Το σκοτεινό παρασκήνιο μιας πολιτικής δολοφονίας ενώπιον 180 χωροφυλάκων

Η δολοφονία Λαμπράκη, η δίκη, τα πρόσωπα κλειδιά και οι συγκλονιστικές αντιδράσεις μέσα από τα πρωτοσέλιδα του Τύπου


WEEKEND
0:09
28/05/2016
Το σκοτεινό παρασκήνιο μιας πολιτικής δολοφονίας ενώπιον 180 χωροφυλάκων
14
loading

«Πώς ωργανώθησαν και πώς συνετελέσθησαν επί παρουσία δύο εκατοντάδων περίπου αστυνομικών, αρχηγευομένων υπό των ενταύθα ηγητόρων των, και δη εν τη διασταυρώσει των οδών Βενιζέλου και Ερμού, εύρους μόλις της μεν πρώτης 10,10 μέτρων, της δε δευτέρας 11,40 μέτρων, δηλαδή εις τόπον δυνάμενον να ελεγχθή, κατά την σκέψιν του διαθέτοντος και νηπιακήν έτι μόνον αντίληψιν ανθρώπου, και διά μιάς μόνον δεκάδας αστυνομικών οργάνων λόγω της προμνησθείσης στενότητος του χώρου, τα στυγερά εγκλήματα της 22ας Μαΐου 1963, χωρίς μάλιστα ουδείς των δραστών να συλληφθή υπό αστυνομικών οργάνων»;

lamprakis2

Την 28η Μαρτίου 1964, ο ανακριτής του Γ’ Τμήματος Θεσσαλονίκης, Χρήστος Α. Σαρτζετάκης στέλνει μια «εμπιστευτική- άκρως προσωπική» επιστολή προς τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης και του απευθύνει τον «πυρήν του τραγικού ερωτήματος» που διαβάσατε παραπάνω…

lamprakis19

Περίπου ένα χρόνο νωρίτερα, στις 22 Μάη του 1963, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης έπεφτε θύμα μιας καλοσχεδιασμένης δολοφονικής ενέδρας που είχε στηθεί από το παρακράτος. Πέντε ημέρες αργότερα, ξημερώματα της 27ης Μάη μετά από μια γενναία μάχη με το θάνατο ο Λαμπράκης αφήνει την τελευταία του πνοή και περνάει οριστικά στο πάνθεον των μεγάλων ηρώων της Δημοκρατίας η οποία είχε ήδη εισέλθει σε μια από τις πλέον σκοτεινές και δύσκολες περιόδους της.

lamprakis8

Τα πρόσωπα κλειδιά της υπόθεσης

lamprakis1

Το χρονικό της στυγερής δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη είναι λίγο-πολύ γνωστό. Αυτό που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως για να μπορούμε σήμερα, έπειτα από 53 χρόνια, να λέμε πως γνωρίζουμε τις περισσότερες από τις πτυχές αυτής της σκοτεινής υπόθεσης, σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη του παρακρατικού σχεδίου έπαιξε η… τύχη η οποία ανέδειξε τα «πρόσωπα κλειδιά» αυτής της ιστορίας!

lamprakis11

Το πρώτο από αυτά τα πρόσωπα αυτά είναι ο «Τίγρης» Μανόλης Χατζηαποστόλου ο οποίος είχε βρεθεί κατά τύχη στη γωνία των οδών Βενιζέλου-Ερμού και Σπανδωνή. Αυτός είναι που όρμηξε πάνω στο τρίκυκλο που επέβαιναν οι δράστες και τους «εξουδετέρωσε».

lamprakis13
Ο Λαμπράκης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης
lamprakis23
Η αντισυγκέντρωση των παρακρατικών

lamprakis7

Στη συνέχεια εμφανίζεται ο δεύτερος άνθρωπος κλειδί. Ο τροχονόμος Χαράλαμπος Ασπιώτης, που επίσης τυχαία βρέθηκε εκεί ρυθμίζοντας την κυκλοφορία. Στο σχεδιασμό του παρακράτους δεν υπήρχε αυτός ο… ταπεινός τροχονόμος. Εκείνος, όμως, ήταν ο άνθρωπος που πέρασε χειροπέδες στους δυο δράστες και τους οδήγησε στο Ε' Αστυνομικό Τμήμα.

