17
loading

Η μεγαλύτερη βιομηχανία παπουτσιών στην Ελλάδα, από ότι φαίνεται, θα καταφέρει να σβήσει τα 100 «κεράκια» σε 1,5 περίπου χρόνο. Με μεγάλη ιστορία, με πολλές δυσκολίες στο πέρασμα των ετών η Boxer, που λίγο έλειψε να μην αντέξει την οικονομική κρίση, δείχνει να βρίσκει το δρόμο της.

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες ελληνικές βιομηχανίες και πλέον η μεγαλύτερη στο χώρο το ελληνικού παπουτσιού. Άλλωστε είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει Έλληνας που να μην ξέρει τα Boxer ή να μην έχει ακούσει για αυτά.

Το παρελθόν της είναι μια ιστορία επιτυχίας, ενώ πλέον η εταιρεία κοιτάζει προς το μέλλον από άλλη θέση, αφού διεσώθη και ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες.

Η ιστορία της ξεκινάει από το μακρινό 1919. Τα µέλη της οικογένειας Φειδά ήταν τσαγκάρηδες αρκετά χρόνια πριν γίνουν βιοµήχανοι.

Ο Ιωάννης Φειδάς, το 1919, ξεκίνησε τη κατασκευή χειροποίητων δερμάτινων υποδημάτων στηv Καλαμάτα Μεσσηνίας. Νωρίτερα και για 12 ολόκληρα χρόνια βρισκόταν στην Αμερική, ως οικονομικός μετανάστης, όπου και ολοκλήρωσε την τέχνη του παπουτσιού.

Μάλιστα ο Ιωάννης Φειδάς ήταν αυτός που έφερε τις πρώτες µηχανές στην Καλαµάτα για να παραγάγει βιοµηχανικό παπούτσι. Τότε όμως οι Έλληνες δεν είχαν σε καµία εκτίµηση το βιοµηχανικό παπούτσι, παρά µόνο το χειροποίητο. Η επιχείρηση δεν πήγε καλά και πούλησε τις µηχανές για παλιοσίδερα. Τη δουλειά όµως δεν την εγκατέλειψε.

boxer2

Έβαλε τα πρώτα θεμέλια δημιουργώντας μεγάλη πελατεία και ξεχωριστό όνομα στην τοπική κοινωνία.

Αργότερα ο γιος του Δημήτρης Φειδάς, έχοντας μεγάλο ταλέντο στις καλές τέχνες και τη ζωγραφική έμαθε το σχέδιο, τηv τέχνη και τη δημιουργική κατασκευή, του παπουτσιού και έγινε ακόμα καλύτερος από τον πατέρα του.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ο Δημήτρης Φειδάς ξεκίνησε πάλι από το μηδέν αφού τα πάντα είχαν καταστραφεί. Έτσι, μαζί με τη γυναίκα του Μαρία Φειδά  μετακόμισαν στην Αθήνα στη περιοχή του Ψυρρή, στέκι όλου του κλάδου της εποχής, όπου κι άνοιξαν τη πρώτη τους μικρή Βιοτεχνία.

Το πρώτο τσαγκάρικο ανοίγει σε ένα πατάρι στην περιοχή του Ψυρρή. Τότε φτιάχνουν χειροποίητα τα πρώτα πλεκτά παπούτσια στην Αθήνα και κατορθώνουν να τα βάλουν στο κατάστηµα του Λαµπρόπουλου, στην οδό Αιόλου. Η πορεία είναι ενθαρρυντική και το 1949, από το πατάρι στο τσαγκάρικο µεταφέρεται στην οδό Πρωτογένους και καταλαµβάνει πλέον ολόκληρο όροφο, που διαθέτει και πρατήριο.

Εκεί εργάστηκαν σκληρά και δημιουργικά κάνοντας ένα σεβαστό όνομα στο κλάδο της υποδηματοποιίας. Στη συνέχεια η κόρη τους Μίνα, απέκτησε γνώσεις, εμπειρίες κι αντοχές, κάνοντάς την ενεργό και πολύτιμο «συνεργάτη», στην ανοδική πορεία των γονέων της.

