99
loading

«Κείνο το βράδυ σώπαιναν οι λύκοι γιατί ουρλιάζανε οι άνθρωποι»... Η συγκλονιστική αυτή φράση προέρχεται από το βιβλίο του Μενέλαου Λουντέμη «Οδός Αβύσσου αριθμός 0» στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει -σε αρκετές περιπτώσεις με ιδιαίτερη σκληρότητα- τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι πολιτικοί κρατούμενοι στη μαρτυρική Μακρόνησο.

Τόπος εξορίας. Τόπος αίματος και θανάτου. Τόπος φρικτών και απάνθρωπων βασανιστηρίων. Η Μακρόνησος ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα. Και μπορεί τα δυο θέματα να δείχνουν άσχετα μεταξύ τους, ωστόσο, τα όσα ακολούθησαν, θύμισαν σε όλους πως οι πληγές που άνοιξε η Μακρόνησος στο κορμί και το μυαλό της ελληνικής κοινωνίας ακόμα δεν έχουν κλείσει.

Ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε στο συλλαλητήριο και δέχθηκε δριμεία κριτική από σύσσωμο σχεδόν τον κόσμο της Αριστεράς. Λίγες ώρες μετά ο Χρήστος Σκαλούμπακας γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Ο Μίκης μίλησε λες κι άκουγα τον πατέρα μου στην Μακρόνησο να μιλάει για την Μακεδονία! Εντυπωσιακή η στροφή του, τα στερνά τιμούν τα πρώτα! Σίγουρα ο πατέρας μου θα χαμογελάει από τον τάφο του ότι τίποτα δεν έχει χαθεί»!

Το «τιτίβισμα» άνοιξε ένα νέο γύρο κουβέντας (και σφοδρών αντιπαραθέσεων, εννοείται) στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο πατέρας του Χρήστου Σκαλούμπακα, Παναγιώτης. Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού σε χρόνια σκοτεινά και ένας από τους πιο σκληρούς βασανιστές στη Μακρόνησο. Στο νησί της εξορίας που και ο ίδιος ο Μίκης Θεοδωράκης είχε βρεθεί σαν πολιτικός κρατούμενος και βασανίστηκε δίχως έλεος.

Ο αυστηρός και φανατικός εθνικόφρων

skalou4

Το 1918 στην Επισκοπή Τεγέας της Τρίπολης γεννιέται ο Παναγιώτης Σκαλούμπακας. Γόνος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας. Ήταν το προτελευταίο παιδί της οικογένειας (είχε τρία μεγαλύτερα αδέρφια και ένα μικρότερο). Σε ηλικία 20 ετών αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευέλπιδων και δυο χρόνια αργότερα, το 1940, βρέθηκε να πολεμά στο ελληνοαλβανικό μέτωπο.

Όταν η Ελλάδα παραδόθηκε στις ναζιστικές ορδές ο Σκαλούμπακας, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, ιδιώτευσε και μετά την απελευθέρωση τοποθετήθηκε ως  διοικητής του 4ου Λόχου Σκαπανέων υπό το Γ’ Σώμα Στρατού στην Θεσσαλονίκη. Όντας χαρακτηρισμένος ως «αυστηρός και φανατικός εθνικόφρων» αναλαμβάνει την «ανάνηψη» (όπως χαρακτηριζόταν, τότε) των κομμουνιστών τους οποίους μέσα από φρικτά βασανιστήρια προσπαθούν να αναγκάσουν (ο Σκαλούμπακας και οι υφιστάμενοι του) να υπογράψουν τις περίφημες δηλώσεις μετάνοιας.