lamprakis22
Ο τότε ανακριτής της υπόθεσης και μετέπειτα πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης

Το τρίτο πρόσωπο-κλειδί είναι ο επίμονος ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης ο οποίος βρέθηκε στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή. Δε δέχθηκε την παραμικρή υπόδειξη στο έργο του και αγνόησε όσους προσπάθησαν να του πουν να κάνει τα…  στραβά μάτια.

lamprakis18

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης έπαιξε και η δημοσιογραφική έρευνα. Στη δίκη προσκομίστηκαν πολλά και κρίσιμα έγγραφα. Από ιατροδικαστικές εκθέσεις μέχρι άλλα πιστοποιητικά των διαφόρων κατηγορουμένων.

lamprakis6

lamprakis17

Τα περισσότερα  από αυτά είχανε δοθεί στον ανακριτή από τρεις δημοσιογράφους. Τον Γιάννη Βούλτεψη, τον  Γιώργο Μπέρτσο και τον Γιώργο Ρωμαίο. Αυτοί οι δημοσιογράφοι ήταν εκείνοι που πραγματικά ενδιαφέρθηκαν και βοήθησαν ουσιωδώς στην αποκάλυψη του εγκλήματος.

lamprakis14

Χάρις στις προσπάθειες των τριών ρεπόρτερ αποκαλύπτεται η δράση της «οργάνωσης Καρφίτσα» που πήρε το όνομά της από την καρφίτσα που φορούσαν στο πέτο τους οι παρακρατικοί προκειμένου να αναγνωρίζονται μεταξύ τους και από την αστυνομία!

Η ανάκριση και η δίκη

lamprakis5

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης -και ενώ η επίσημη κρατική εκδοχή είναι πως ο Λαμπράκης έπεσε θύμα τροχαίου- ο ανακριτής του Γ’ Τμήματος Θεσσαλονίκης, και μετέπειτα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Χρήστος Σαρτζετάκης, ταράσσει τα λιμνάζοντα νερά, μιλάει ανοιχτά για σύνδεση κράτους-παρακράτος και προφυλακίζει τους:

lamprakis16

lamprakis3

«α) Εμμανουήλ Καπελώνη, υπομοίραρχο, διοικητή του Θ’ Παραρτήματος Εθνικής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, επί ηθική αυτουργία εις την εκ προθέσεως ανθρωποκτονίαν του βουλευτού Γρηγορίου Λαμπράκη και την επικίνδυνον σωματικήν βλάβην του βουλευτού Γεωργίου Τσαρουχά

lamprakis9

β) Κωνσταντίνο Μήτσου, υποστράτηγος, Επιθεωρητής Χωροφυλακής, Ευθύμιο Καμουτσή, συνταγματάρχης, Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης και Μιχαήλ Διαμαντόπουλο, αντισυνταγματάρχης, υποδιευθυντής της αυτής διευθύνσεως, επί 1) συνεργεία εις την εκ προθέσεως ανθρωποκτονίαν του Γρηγόρη Λαμπράκη και 2) καταχρήσει εξουσίας εις βαθμόν κακουργήματος. lamprakis15

γ) Τρύφων Παπατριανταφύλλου, μοίραρχος, διοικητής του Β’ Αστυνομικού Τμήματος Θεσσαλονίκης, επί καταχρήσει εξουσίας».

lamprakis20

Παράλληλα, τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί δεκάδες χωροφύλακες, υπαξιωματικούς και πολίτες.

lamprakis10

Την ίδια ώρα, το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει φωτιά, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και η κυβέρνηση παραιτείται με τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να δηλώνει οργισμένος μερικές ημέρες μετά: «Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτό τον τόπο»!

lamprakis21

Η δίκη ξεκίνησε στις 3 Οκτωβρίου του 1966  στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν ο εφέτης Ιωάννης Γραφανάκης, σύνεδροι οι Βασίλειος Λαμπρίδης και Ερμής Χριστοφορίδης ενώ εισαγγελέας στην έδρα ήταν ο αντιεισαγγελέας Εφετών, Παύλος Δελαπόρτας.

