49
loading

Ένα ακόμη λουκέτο έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο με επιχειρήσεις που φεύγουν από την Ελλάδα.

Με όνομα «βαρύ» και ιστορία 152 χρόνων η Πίτσος, η εταιρεία που κάποτε έμπαινε σε όλα τα ελληνικά σπίτια, φτάνει στο τέλος της παραγωγής στην Ελλάδα. Την απόφαση να αποχωρήσει από την παραγωγική της δραστηριότητα στην Ελλάδα έλαβε η γερμανική εταιρεία BHS, βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο της Πίτσος στο Ρέντη.

Άλλωστε η Πίτσος, έπαψε να είναι ελληνική εδώ και πολλές δεκαετίες.

Η διοίκηση της πολυεθνικής ενημέρωσε τους επικεφαλής της ελληνικής θυγατρικής της ότι η μονάδα της στην Ελλάδα (BSH Οικιακές Συσκευές ΑΕ – πρώην Πίτσος) θα λειτουργήσει μέχρι τα τέλη του 2018 και στη συνέχεια θα κλείσει καθώς δεν μπορεί να υποστηρίξει την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος του ομίλου.

Η γερμανική πολυεθνική είχε από καιρό σχεδιάσει την αποχώρηση μεταφέροντας την παραγωγή κουζινών στις μονάδες που διαθέτει στην γειτονική Τουρκία.

pitsos6

Έτσι λοιπόν η επιχείρηση που έφτασε να κατασκευάζει μέχρι και τρίκυκλα στην Ελλάδα, αποχωρεί από τη χώρα.

Η βαριά ιστορία της Πίτσος στην Ελλάδα

Η Πίτσος είναι μια εταιρεία με μεγάλη ιστορία στη χώρα. Ιδρύθηκε πριν από 152 χρόνια το 1865 από την ομώνυμη οικογένεια και για πολλές δεκαετίες (μαζί με την ΙΖΟΖΑ και την ΕΣΚΙΜΟ) έμπαινε τα ελληνικά νοικοκυριά με λευκές ηλεκτρικές συσκευές, φέρνοντας «επανάσταση».

H «γέννηση» της Πίτσος έγινε σε ένα μικρό μαγαζί επί της οδού Περικλέους στην Aθήνα. Eκεί κατασκευάζονταν μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, από ψυγειάκια νερού με μικρό βρυσάκι που συνήθιζαν τότε οι νοικοκυρές να κρεμούν στον τοίχο, μέχρι «φανάρια» για τα τρόφιμα, φαράσια, μαχαιροπήρουνα και αργότερα θερμάστρες και γκαζιέρες που εξάγονταν σε αρκετές χώρες.

pitsos2

Όταν η επιχείρηση εισήλθε στην αγορά λευκών συσκευών βρέθηκε «απέναντι» στην ήδη καθιερωμένη Iζόλα και αργότερα προστέθηκε και η Eσκιμό. O ανταγωνισμός οδήγησε στην απόφαση για το μεγάλο βήμα, το εργοστάσιο που χτίστηκε το 1959, σε έκταση στο Pέντη. Eκεί στήθηκαν οι νέες γραμμές παραγωγής και την ίδια χρονιά κατασκευάστηκε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο, για να ακολουθήσουν οι καταψύκτες και οι κουζίνες.

Aγρότερα ξεκίνησε και η παραγωγή των πρώτων ασπρόμαυρων τηλεοράσεων. Οι Έλληνες έδωσαν αξία στο brand και τα ποιοτικά στάνταρτ των προϊόντων της Πίτσος.

pitsos4

Αργότερα μπήκε και σε άλλες συσκευές, έφτασε στο σημείο να κατασκευάζει ακόμη και τρίκυκλα, ενώ προκάλεσε το ενδιαφέρον των Γερμανών και το 1974 ξεκίνησε η έναρξη της συνεργασίας με τη Siemens Α.Ε.

Η απεργία που έμεινε στην ιστορία

Λίγο αργότερα όμως μια μεγάλη απεργία στα εργοστάσια της Πίτσος θα μείνει στην ιστορία.