unnamed4

Ο Λόχος αρχίζει να παρουσιάζει αποτελέσματα και σταδιακά μεγαλώνει για να φτάσει τον Ιούνιο του 1947 να είναι πλέον Τάγμα και να «μετακομίζει» στη Μακρόνησο ως Γ’ ΕΤΟ (Ειδικό Τάγμα Οπλιτών) όπου πλέον τα βασανιστήρια γίνονται ακόμα πιο σκληρά. Ο Σκαλούμπακας και το Γ’ ΕΤΟ γίνονται συνώνυμα της φρίκης, όπως αναφέρουν με τρόπο γλαφυρό οι δεκάδες μαρτυρίες, όπως αυτή του Αντώνη Φλούντζη, του αντιστασιακού γιατρού που φυλακίστηκε για συνολικά 24 χρόνια, σχεδόν σε όλες τις φυλακές του μετεμφυλιακού κράτους και της δικτατορίας χωρίς ποτέ να υπογράψει δήλωση μετάνοιας.

Η σφαγή του Α’ ΕΤΟ τον Φεβρουάριο του 1948

ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÏÕ ÊÊÅ ÓÔÇÍ ÌÁÊÑÏÍÇÓÏ

Ο Σκαλούμπακας χρειάστηκε μόνο μερικούς μήνες για να γίνει ο φόβος και ο τρόμος των πολιτικών κρατουμένων στην Μακρόνησο. Μαζί με τους Γεώργιο Μπαϊρακτάρη (κατά κύριο λόγο), Αντώνη Βασιλόπουλο, τον μετέπειτα δικτάτορα Δημήτριο Ιωαννίδη αλλά και τους Τζανετάτο, Καραφώτη, Σγουρό, Σούλη και Καστρίτση είχαν αναλάβει το έργο ώστε να προχωρήσει με… κάθε τρόπο η «εθνική αναμόρφωση».

Και αυτό το «με κάθε τρόπο» φάνηκε ξεκάθαρα τον Φεβρουάριο του 1948. Οι πολιτικοί κρατούμενοι λίγο καιρό πριν είχαν πάρει την απόφαση να μην βάζουν υπογραφή σε κανένα από τα χαρτιά που τους παρουσιάζουν υπό τον φόβο να χρησιμοποιήσουν την υπογραφή τους αυτή σε δήλωση μετάνοιας. Οι αξιωματικοί της Μακρονήσου, εκλαμβάνουν την απόφαση αυτή ως «στάση» και δρουν ανάλογα.

makronisos11

Ο κομμουνιστής Νίκος Βοσνίδης, πολιτικός κρατούμενος στο Α’ ΕΤΟ περιγράφει πως το πρωί της Κυριακής 29 Φεβρουαρίου τους συγκέντρωσαν στο χώρο του θεάτρου δήθεν για να γίνει μια θρησκευτική ομιλία. Εκεί αρχικά ξεκίνησαν να τους ξυλοκοπούν δίχως έλεος και στη συνέχεια, όταν οι πολιτικοί κρατούμενοι διαμαρτυρήθηκαν, άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άτομα. Την επόμενη ημέρα, 1η Μαρτίου, το «σάρωμα» συνεχίστηκε με εντολή Μπαϊρακτάρη ο οποίος φώναζε πως θα καταστείλει την εξέγερση και έδωσε εντολή να πυροβολούν αδιακρίτως κατά των κρατουμένων.

ÅÊÄÇËÙÓÇ ÔÏÕ ÊÊÅ ÓÔÇÍ ÌÁÊÑÏÍÇÓÏ

«Στρατιώται του Α' Τάγματος, εκάματε μίαν απερισκεψίαν. Ολίγα καθάρματα κομμουνισταί σας παρέσυραν εις στάσιν κατά της Πατρίδος. Όσοι από σας δεν συμφωνούν με τους δολοφόνους, οι οποίοι εδημιούργησαν τα χθεσινά γεγονότα, διαχωρίστε τας ευθύνας σας και συγκεντρωθείτε εις τον 7ον λόχον. Το κράτος δεν μπορεί να υποχωρήσει, το κράτος δεν θα υποχωρήσει», φώναζε από τα μεγάφωνα ο Μπαϊρακτάρης. Και όταν οι κρατούμενοι συγκεντρώθηκαν στον 7ο λόχο άρχισε νέα σφαγή ακόμα μεγαλύτερη. Αυτή τη φορά τον πρώτο λόγο είχαν τα μυδραλιοβόλα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων τουλάχιστον 350 άνθρωποι έπεσαν νεκροί.

