει Ελλάδα.

  1. avatar ΜΑΙDEN

   Προφανως δεν καταλαβες καλα η απο βλακεια η εσκεμενα.Την εταιρια την φαληρησε ο ιδιος ο Σκαλιστηρης,το κρατος αναγκαστηκε να την κρατικοποιησει για να μην μεινουν στο δρομο 5000 εργαζομενοι,κατι που μαλλον δεν σ εδιαφερει και πολυ.Διαβασε την ιστορια αναλυτικα,οσο για την αριστερα θα την εχεις πολυ ακομα φιλε μου..........κεφαλαιοκρατη.

  2. avatar Το όνομά σας

   Δεν την έκλεισε κανείς. Ήταν προβληματική, δεν πλήρωνε τις υποχρεώσεις της και για να μη μείνουν άνεργοι οι εργαζόμενοι την πήρε ο Ο.Α.Ε. Στη συνέχεια όταν μπήκε σε εκκαθάριση και ο ΟΑΕ - διότι το σχέδιο απέτυχε - οι εργαζόμενοι διορίστηκαν στο δημόσιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

  3. avatar τιτος

   αυτο σε κοβει που χασατε την κυβερνησι και την ρεμουλα ,

  4. avatar τιτος

   κανονστε να φερετε την δεξια που τα τσεπωσε ολα να την εξαφανησουν απο τον χαρτι την ελλαδιτσα μας . αλλα φενεται ξεχνας ευκολα και εσυ και μερικοι αλλοι του πολιτικου συναφειουσου , δεν τους βλεπουμε που εχουν μουτρα και βγαινουν και μιλανε ενω εχουν φαει τον αγκεορα βλεπε SIEMENS , KELPNO , lista langard και μερικες αλλες στις OFFSHORE εταιριες ιδες κανενα ονομα απο τους συριζαιους.

  5. avatar Αρ. Σταγειρίτης

   Δεν μου αρέσει ούτε η πρωτη ούτε η δεύτερη "αριστερά" .. αλλά μάθε να διαβάζεις.Στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό ΔΕΝ διαβάζουμε. Και επιδή τα έζησα με πολλούς τρόπους ..στη χώρα μας οι επιχειρήσεις όταν κλείνουν τα αφεντικά έχουν και για τα τρισέγγονα τωντρισεγόνωντους .. (κάτι σαν τον Σαμαράκαι τον ρόγονο Μπενάκη ...Διάβασε... ""από το 1961 έως το 1979 είναι η σημαντικότερη στη νεότερη μεταλλευτική ιστορία της Ελλάδος.
   Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του '80 οι δυσμενείς συγκυρίες στις διεθνείς αγορές μεταλλευμάτων κυρίως αλλά και οι ανακατατάξεις που σημειώθηκαν σ΄ αυτές, οδήγησαν μία σειρά από μεταλλευτικές και μεταλλουργικές επιχειρήσεις σε μαρασμό""

   1. avatar S PAP

    Εχεις δικιο οτιβπολλες φορες φταινε οι συγκυριες αλλα και ο πατερας μου τα εζησε και μου τα λεει εκ των εσω δουλευε την δεκαετια του 80 σε μεγαλη βιομηχανια αυτα που γινοντουσταν με τους συνδικαλησταραδες δεν ειχαν προηγουμενο εννοετε βεβαια οτι μετα απο λιγο η βιομηχανια εκλεισε οπως τους το λεγε ο πατερας μου με τους συνδικαλησταραδες να παιρνουν ως δωρο απο μια αδεια ταξι ο καθενας το οποιο αυτο μαθευτηκε αργοτερα οποτε τι καθεσαι και μας λες....

   2. avatar Social Distortion

    Γιατί δεν προσαρμοστήκαμε στις διεθνείς συγκυρίες και άλλοι προσαρμόστηκαν?

   3. avatar IoaSi

    Αν ότι διαβάζεις το πιστεύεις τότε θα πιστεύεις και πως είμαστε το next big thing στις παγκόσμιες επενδύσεις. Το είπε ο Τσίπρας και το έγραψαν. Χαχαχαχα

 8. avatar επιχρυσομενο κουφιο τουβλ﨨¨΄

  μαπα το καρπουζι

Παρακαλούμε περιμένετε ...