Στις 10 Δεκέμβρη 1975, περίπου 1.500 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο ξεκίνησαν κινητοποιήσεις με 7ωρες στάσεις εργασίας, διεκδικώντας 35% αυξήσεις στο μεροκάματο, 2.000 δραχμές αύξηση στους μισθούς και αναπροσαρμογή του επιδόματος παραγωγής.

Όπως έγραψε ο «Ριζοσπάστης» η απεργία κράτησε σχεδόν 40 ολόκληρες μέρες. Στις 16 Δεκέμβρη, η εργοδοσία κήρυξε «λοκ άουτ». Το πρωί εκείνης της μέρας, ισχυρή αστυνομική δύναμη με επικεφαλής τον αστυνομικό διευθυντή και τον εισαγγελέα Πειραιά παρατάχθηκε έξω από το εργοστάσιο.

Ακολούθησε ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι δεν πρόκειται να καταβάλει τα μεροκάματα των ημερών που γίνονται στάσεις εργασίας και διαρκεί το «λοκ άουτ».

Όπως έγραφε η εφημερίδα στις 14 Ιανουαρίου του 1976 η αστυνομία του Πειραιά χτυπά τους απεργούς, όταν αυτοί δεν άφησαν να περάσουν στο εργοστάσιο 150 εργάτες που μετέφερε η εταιρεία από το Βόλο. Αρχικά, κατάβρεξαν τους απεργούς με πυροσβεστικές αντλίες και μετά με τα γκλομπ.

Τελικά, στις 26 Γενάρη οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στη δουλειά τους, αφού πρώτα έχουν πετύχει αύξηση του μεροκάματου κατά 20%, εξομοίωση του μπόνους παραγωγής για άνδρες και γυναίκες και αύξησή του κατά 25%, καταβολή 5.000 δραχμών για τις μέρες της απεργίας, επαναπρόσληψη των απολυμένων και δέσμευση ότι δε θα γίνουν απολύσεις...

Η απεργία αυτή άφησε τα σημάδια της στην εταιρεία...

Οι εργαζόμενοι ήταν σε απόλυτη σύγκρουση με τη διοίκηση του Απόστολου Πίτσου, ενώ οι τραυματίες και οι συλλήψεις έδωσαν στο θέμα μεγάλη έκταση. Τα πράγματα είχαν οδηγηθεί στα άκρα.

Τότε ο Απόστολος Πίτσος αποφασίζει την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών της εταιρείας στην πολυεθνική Siemens που τότε ξεκινούσε ένα ευρύ πρόγραμμα παγκόσμιας εξωστρέφειας.

Το 1977 η «Βosch-Siemens Hausgerate GmbΗ» εξαγοράζει το 60% της «Πίτσος Α.Ε.».

Οι Γερμανοί για λόγους μάρκετινγκ επέλεξαν να διατηρήσουν την ιστορική επωνυμία, συνεχίζοντας την παραγωγή στο εργοστάσιο του Ρέντη και γνωρίζοντας τη σημασία που έχει το όνομα «Πίτσος» για τους Έλληνες.

pitsos1

Σύντομα, η γερμανική πλέον Πίτσος θα σαρώσει την αγορά. Το 1986 θα εκκινήσει ο όμιλος συνεργασία με τη Robert Bosch για τη διανομή των οικιακών συσκευών της στην Ελλάδα, τρία χρόνια μετά θα γίνει έναρξη παραγωγής των νέων ψυγείων ΝΟ FRΟSΤ, το 1990- 1992 θα γίνει το λανσάρισμα μιας γκάμας νέων προϊόντων για τον ηλεκτρικό εξοπλισμό των νοικοκυριών ενώ ένα χρόνο μετά θα ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των δραστηριοτήτων service της BHS στην Ελλάδα και η έναρξη της παραγωγής σύγχρονων ψυγειοκαταψυκτών και άλλων μοντέλων ψυγείων νεότερης γενιάς.

pitsos3

Το 1996 θα υπάρξει μετονομασία της εταιρείας σε BSP ΑΒΕ (από τα αρχικά των προϊόντων Bosch, Siemens, Pitsos) και το 2001 μετονομασία της εταιρείας σε BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε. Το 2005 θα γιορταστούν τα 140 χρόνια από την ίδρυση της εταιρείας ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε.