Η Μίνα Φειδά παντρεύτηκε τον Γιάννη Νταή, έναν άνθρωπο με σύγχρονες για την εποχή αντιλήψεις, ο οποίος έβαλε όλες του τις δυνάμεις για τη πρόοδο της τότε Βιοτεχνίας.

boxer3

Tο πρώτο ιδιόκτητο εργοστάσιο χτίστηκε το 1961 στη Λαμπρινή (Άνω Πατήσια), σε ένα οικόπεδο που είχε αγοραστεί για να γίνει σχολείο της κόρης τους, σαν ένα όνειρο που έμεινε ανεκπλήρωτο, κι έτσι η μικρή Βιοτεχνία εξελίχθηκε σε μια μικρή Βιομηχανία, με αρκετούς εργαζόμενους (υπολογίζονται τότε σε 50) και σύγχρονα για την εποχή μηχανήματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής ποιοτικών υποδημάτων και την επέκταση της πελατείας Πανελλαδικά.

Το 1968 η εταιρεία εξελίσσεται σε Ανώνυμη στη μορφή που έχει έως σήμερα.

Από το 1970 έγινε εξαγωγική εταιρία στην Ευρώπη και πολύ αργότερα στην Ρωσία, στην Αμερική και στην Αγγλία.

Το 1974 χτίζεται το δεύτερο ιδιόκτητο εργοστάσιο στις Αχαρνές, πολύ μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο, σαν αποτέλεσμα της συνεχούς ανόδου της ζήτησης των υποδημάτων της εταιρείας. Εκεί, η εταιρεία γιγάντωσε την παραγωγή και την πελατεία της με 5.000 ζεύγη την ημέρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Άρχισαν μεγάλες εξαγωγές κυρίως στη Γερμανία, Ρωσία και Αγγλία, κάνοντας την εταιρεία τη μεγαλύτερη παραγωγική Βιομηχανία του κλάδου.

Το «όχι» στους Γερμανούς και η πτώση της ΕΣΣΔ

Το πρώτο μεγάλο πλήγμα για την Boxer ήρθε με ένα «όχι» στους Γερμανούς.

Όπως αναφέρθηκε η βιομηχανία είχε συμφωνία με Γερμανούς και έκανε σημαντικές εξαγωγές στη Γερμανία. Στα μέσα της δεκαετίας του '80 ήρθε μια πρόταση από τους Γερμανούς. Η εταιρεία Zalamander ήθελε να αγοράσει τη Boxer. Η απάντηση που πήρε ήταν ένα μεγάλο «όχι» και την επόμενη μέρα ακυρώθηκαν όλες οι παραγγελίες!

Η σωτηρία στα προβλήµατα που αντιµετώπιζε η βιοµηχανία µετά την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ εξαιτίας της κατάργησης των δασµών, ήρθε από την τότε Σοβιετική Ενωση. Το 1984 η Φειδάς ΑΕ έκλεισε συµφωνία εξαγωγής που κράτησε ως το 1990. Το επόμενο μεγάλο πλήγμα που βίωσε η βιομηχανία ήταν με την πτώση της ΕΣΣΔ, καθώς το ελληνικό παπούτσι είχε μεγάλες εξαγωγές στη ρωσική αγορά.

Το 1990, μαζί με το τέλος της συνεργασίας με τη Σοβιετική Ένωση, πεθαίνει από βαριά αρρώστια ο Γιάννης Νταής και η Μίνα Φειδά- Νταή αναλαμβάνει την ευθύνη της εταιρίας στην οποία μετά τις σπουδές της στην κοινωνιολογία, ήταν συνεχώς δίπλα στον πατέρα της, στην μητέρα της και στον άνδρα της.

boxer1

Η Μίνα και ο Γιάννης Νταής απέκτησαν δύο γιούς. Τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη. Ο πρώτος ακολούθησε από μικρός τον κλάδο των Μαθηματικών και σήμερα είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου στα θεωρητικά Μαθηματικά. Ο δεύτερος, Παναγιώτης, ακολούθησε τον Οικονομικό κλάδο με εξειδίκευση στις αγορές (Marketing). Από μικρός, ο Παναγιώτης, βρισκόταν κοντά κι ύστερα μέσα στη δουλειά των γονέων και των παππούδων του και ουσιαστικά αποτελεί τη τέταρτη γενιά της εταιρείας.