Ο διοικητής του Γ' ΕΤΟ, Παναγιώτης Σκαλούμπακας, σύμφωνα με την μαρτυρία του Μίμη Βρονταμίτη, καπετάνιου του καϊκιού που κουβάλαγε νερό, τρόφιμα και… νεοσύλλεκτους  στο κολαστήριο της Μακρονήσου, «στο φοβερό ντουφεκίδι του Μάρτη του 1948, μου κόλλησε το πιστόλι στο κεφάλι και με απειλές με διέταξε να κουβαλάω σκοτωμένους φαντάρους πέρα μακριά στον Κάβο Ντόρο, στο ξερόνησο Σαν Τζιόρτζιο. Στο Γ' Τάγμα φόρτωνα τους νεκρούς φαντάρους, που τους εξέταζε ο γιατρός Μαλάμης κι έγραφε στο πιστοποιητικό θανάτου τη λέξη "νεκρός". Ήτανε δίπλα στο γιατρό Μαλάμη και δυο άλλοι γιατροί. Σ' ένα δρομολόγιο μόνο φορτώσαμε 185 νεκρούς φαντάρους»!

Η εφημερίδα «Καθημερινή» δύο ημέρες μετά έγραφε: «Μερικά μολυσμένα από το κομμουνιστικόν μικρόβιον και αθεραπεύτως νοσούντα άτομα εστασίασαν πριν επενεργηθή η θεραπεία, η οποία συντελείται εκεί, με μεγάλην υπομονήν και πάσαν φροντίδαν. Εστασίασαν και επατάχθησαν»!

Ο Σκαλούμπακας, ο Θεοδωράκης και ο Κύρκος

skalou3

Στα τέλη του Μάη του 1948, μερικούς μήνες δηλαδή μετά τη σφαγή στη Μακρόνησο, ο Μίκης Θεοδωράκης συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται στην Ικαρία. Λίγο καιρό αργότερα μεταφέρεται στο Δ’ ΕΤΟ. Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Σκαλούμπακας φεύγει από τη Μακρόνησο με μετάθεση. Παραμένει άγνωστο αν οι δυο τους συναντήθηκαν σε αυτές τις λίγες εβδομάδες που συνυπήρξαν στο μαρτυρικό ξερονήσι. Από μόνη της, ωστόσο, αυτή η χρονική σύμπτωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία και αξία σήμερα.

Ακόμα κι αν δεν συναντήθηκε πάντως με τον Θεοδωράκη, ο Σκαλούμπακας είχε βρεθεί με μια άλλη ηγετική μορφή της ελληνικής Αριστεράς. Τον Λεωνίδα Κύρκο.  Τη συνάντησή τους, περιγράφουν… «κατ’ αντιπαράσταση» οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές στο ντοκιμαντέρ η «Μακρόνησος» των Ηλία Γιαννακάκη και Εύης Καραμπάτσου, που προβλήθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2009.