Απόστολος Πίτσος: Ο άνθρωπος που πούλησε στους Γερμανούς

Ο Απόστολος Πίτσος ήταν αυτός που έβαλε την εταιρεία στα ελληνικά σπίτια, αυτός που τη μετασχημάτισε και τέλος αυτός που την πούλησε στους Γερμανούς.

Γεννήθηκε το 1918 και πήγε στη Γερμανική Σχολή, που τότε ήταν στην γωνία των οδών Αραχώβης και Ασκληπιού. Συμμαθητής του στην Γ' τάξη ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης αλλά και η ηθοποιός Δέσπω Διαμαντίδου τη σχολική περίοδο 1926-27.

Τα μαθητικά εκείνα χρόνια κατά τη διάρκεια του Μεσοπολέμου, η μικρή οικογενειακή βιοτεχνία Πίτσος, μετακόμισε στην οδό Έσλιν στους Αμπελοκήπους, που ήταν τότε στα όρια του κέντρου της πόλης, αλλά ένα ατύχημα του πατέρα του, που επηρέασε την όρασή του, υποχρέωσε το νεαρό Απόστολο που ήξερε γερμανικά να τον συνοδεύσει στη Γερμανία και κατόπιν να αναλάβει την επιχείρηση. Μετά το σχολείο μετέβη ξανά στη Γερμανία στην πόλη Aue, όπου και σπούδασε μηχανολόγος.

pitsos5

Τα χρόνια του πολέμου και της κατοχής δουλειές δεν υπήρχαν και ο ίδιος βρήκε το χρόνο να εξασκείται στο βιολί, τη μεγάλη του αγάπη. Μόλις έληξε ο πόλεμος, και έχοντας πλέον αποκτήσει τις γνώσεις από τις σπουδές του στη μηχανολογία, κατόρθωσε σιγά σιγά να μεταμορφώσει τη μικρή βιοτεχνία στην βιομηχανία που τα μεταπολεμικά χρόνια κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές προμηθεύοντας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

49
σχόλια
 1. avatar ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΚ.

  Επειδή το αρχικό άρθρο ήταν για την ιστορία της ΠΙΤΣΟΣ Α.Ε. και όχι για το τι φταίει για τη σημερινή κατάντια της Ελλάδας, απλά θα παρατηρήσω πως όλοι οι βιομήχανοι που σπούδασαν ή είχαν κάποια επαφή με Γερμανία, στο τέλος έτειναν προς αυτήν με όποιες επιπτώσεις και αν είχε αυτό. Στον αντίποδα, η μεγάλη βιομηχανία του ΚΑΡΕΛΛΙΑ Α.Ε. που εν μέσω κρίσης έκανε και αύξηση στους υπαλλήλους της. Ασφαλώς και ο συνδικαλισμός στην Ελλάδα είναι έτσι όπως αναφέρθηκε παραπάνω, όμως ασφαλώς και υπάρχουν ακόμα υπόλογοι προδότες σ΄αυτή τη χώρα οι οποίοι για το μόνο που ενδιαφέρονται είναι η τσέπη τους. Μόλις δουν τα δύσκολα...…...

 2. avatar Χρηστος Πορτο

  Ελληνικος συνδικαλισμος.Πηραν 5000δραχμες για τις 40 μερες απεργιας??Μα πως να πας μπροστα ετσι?Οι πολιτικοι απο τετοιον λαο με τετοια παιδεια εκλεγονται.Ιστορια μας,αμαρτια μας...