Τo 2006, η πρόεδρος της εταιρίας Μίνα Φειδά Νταή, μαζί με την ομάδα της Διοίκησης του εργοστασίου και μετά από 6-7 χρόνια ανοδικής πορείας της ζήτησης του προϊόντος boxer, αποφάσισαν να χτίσουν το τρίτο παραγωγικό εργοστάσιο στη βιομηχανική περιοχή Αχαρνών.

Η πρόεδρος θεώρησε σκόπιμο ο γιος της να αναλάβει το χτίσιμο του 3ου ιδιόκτητου εργοστάσιου που έχει την δυνατότητα παραγωγής 8.500 ζευγών την ημέρα.

Στα εγκαίνια του νέου εργοστασίου το 2010 είχε αρχίσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Από το χείλος της καταστροφής στην ολική επαναφορά

Πριν λίγους μήνες η εταιρεία βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση που κράτησε μέχρι πριν λίγες μέρες.

Η εταιρεία είχε καταθέσει συμφωνία εξυγίανσης προς επικύρωση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών την 31η Ιουλίου.

Πλέον ήρθε σε συμφωνία με τις τράπεζες και το νέο μοντέλο ανάπτυξης θα επιδιώξει την μεταμόρφωση της εταιρίας σε σύγχρονη παραγωγική και εμπορική εταιρία, με την εφαρμογή νέου σχεδίου πωλήσεων και μάρκετινγκ, την παραγωγή νέων προϊόντων για όλες σχεδόν τις ηλικίες, την καλύτερη αξιοποίηση του δικτύου των 400 καταστημάτων τρίτων, τη δημιουργία νέων εταιρικών καταστημάτων και e-shop και την προώθηση εκ νέου των υποδημάτων στη διεθνή αγορά.

Η βιομηχανία και οι τράπεζες συμφώνησαν να ρυθμισθούν και αναδιαρθρωθούν οι υποχρεώσεις της χωρίς να παραβλάπτεται η συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών και χωρίς να περικόπτονται απαιτήσεις των εργαζομένων. Ακόμη οι τράπεζες συμφώνησαν στην χορήγηση νέας χρηματοδότησης ύψους 1,7 εκατ. ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Σερβιτόρος

  Value for money. 20 χρονια σαν σερβιτορος μονο τα boxer μου βγαλανε 2 και 3 χρόνια αντοχης. Κ τα πιο ξεκούραστα!
  Μπραβο τους!

 2. avatar Γιάννης 111

  Καλό το άρθρο, η φώτο όμως στην αρχή κάτω από τον τίτλο δείχνει άλλη δραστηριότητα!!

 3. avatar mich kar

  ελληνικα προιοντα .δεν εχουν να ζηλεψουν τιποτα .και τα χρηματα μενουν εδω .με τετοιες ενεργειες ,ισως ακουγονται μικρες μπορει να πει καποιος ,στηριζεις Ελλαδα.τον Σαλαμαντερ ,τον ειδατε ,ειπε Ναιν δεν πουλαω και ακυρωσε παραγγελια ,κοινος νους χρειαζεται και δραση απο εμας ,οχι απ τον \'\'αλλον\'\' Μειντ ιν Ντοιτς ,Ναιν κι εμεις,μειντ ιν Στρ-ινγκ-λαντ(αυτοι ειναι πιο που..ς, μας τα κανουν ολα υπουλα κι απο πισω ,δεν φαινονται ) ,Νο εμεις-ειτε ειναι υποδημα -ενδυμα -ηλεκτρικα ......(τωρα σε κανα ΜπεΜΒΕ ,εχουμε θεμα με τη μαλ....α μας) τροφιμα....μπραβο τους που τα καταφεραν

 4. avatar Παπαδακης παναγιωτης

  Αγαπητοί μου φίλοι πραγματικά όλα τα χρόνια η οικογένειά μου έχει χαρεί προϊόντα από τη συγκεκριμένη εταιρία χωρις ποτε μα ποτέ να εχουμε καποιο πρόβλημα με τη ποιότητά τους εχω αγορασει δυστυχώς παπούτσια από πανάκριβες μάρκες και έχω μετανιώσει φταιει η διαφήμιση οπως αναφέρθηκε πιο πάνω και η προώθηση που γινεται μακαρι για την οικονομια μας και για τους εργαζόμενους να μπορούσαν τετοιες εταιρίες να επιβιώσουν και να αναπτυχθουν

 5. avatar dem

  Φέτος αγόρασα ένα υπέροχο ζευγάρι δερμάτινων καλοκαιρινών δετών μπόξερ 50€ μετά την έκπτωση. πολύ καλή τιμή για την ποιότητα boxer. Να βοηθήσουμε όλοι τις ελληνικές επιχειρήσεις.