Ο Κύρκος περιγράφει πως μια μέρα τον φώναξαν σε μια σκηνή όπου υπήρχε ένα αξιωματικός. Μόλις μπήκε μέσα ο αξιωματικός του είπε «φώναξε ζήτω η Μεγάλη Ελλάδα». Ο Κύρκος του απαντά πως δεν πρόκειται να φωνάξει κάτι τέτοιο. Ο αξιωματικός τον ρωτά: «γιατί, ρε, δεν θέλεις την μεγάλη Ελλάδα»; Ο Κύρκος ανταπαντά: «Δεν την θέλω όπως την θέλετε εσείς». Αποτέλεσμα αυτής της στιχομυθίας ήταν οι παρευρισκόμενοι φαντάροι να επιτεθούν στον Κύρκο και να τον ξυλοκοπήσουν άγρια. «Την τέταρτη ημέρα ήρθαν και μου είπαν πως με ήθελε ο διοικητής, ο Σκαλούμπακας. Αυτός με υποδέχθηκε ευγενικά, μου πρόσφερε κάθισμα να καθίσω, διέταξε να μου φέρουν μια φορεσιά γιατί αυτή που φορούσαν ήταν σκισμένη και αιματοβαμμένη και με κράτησε στη σκηνή του όπου και διανυκτέρευσα», είχε πει ο Κύρκος.

skalou1

Από την πλευρά του ο Σκαλούμπακας για το ίδιο περιστατικό περιγράφει πως: «είπε δηλαδή ο Κύρκος ότι τον δέρναμε; Ότι τον έδειρα εγώ; Ότι τον έδερνε κάποιος; Όταν πήγε στη σκηνή ο Κύρκος προκάλεσε και του το έσπασαν το κεφάλι. Σου λέει, εσύ γιατί μας έχεις εμάς για εκτέλεση; Εμ, βέβαια του το σπάσανε. Τον προστάτευσα τον Κύρκο, ειλικρινά. Όπως θα προστάτευα τον οποιονδήποτε. Και αυτό το ομολογεί ο εγωπαθής ο Κύρκος», ενώ σε άλλο σημείο για τη σφαγή του Α’ ΕΤΟ παραδέχεται: «δεν ήταν εύκολο πράγμα να κατασταλεί η εξέγερση […] Είχε πολυβόλα πάνω στα καραβάκια και ο Μπαϊράκταρης τους φώναζε υποταχθείτε αλλά αυτοί το βιολί τους. Πυροβολήσαν και από εκεί μου φαίνεται, αλλά και η φρουρά αμύνθηκε γιατί πήγαν να την αφοπλίσουν. Άμα έχεις χιλιάδες να είναι σε εξέγερση πως να τους αντιμετωπίσεις, δηλαδή; Οι κομμουνισταί ηδονίζονται με τα ψεύδη. Οι σκοτωμένοι εκεί είναι λιγότεροι από 20»!

Όταν ο Σκαλούμπακας μετατέθηκε από τη Μακρόνησο υπηρέτησε σε διάφορες μονάδες ανά την Ελλάδα. Το 1954 παντρεύτηκε την Αλτάνη Παπαλέξη με την οποία απέκτησε δυο γιούς. Τον Χρήστο και τον Αθανάσιο.

skalou2

Το 1950 όντας, πλέον, αντισυνταγματάρχης έγραψε τρία αντικομμουνιστικά εγχειρίδια, τα οποία δίδαξε ο ίδιος στην Ευελπίδων την περίοδο 1959- 1960. Το Δεκέμβριο του 1966 προήχθη σε ταξίαρχο και τρία χρόνια αργότερα αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υποστρατήγου. Πέθανε τον Ιανουάριο του 2010 σε ηλικία 92 ετών.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

99
σχόλια
 1. avatar Σια

  Παράνοια,άτομα κομπλεξικια που είχαν εξουσια...σίγουρα δεν είχαν καλό τέλος.αν και πολύ φοβάμαι ότι οι τρελοί δεν έχουν ενοχές ούτε συναίσθηση για το τι;κανουν

 2. avatar σουρταφερτας

  ψαρια να ειχε η θαλασσα αραγε εκει περα?

 3. avatar Diavolos

  Η Μακρόνησος δεν ε΄πρεπε να υπάρχει καν, η ποινή για την εσχάτη προδοσία ήταν τουφεκισμός.

 4. avatar Ευπατριδης

  Χαχαχαχαχα,άσε τα δίκια και πιάσε τα ραδίκια....