 3. avatar Κώστας Τσακίρης

  κριμα γιατι βγαλαμε μονοι μας τα ματια μας η μονοι υπευθηνοι ειμαστε εμεις και κανενας αλλος

 4. avatar John eco

  Ακριβώς ετσι εγιναν τα πράγματα!!! Τα γνωρίζω γιατι εγω τους πουλουσα τον χάλυβα για τα ψυγεία τις κουζίνες απο την ΑΕΕΧ. ΤΡΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ προσπαθούσαν να αποχαρακτηρίσουν απο γεωργική έκταση σε βιομηχανική την εκταση που ειχαν αγορασμενη στο Θρυάσιο Πεδίο που όλοι όσοι εχετε περάσει ξέρετε οτι μόνο αγροτική δεν ειναι, για να κτίσουν το νεο εργοστάσιο!!!
  Οταν ο γελοίος ο γιωργάκης μιλουσε στον γερμανικό συνδεσμο βιομηχάνων και τους καλουσε για επενδύσεις(ας γελάσω), μια πένδυση έτοιμη ειχε μπλεχτει στα δύχτια της βρωμικης ελληνικής πραγματικότητας!!!!!!!! Μετά απο πολλες προσπάθειες πηραν την απόφαση να φύγουν!!!!! ΔΕΝ ΑΠΕΣΥΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ!!!! Κράτησαν την όποια παραγωγή ουσιαστικά συναρμολόγηση για να φύγουν και οι τελευταίοι μεγάλοι στην συνταξη και όσοι μπορουν με εθελούσια με κίνητρα!!!! ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΔΑΗΣ.
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΤΙΘΕΣΤΕ Ο ΕΝΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ??????

 5. avatar Δημήτρης Αιγάλεω

  Έτσι η εταιρεία σχεδίαζε χρόνια τη μετάφορά της όμως πως θα αντιδράσουν άραγε οι εταιρίες που έχουν τις παραγωγικές μονάδες με τις τρέλες τις γείτονος;

 6. avatar Κολοκοτρώνης

  Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό στα σχόλια...
  ΓΤΠ όλοι... δεξιοί, αριστεροί και κεντρώοι.

 7. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ε.

  Πριν αγοράσετε οτιδήποτε θυμηθείτε... ΕΠΙΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ .
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΟΥΜΕ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.

 8. avatar diego90

  οχι θα κάτσει να σκάσει ο Πίτσος και ο καθε Πίτσος μπροστά στους αριστερούς συνδικαλιστές με δεξιές τσέπες--ακολούθησαν πολλές αλλες εταιρείες (pirelli, nisssan κλπ κλπ) αλλα στο κράτος του \"δεν πληρώνω\" παλι καλα...

 9. avatar Μιτς

  Άλλη μια περίπτωση όπου οι ψυχασθενείς έκλεισαν την εταιρεία με τις απεργίες τους.

  1. avatar Teopan

   Η απεργια που λεει εγινε το \'75 και η εταιρεια φευγει το 2018...πρεπει να ηταν πολυ δυνατη απεργια!!

 10. avatar τ,α

  αν γνωρίζατε τι ηταν ο Πιτσος την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όπως και πολλοί άλλοι σημερινοί απόγονοι εργοστασιαρχών, ίσως να είχατε μια πιο καλή αντίληψη των πραγμάτων.
  Η BSΡ(ΠΙΤΣΟΣ) έχει σχεδιάσει την αποχωριση της από την Ελλάδα εδώ και πολλά χρονια. το εργοστάσιο στην Τουρκία έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 2010. Δεν νομίζω να πιστευει κανεις ότι τα εργοστασια γινονται μεσα σε μερικους μηνες. Ας αφησουν λοιπον ορισμένοι της ανοησιες περι δεξιας και αριστερας.

 11. avatar Holland

  Τωρα μας πασαρουν και την ΙΖΟΛΑ για Ελληνικη ...μονο που τα προβατα δεν ξερουν οτι τις συσκευες ΙΖΟΛΑ κατασκευαζονται στην Πολωνια ....μια ζωη απατεωνες ...πως ειναι δυνατον να αλλαξει κατι ...

 12. avatar Holland

  Τωρα οι Ελληνες αγοραζουν Τουρκικες ηλεκτρικες συσκευες ΒΕΚΟ που καταφερανε να σαρωσουν την Ευρωπαικη αγορα, στην Γερμανια ειναι πρωτη η δευτερη σε πωλησεις ενω οι ψευτοελληνες πολιτικοι και βρωμοσυνδικαλιστες καταστρεψανε οτι ηταν Ελληνικο σε αυτη την χωρα και ο λαος κοιμαται και περιμενει καποιο επιδομα πεινας απο τους πολικους για να τους ξαναψηφισουν ...που καταντησε αυτος ο λαος ...ξεφτυλες.