lamprakis4

Οκτώ μήνες νωρίτερα είχε εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμφθηκαν ως φυσικοί αυτουργοί για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» οι Σπύρος Γκοτζαμάνης και Μανώλης Εμμανουηλίδης, ως ηθικοί αυτουργοί ο υπομοίραρχος Εμμανουήλ Καπελώνης και ο Ξενοφών Γιοσμάς, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες σε βάρος του Γιώργου Τσαρουχά, οι Αντώναρος Πιτσάκος και Χρήστος Φωκάς, για παράβαση καθήκοντος, οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής Κωνσταντίνος Μήτσου, αντιστράτηγος, Ε. Καμουτσής συνταγματάρχης, Μιχαήλ Διαμαντόπουλος αντισυνταγματάρχης, Κωνσταντίνος Δόλκας και Δημήτριος Σέττας ταγματάρχες και Τρύφων Παπατριανταφύλλου μοίραρχος. Και για διατάραξη της κοινής ησυχίας 23 άτομα, παρακρατικοί, χωροφύλακες κ.α.

Η ετυμηγορία που προκάλεσε αντιδράσεις

lamprakis12

H δίκη κράτησε 65.550 ώρες, οι μάρτυρες ήταν 165, οι συνήγοροι ήταν 20 και η δικογραφία ζύγιζε 11 κιλά! Στο τέλος της ακροαματικής διαδικασίας ο εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή των 18 από τους 31 κατηγορούμενους (μεταξύ των οποίων τριών από τους έξι αξιωματικούς).

Γκοτζαμάνης-Εμμανουηλίδης
Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης σε ένα διάλειμμα της πολύκροτης δίκης

Στις 28 Δεκεμβρίου, έπειτα από 12ωρη σύσκεψη των 10 ενόρκων που διήρκεσε από τις 10.45 το πρωί ως τις 10.45 τη νύχτα, ο προϊστάμενος των ενόρκων Δ. Τούσας διάβασε την απόφασή τους:

Η κατάμεστη αίθουσα του κακουργιοδικείου. Στη πρώτη σειρά των καθισμάτων οι κατηγορούμενοι

«Όχι. Δεν είναι ένοχοι οι Σπ. Γκοτζαμάνης και Εμμ. Εμμανουηλίδης ότι την 22αν Μαΐου 1963 εκ προθέσεως απέκτειναν τον βουλευτήν Γρ. Λαμπράκην, επιβαίνοντες τρικύκλου, με οδηγόν τον πρώτον, το οποίον επέπεσε κατ' αυτού και ότι δι' αμβλέος οργάνου έπληξαν τούτον εις την κεφαλήν. Δια παμψηφίας οι ένορκοι απεφάνθησαν ότι: Όχι. Δεν είναι ένοχοι οι Εμμ. Καπελώνης και Ξεν. Γιοσμάς δι' ηθικήν αυτουργίαν εις την προαναφερθείσαν πράξιν. Δια της νομίμου πλειοψηφίας εγένετο δεκτόν ότι: Ναι. Είναι ένοχος ο Σπ. Γκοτζαμάνης διότι εκ προθέσεως επροξένησε σωματικήν κάκωσιν δια τρικύκλου που ωδήγει ο ίδιος και επέπεσε κατά του Λαμπράκη και του επροξένησε τραύμα -ουχί δι' αμβλέος οργάνου, αλλά δια του τρικύκλου- εις την κεφαλήν, εκδοράς εις τους πόδας και εκχυμώσεις εις τους οφθαλμούς, τον περιήγαγεν εις πλήρη αφασίαν και του προεκάλεσε σωματικήν βλάβην, η οποία επέφερε τον θάνατον. Ναι. Εσκόπει ο Γκοτζαμάνης να προκαλέση βαρείαν σωματικήν βλάβην εις τον Λαμπράκην... Όχι. Οι αξιωματικοί Κ. Μήτσου, αντιστράτηγος ε.α., Ευθ. Καμουτσής, συνταγματάρχης ε.α., Μ. Διαμαντόπουλος, αντισυνταγματάρχης ε.α., Κ. Δόλκας, αντισυνταγματάρχης ε.α., Δ. Σέττας, ταγματάρχης και Τρ. Παπατριανταφύλλου, μοίραρχος, δεν είναι ένοχοι δια παράβασιν καθήκοντος...».