 5. avatar Toni Erdmann

  Ακόμα κι αν η wikipedia στερούνταν αντικειμενικότητας ( κάτι που είναι αδύνατον για το συγκεκριμένο πρόσωπο που τα πράγματα είναι ξεκάθαρα), δεν είναι δυνατόν εν έτει 2018 να γράφει αυτές τις γελοιότητες όπως το "πόσο ευτυχείς υπήρξαν αυτοί που τον γνώρισαν" και "Ευγνωμονούντες αναφωνούν: Σας ευχαριστούμε που υπήρξατε!" επειδή έτσι το θέλει ο αρχιφασίστας γιός του που απειλεί τους πάντες...

 6. avatar Ξιδι

  Ποιος δικαιωθηκε;
  Αυτοι που εφτιαξαν στρατοπεδα συγκεντρωσης και βασανιζαν κοσμο, για να φωναξουν ζητω η μεγαλη ελλαδα. Χαρισαν την Κυπρο και προκαλεσαν μεγαλη ζημια.
  Οι αλλοι μεγαλοι δεξιοι πατριωτες. Οταν ηρθε στην Ελλαδα ο Τιτο, που δημιουργησε το θεμα με την Μακεδονια. Εκαναν προληπτικες συλληψεις αριστερων, για να μην τον δολοφονησουν. Μετα τον χειροκροτησαν με την ησυχια τους.
  Να χαρω εγω γαλανολευκους πατριωτες.
  Στο τελος του video. Η απολογια του Μηλιαδη, προς απαντηση ολων. Ντροπη και σαπιλα.

 7. avatar Δήμ

  Εντυπωσιακό είναι οτι το άρθρο αυτό, το οποίο ουσιαστικά δεν απασχολεί κανέναν στις μέρες μας, έχει 85 σχόλια, πολύ περισσότερα από ένα άρθρο για τη νοβάρτις ή τη Μακεδονίσ.
  Μήπως σχολιάζουν οι ίδιοι και οι ίδιοι για να φαίνονται πολλοί;
  Επίσης πιο εντυπωσιακό ακόμα είναι το οτι ενώ αυτό το ΑΝΩΝΥΜΟ άρθρο είναι αντιγραφή του λήμματος Παναγιωτης Σκαλουμπακας της Βικιπεδεια, το οποιο λήμμα είναι σε αναμονή για διαγραφή λογω ψευδων πληροφοριών και δυσφήμισης και προσβολής νεκρού, σήμερα το πρωι παρουσιάστηκε στην βικιπέδια σαν "πηγή" πληροφοριών για αυτή.
  Να μας πείτε αν ο ανώνυμος αρθρογράφος εργάζεται και για να κάνει κόπυ πέιστ ψεύδη απο το newsbeast στην Βικιπέδια και το αντίθετο.
  Ντροπή σας.

 8. avatar Σταμάτης Μπαλομούτσουνος

  Ο εμφύλιος άφησε στην Ελλάδα, δυστυχώς πολλές πληγές, οι οποίες ακόμη και σήμερα αιμορραγούν. Λυπηρό, να σκοτώνονται αδέλφια μεταξύ τους. Σήμερα πολλοί από την ερμαφρόδιτη αριστερά που κυβερνά στα λόγια γιατί στην πραγματικότητα η χώρα μας κυβερνάται από ξένους, επιτίθενται στον Μίκη Θεοδωράκη, επειδή εξέφρασε την αγάπη του για την πατρίδα του. Η Μακεδονία είναι μία Ελληνική και αδιαπραγμάτευτη. Τώρα ως προς την ιστορία της Μακρονήσου, όλοι ξέρουμε ότι υπήρξε το σφαγείο των Ελλήνων που πάλεψαν στην κατοχή για την πατρίδα τους και που θυσιάστηκαν για αυτήν. Ποιοι τελικά νίκησαν τότε; Μα οι προδότες οι χύτες και οι δωσίλογοι που υπηρετούσαν τους Γερμανούς και μετά τους Άγγλους και είναι αυτοί που σήμερα λένε ναι σε όλα στους τοκογλύφους Ευρωπαίους προστάτες τους.