 13. avatar α…

  πεμπτο προγραμμα εθελουσιας τα τελευταια 10 χρονια με σταδιακη μειωση παραγωγης....αποτελεσμα η συρικνωση του εργοστασιου χωρις να το παρει παιρνει χαμπαρι κανενας....τωρα που εμειναν 250 απο τους 800 ...ας ξεσηκωθουμε....!

 14. avatar Γιώργος63

  Κοίτα να δείς που τελικά \'\'ανακαλύψαμε\'\' τι εστί συνδικαλισμός στην Ελλάδα !

 15. avatar Κ.Α

  Ο κομμουνισμός είναι κατά ομολογία, εννοια και τρόπο άσπονδος εχθρός του Ελληνικού έθνους των Ελληνικών ηθικών αξιών της Ορθοδοξίας και γενικά κάθε τι το οποίο δεν κινητό αριστερόστροφα.
  Δεν επιθυμούν καμμία πρόοδο της πατρίδας μας αντιθέτως καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να ξεριζώσουν ότι έχει μείνη.
  Όμως σύντομα θα μετανιώσουν και εύχομαι να υπάρξει για αυτούς τους μικρούς και άσημαντους κουμμουνιστες τόπος να κρυφθουν.
  Η Αναλαμπή του έθνους δεν θα αργήση πολύ.
  Τιμή και δόξα στο Ελληνικό Έθνος Τιμή και δόξα στην ΟΡΘΟΔΟΞΊΑ που είναι η μόνη πνευματική δύναμη που μας στηρίζη και ενδυναμώνει.

  1. avatar Μαριος Τσολπιδης

   o χριστιανισμος κυνηγαει τους ελληνες,αν εχεις ασχοληθει με βιβλια.σε ολα τα ευαγγελια υπαρχουν καταρες και αναθεματισμοι για τους ελληνες.οσο για τους αριστερους,ο κουμουνισμος ειναι ενα παρακλαδι ενος σαπιου καπιταλιστικου συστηματος που στοχο εχει την εξωντωση των λαων.

 16. avatar Hwak

  Ανάπτυξη με αριστερή νοοτροπία και αριστερές πολιτικές ΔΕΝ θα έρθει ποτέ, να το θυμάστε.

 17. avatar Greytemples

  Οσο το Ελληνικο Κρατος θα πνιγει με φορους και χαρατσια τις επιχειρησεις, οσο \"τιμωρει\" την ιδιωτικη πρωτοβουλια αντι να την επιβραβευει, οσο η ελληνικη νομοθεσια θα κανει την ζωη οσο πιο δυσκολη γινεται για το επιχειρειν... ειναι αναμενομενο να φευγουν οι βιομηχανιες και σιγα σιγα και οι μικρομεσαιες επιχειρησεις. Γιατι να κατσουν αλλωστε να δραστηριοποιηθουν σε ενα κρατος που τους θεωρει εκ προοιμιου κλεφτες, που τους φορολογει, ξαναφορολογει, ματαξαναφορολογει και στο τελος τους βαζει και επιπλεον φορους χωρις να παρεχει κανενα κινητρο, ενω ειναι ο μεγαλος συνεταιρος του 50% χωρις καμια συνεισφορα...

  Αμ δεν κανεις ετσι την χωρα σου ανταγωνιστικη, κυριε κρατος... Θελεις επενδυσεις? Δωσε κινητρα... π.χ... 10 χρονια μειωση φορολογιας κατα 70% σε οσες ΝΕΕΣ βιομηχανικες μοναδες ανω των 200 ατομων δημιουργηθουν εκτος λεκανοπεδιου με ελληνες στο προσωπικο τους. Δεν θα παρεις πολλους φορους απο την καινουργια επιχειρηση.. αλλα θα δημιουργησεις 200+ θεσεις εργασιας, θα φορολογησεις 200+ νοικοκυρια, θα εισπραξεις ΦΠΑ απο το χρημα που θα πεσει στην τοπικη αγορα και θα γλυτωσεις απο 200+ επιδοματα ανεργιας... Αλλα με τι μυαλο να τα κανουν αυτα?