 6. avatar Χαχα

  Λοιπόν χρειάζεται μια και μόνο απόφαση : να μη φορεί κανένας και καμία άλλο παπούτσι παρά μόνο ελληνικής κατασκευής. Μη ξεχνάτε : παπούτσι απο τον τόπο σας κι ας ειναι μπαλωμενο.

 7. avatar Χρηστος Τ.

  Και θα τα ευχαριστιθεις και θα βγαλεις τα λεφτα που εδωσες απο την αντοχη τους,το λεω εκ πειρας.Αν δεν υποστηρηξουμε τα δικα μας προιοντα μην ψαχνουμε να βρουμε ποιος φταιει.Αν περνουμε κινεζικα κλπ σιγουρα θα καταληξουμε και στα κινεζικα μεροκαματα.Εχουμε κι εμεις την ευιηνη μας.

 8. avatar Μακρουλακης Μιχαηλ Μ…

  Το παπουτσι εχει πεθανει στην Ελλαδα,οπως η υφαντουργια...Ερχονται εκατομμυρια παπουτσια απο Κινα με πεντε-εξι εβρω το ζευγαρι..Και πωλουνται δεκαπεντε εβρω απο τους καταστηματαρχες...Εδω προκειται για μνημοσυνο....!!!..

  1. avatar indian

   αμα.εσυ.θες.να.φορας.σαβουρες.κινεζικες.και.να.χαλας.τα.ποδια.σου.φορα.ασε.εμας.να.φοραμε.boxer.

  2. avatar σκεφτεσαι σαν μικροελληνας

   Με αυτην την λογικη να τα κλεισουνε και οι αμερικανοι και οι ιταλοι ... δεν παει ετσι. Υπαρχει και η ποιοτητα ο σχεδιασμος, καη προπαντως η μαρκα. Ευτυχως που δεν σκεφτονται ολοι σαν και σενα.

  3. avatar temeteron

   Μάλλον δεν ξέρεις την Ιστορία του Φειδά και γενικά τη σημαίνει boxer είναι δερμάτινα παπούτσια φίλε δερμάτινο και κινέζικο δεν υπάρχει και αν υπάρχει δεν θα κάνει 5-6 ευρώ!

 9. avatar A.G

  Τα boxer είναι εκπληκτικά και γερά παπούτσια,μπράβο που κατάφερε να επιβιώσει

 10. avatar Χαχα

  Προ μιας εικοσαετίας και πάνω τα ελληνικά παπούτσια και δει τα γυναικεία ηταν περιζήτητα στις μεγάλες μπουτίκ των παρισιων.

 11. avatar ΦΑΝΗΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

  Ελληνική εταιρεία Πολύ καλή ποιότητα
  Το κράτος θα έπρεπε να στηρίξει 5-6 παραγωγικούς κλάδους στην χώρα μας ένας από αυτούς είναι το Ελληνικό παπούτσι κατά την γνώμη μου
  Κανένας πολιτικός ποτέ δεν ασχολήθηκε παρά μόνο πηγαίνοντας σε τίποτα εγκαίνια

  1. avatar κλουβατοσ αντωνιοσ

   το ελληνικο κρατοσ πρεπει να υποστηριζει αυτεσ τισ προσπαθειεσ με ολεσ του τισ δυναμεισ!!!!!!!

 12. avatar Υπάρχουν πολλές ελληνικες βιομηχανίες παπουτσιών…

  ...δεν μπορώ να καταλάβω πως οι νέοι που τους χτυπάει πιο πολύ η κρίση από όλους, αγοράζουν παπούτσια από επώνυμες αθλητικές μάρκες σε τιμές σχεδόν τριψήφιες, όταν μάλιστα είναι πλαστικά και κοστίζουν για να κατασκευαστούν το 1/10 της αξίας αγοράς τους.

  1. avatar Το όνομά σας

   Marketing ,διαφήμιση και επώνυμοι αθλητές

Παρακαλούμε περιμένετε ...