  1. avatar Τομας Νεοσμυρνιωτης

   Δεν θα μπορουσα να τα πω καλυτερα.

 9. avatar Μακρόνησος. Το θανατονήσι

  26/05/1947: Ανοίγει το κολαστήριο της Μακρονήσου, ο μεγαλύτερος τόπος μαρτυρίου, φυσικής και ψυχικής εξόντωσης του αστικού κράτους, αλλά και κορυφαίο σύμβολο των αλύγιστων της ταξικής πάλης.
  Από τη Μακρόνησο πέρασαν συνολικά πάνω από 100.000 θεωρούμενοι ως «επικίνδυνοι» οπλίτες και αξιωματικοί, καθώς και πολίτες, κομμουνιστές, ΕΑΜίτες ή άνθρωποι που συνδέονταν απλώς με συγγένεια ή υπόνοια με το ΚΚΕ-ΕΑΜ, ανάμεσα τους και μέλη της Eνωσης Eμποροϋπαλλήλων.
  http://emporoupallilos.blogspot.gr/2017/05/blog-post_26.html

 10. avatar Toni Erdmann

  Αυτός ο αρχιφασίστας [...] ο γιός του αρχιβασανιστή Σκαλούμπακα, από το προφίλ του στο facebook ισχυρίζεται ότι η συνέντευξη του βαρκάρη Βρονταμίτη δόθηκε ...μετά θάνατον! Ότι δηλαδή είναι ψεύτικη ή ακόμα και ότι ο ίδιος δεν υπήρξε ποτέ! Ασύστολα ψεύδη ενός γραφικού και ανισόρροπου αντικομμουνιστή. Ο Βρονταμίτης που μετέφερε με το καΐκι του τα πτώματα των 350 νεκρών φαντάρων από τη σφαγή του Ά ΕΤΟ την 29/2-1/3/1948, έδωσε συνέντευξη με αυτή τη μαρτυρία τον Ιούλιο του 1987 στον μακρονησιώτη ερευνητή Φίλιππα Γελαδόπουλο και πέθανε στις 3 Μαρτίου 1992. Έδωσε δηλαδή τη συνέντευξη με τη μαρτυρία του 5 χρόνια πριν τον θάνατό του.
  Στη συνέχεια ο γιός του αρχιβασανιστή, ισχυρίζεται ότι οι νεκροί ήταν μόνο 17 (όπως λένε τα επίσημα αρχεία του στρατού εκείνης της εποχής) τη στιγμή που ακόμα και ο γιατρός του Α’ τάγματος Γεωργιλάκος, βεβαίωσε πολλά χρόνια αργότερα ότι ο ίδιος υπέγραψε τα πιστοποιητικά θανάτου 180 φαντάρων. Όμως τα αθώα θύματα του κράτους των «εθνικοφρόνων» είναι πολύ περισσότερα.
  Η ιστορική αλήθεια πονάει πολύ τον γιό του αρχιβασανιστή (και όχι τα...κουμούνια όπως ισχυρίζεται αυτός) γι' αυτό και η λυσσαλέα προσπάθειά του να αλλοιώσει τα γεγονότα και να υπερασπιστεί το[...] που είχε πατέρα. Περαστικά του...

  1. avatar Τομας Νεοσμυρνιωτης

   Δεν χρειαζομαι καμμια μαρτηρια κανενος,εχω τον πατερουλη μου που ακομα θυμαμαι τα λογια τουτα:οποιος γιε μου δεν εχει κανει στη Μακρονησο Φλρβαρη του '48 δεν ξερει τιποτα,αυτοι που εζησαν ηταν οσοι θαφτηκαν κατω απο τα πτωματα.Δυστυχως σε τουτη την ερμη χωρα οι αξιες διαχρονικα φυλακιζονταν,εξοριζονταν και ενιοτε εκτελουνταν και οι φελλοι επιπλεαν,επιπλεουν και θα υπαρχουν στον αιωνα τον απαντα. Υγ. Και αυτα λογια του πατερα......