 18. avatar No pasaran!!!

  Δουλεψα στο εργοστασιο της Πιτσος επι χουντας απο 16-18 ετων στη γραμμη παραγωγης των κουζινων. Πολυ σκληρες συνθηκες. Οκτω ωρες δουλεια συνεχως με μονο ενα διαλλειμα 10 λεπτων για φαγητο και τουαλετα. Αν στο ενδιαμεσο υπηρχε καποια αναγκη, επρεπε πρωτα να βρεθει αντικαταστατης προσωρινος, κατι οχι και τοσο ευκολο.
  Το θετικο ητσν οτι οι αμοιβες μου μαζι με τα μπονους ηταν καλυτερες απο την προηγουμενη εργασια μου.
  Οργανωμενη επιχειρηση, μπροστα για την εποχη της, με ποιοτητα στην παραγωγη.
  Σημερα, κανοντας συγκριση με γραμμες παραγωγης και τροπο εργασιας στην Ελλαδα, τη Γερμανια και την Αγγλια που εχω εμπειρια, θα ελεγα οτι εδω δουλευουμαι πολυ πιο σκληρα στον ιδιωτικο τομεα.
  Προσωπικα θεωρω τη φαρα και τη νοοτροπια των συνδικαλιστων (πλην ελαχιστων εξαιρεσεων) τη μεγαλυτερη πληγη της Ελλαδας, πιο πολυ και απο τους πολιτικους! Βλεπε ποσες βιομηχανιες εφυγαν απο την Ελλδα μετα τη φαεινη ιδεα του τοτε \"Βαρουφακη\"-βλεπε Γερασιμος Αρσενης-για κοινωνικοποιηση..... Ειμαστε ομως κι εμεις κατι ΧΑΝΟΙ.....

  1. avatar Γεώργιος- Αργυρού [email protected]

   Όλα όσα αναφέρει ο κύριος που εργάζονταν στην επιχείρηση , είναι ΑΛΗΘΈΣ .
   Αλλά η πραγματικότητα ,για το κλείσιμο των εργοστασίων στην Πατρίδα μας ,είναι τα παρακάτω. α.- Το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , να κλείσουν όλα τα οικογενειακά εργοστάσια .β.- Να οργανώσουν και να πραγματοποίηση το μεγάλο καρτέλ της ίδιας - Δ.Ν.Τ. - Τραπεζών -και των 5 τελευταίων Ελί. κυβερνήσεων .γ.- Για να αφαιρέσουν την μεγαλύτερη δύναμη των Πολιτών , να μην είναι οι κύριοι ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΈΣ . δ.- να μην μπορεί κανείς να επενδύσει αφού δεν θα έχει .

 19. avatar Λεβέντης

  Πάλι οι αγωνιστές-κόπροι-συνδικαλιστές την κάναν την δουλειά.

 20. avatar Stateless

  \"Η γερμανική πολυεθνική είχε από καιρό σχεδιάσει την αποχώρηση μεταφέροντας την παραγωγή κουζινών στις μονάδες που διαθέτει στην γειτονική Τουρκία.\"

  1. avatar essetai_hmar

   Brainless πολύ... επιλεκτικά διαβάζεις! Για διάβασε παρακάτω γιατί η Πίτσος έγινε γερμανική και πως κατάφεραν οι αριστεροί να καταστρέψουν άλλη μια ΕΛΛΗΝΙΚΗ επιχείρηση

  2. avatar Panos55555

   Επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι οι Τούρκοι τσακώνονται με Γερμανία. 7000 Επιχειρήσεις γερμανικων συμφερόντων υπάρχουν στην Τουρκία. 100 απο αυτές να επένδυαν Ελλάδα αντί για Τουρκία είχαμε λύσει τα προβλήματα μας. Προσωπικο μορφωμένο έχουμε υποδομές σε καλο επίπεδο. Δυστυχώς οι \"φίλοι\" μας Γερμανοί δεν επενδύουν εντός Ευρώπης για να την ελέγχουν ως οι πλουσιότεροι. Εμάς μας θέλουν ως καταναλωτές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...