 11. avatar “ΠΕΡΣΕΑΣ,ΚΑΤΕΡΙΝΗ”

  Ο Σκαλουμπαγκας υπηρέτησε την πατρίδα έναντι των προδοτών κομμουνιστών που μας επέβαλαν έναν εμφύλιο που δεν τον θέλαμε και δεν τον χρειαζόμασταν. Διακοπές κάνατε στην Μακρόνησο καμμία σύγκριση με τα Γκουλάγκ του Στάλιν. Άντε γατάκια κκεδες , αν σας ήθελε ο λαός δεν θα ήσασταν στο 3 της 100. Ως και η ΧΑ σας έφαγε λάχανο... Και πάλι λέω διακοπές κάνατε ενώ οι άλλοι υπηρετούσαν την θητεία και την Πατρίδα
  ..

  1. avatar xoxoxox

   Σου εύχομαι τότε να έχεις κι εσύ την τύχη να κάνεις αντίστοιχες "διακοπές" κάποια στιγμή στην ζωή σου και να τις απολαύσεις πραγματικά.....

   1. avatar Αλέξανδρος Γ.

    άλλοι είχαν νεκρούς και άλλοι είχαν εξόριστους, τι να κάνουμε τώρα; Μεταξύ των 2 θα διάλεγα το νησί.

  2. avatar τι μας λες

   ....μηπως εσυ χρεωνες ομπρελες και ξαπλωστρες με δωρεαν καφε και τυροπιτα στους εξωριστους. βρε ουστ...

   1. avatar Έλληνας Φρόιντ

    Μερικές φορές ενας μ......ς ειναι απλός ενας μ......ς.....

 12. avatar YIARIS

  Δεν είμαι ούτε ήμουν ποτέ κουμουνιστής αλλά είμαι ενάντια σε όποιο καθεστώς καταπιέζει και υποτιμά την ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τη βία και εκ του ασφαλούς.

 13. avatar Xountalas

  Εδωσε ρεστα ο σταλινισκος με τα πολλα ψευδωνυμα στο αρθρο αυτο.Αν δεν ειχα δουλεια( καποιοι ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ σε αυτον τον ρημαδοτοπο) θα αναρτουσα αποσπασματα απο βιβλια απο τις ΣΦΑΓΕΣ των" αγνων αγωνιστων της αριστερας", ναι μωρε, αυτων που εριχναν 8χρονα παιδια στην Πηγαδα. Οι απογονοι τους, τα σεσημασμενα καθαρματα του Παρακρατους, μας απειλουν οτι η Πηγαδα χωραει κι αλλους....[...].ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑ.Οσοι λαοι εζησαν στο πετσι τους τον λαομισητο ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ, ΜΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ. Εξαιρουνται, κομισαριοι των κομμουνιστικων καθεστωτων, χαφιεδες και ιδεολογικοι ισντρουχτορες.

 14. avatar Ρουμπίνη

  Να τι έγραψε ο γιόκας του αρχιβασανιστή Σκαλούμπακα για τον μπαμπάκα του:

  Έκτοτε, σαν Διοικητής διαφόρων Μονάδων συνέχισε να υπηρετεί με αυτοθυσία την πατρίδα, να κάνει ομιλίες εθνικού περιεχομένου και να ενδιαφέρεται για κάθε έναν από τους υφισταμένους του χωριστά, ενώ δεν έπαψε να είναι κοινωνικός, χιουμορίστας, άνθρωπος του κόσμου και να συμμετέχει στις χαρές του!
  Μετά την αποστρατεία, του δόθηκε ο χρόνος να ασχοληθεί περισσότερο με την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών του. Τα σφυρηλάτησε με τα ιδεώδη της φιλοπατρίας, της οικογένειας, της ελευθερίας και της πραγματικής δημοκρατίας και είχε την χαρά να τα καμαρώσει σαν μηχανικο τον έναν και σαν γιατρό τον άλλο. Στο δύσκολο αυτό έργο της διαπαιδαγωγήσεως των παιδιών του, είχε αφοσιωμένο συμπαραστάτη την αξιολάτρευτη συζυγό του που καθ΄όλη την στρατιωτική πορεία του, στις μεταθέσεις του και μετέπειτα, ήταν δίπλα του σε όλες τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές της ζωής τους.

  Χιουμορίστας ο αρχιβασανιστής. Σφυρηλάτησε λέει τα παιδιά του. Άγιος άνθρωπος. Πρότυπο και ήρωας των νεοναζιστών Χρυσαύγουλων που χαρτζιλικώνονται απ τον Σύνδεσμο να βγαίνουν και να γράφουν άρες μάρες κουκουνάρες στα μίντια μπας και ψαρέψουνε κανένα αγαθό.

  1. avatar Xountalas

   Δοξα και τιμη στον Νικο Ντερτιλη, στον Σκαλουμπακα και στον καθε Σκαλουμπακα, που χαρη σε αυτους η Ελλαδα δεν εζησε στο Σιδηρουν Παραπετασμα.Αιωνια τους η Μνημη.

 15. avatar Αχ Ελλάδα.

  Οι εγκληματίες κάνουν τους πατριώτες και σε λιγοστεύουν.
  Κρατούν σβάστικες και υμνούν χούντες και προσβάλλουν την ιστορία σου.
  Αρματώσου Έλληνα και ξεβρώμισε τα χώματα της ελευθερίας από τους προδότες ακροδεξιούς.
  Άλλη μια φορά να κανουμε την Ελλάδα περηφανη.

 16. avatar Rojitos

  [...]του συστηματος ηταν αυτη η [...] βασανιστης.μαγκας εκ του ασφαλους με δεμενους ελληνες στρατιωτες.αυτη η αμετανοητη [...] ειχε μουτρα να λεει οτι ιδιοτευσε οταν οι ελληνες πολεμαγαν τον κατακτητη.[...] στην κολαση της παρακμιακης σου ιστοριας.

 17. avatar Γιώργος Παπανδρέου

  Μια ακόμη φορά για την διαστρεβλωση της ιστορίας
  Πρέπει να ντρέπεσαι εσύ που το έχεις ανεβάσει
  Ο κύριος Τάκης Λαζαρίδης στα βίντεο που έχει ανεβάσει κατά καιρούς λέει κάποιες αλήθειες και δεν είναι τυχαίο το βιβλίο του Τάκη Λαζαρίδη το( Ευτυχώς σύντροφοι ηττηθήκαμε) Σήμερα που πρέπει να υπάρχει ομόνοια σε όλους τους Έλληνες κάποιοι άλλοι τους θέλουν σε παράταξης κρίμα κύριοι η ιστορία μας έχει δώσει πολλά παραδείγματα

 18. avatar 1312

  Το ελληνικό έθνος έχει βγάλει ντροπές όπως ο σκαλουμπακας ο οποίος επι ναζιστικής κατοχής "ιδιωτευσε" έχει βγάλει και ήρωες όπως τον Φλουτζη

 19. avatar Αδαμάντιος Κ.

  Αυτό το όνομα πρέπει να καθιερωθεί ως βρισιά. Σε φάση
  - " Μπιπ"
  -Τι κορνάρεις ρε εσύ έχεις κόκκινο, σκαλούμπακα!
  -Ποιον είπες σκαλούμπακα ρε;
  -Eσένα ρε!
  -Πάρτο πίσω ΤΩΡΑ!

Παρακαλούμε περιμένετε ...