dikh_lamprakh

«Η ετυμηγορία εις ορισμένα σημεία ομοιάζει με φως που δίδει εξηντλημένη στήλη ηλεκτρικού φακού», είπε για την απόφαση των ενόρκων ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας.

Δελαπόπρτας
Ο εισαγγελέας Παύλος Δελαπόρτας

Κατά τη διάρκεια της χούντας Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης αποφυλακίζονται ενώ ο εισαγγελέας Δελαπόρτας (ο οποίος αγόρευε για δυο ημέρες κατακεραυνώνοντας το παρακράτος) ήταν μεταξύ των 30 απολυθέντων δικαστικών με την συντακτική πράξη της δικτατορίας καθώς όπως είχε ειπωθεί από το καθεστώς: «εξέπεμπε κομμουνιστικά συνθήματα ακόμα και από της έδρας»!

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

  Δεν γινετε να ζηταμε το δικιο μας απεναντι στα νατοικα σκοπιανα σκουπιδια του τσιπρα και να μην φωναζουμε για τον Λαμπρακη...αυτος πεθανε για την πατριδα κοντρα στην αμερικη ο ανθρωπος.τελια κ παυλα

 2. avatar Xountalas

  Μπαλες με τον Λαμπρακη..Πλανητες, πεπονια.Χρονια στο ιδιο εργο η Αχριστερα. Χρονια να αγιοποιει. Τα χιλιαδες αθωα θυματα της, της αλλης πλευρας, βουβοι μαρτυρες του πραγματικου προσωπου της Αριστερας. Η Αριστερα βλεπετε, εχει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ στην ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ. Η αλλη πλευρα, εχει Κουληδες που διαγραφουν οποιον τα χωνει στην Αγια Αριστερα λεγοντας ΑΛΗΘΕΙΕΣ.

 3. avatar ΔΣΕ

  «Γρηγόρη, σε φορτώσανε, βαριά είσαι φoρτωμένος.
  Γρηγόρη μου, τις μυρουδιές να μην τις εσκορπίσεις,
  να τις βαστάς στην Κάτω Γης, στους νιούς να τις δωρίσεις,
  να βάλουνε στα πέτα τους να βγούνε στο σεργιάνι.
  Γρηγόρη μου, η Κάτω Γης έχει αναστατώσει,
  τι έμαθε η λεβεντιά πως κάποιος κατεβαίνει.
  Τρέχουνε για συνάντηση, να σε προϋπαντήσουν,
  τρέχουν στις βρύσες για νερό, στους κηπουρούς για φρούτα,
  και στις καλές νοικοκυρές γι’ αφράτο παξιμάδι.
  Τραπέζι σού τοιμάζουνε, Γρηγόρη, να δειπνήσεις
  και το κρεβάτι στρώνουνε να πέσεις να πλαγιάσεις».

 4. avatar ασπρος μπεμπαντας

  Ενας μεγαλος Ελληνας πολιτικος... αλλα οπως καθε μεγαλο Ελληνα τον σκοτωσε το παρακρατος δηθεν "πατριωτων" που μαγαρισαν, εξεφτελισαν, κατακλεψαν την Ελλαδα, τη μικρυναν, σκοτωσαν τους πραγματικους Ελληνες η τους εδιωξαν και εστειλαν στα ξερονησα ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΝΝΟΗΣΗ...!!! και βεβαια αφου εμειναν ατιμωρητοι αφησαν και το σπορο τους να συνεχισει το μαυρο προδοτικο εργο του... περασε η ωρα της ντροπης ομως και ηρθε η ωρα της ευθυνης...

  1. avatar Gore

   Που βλέπεις την ώρα της ευθύνης , που "έρχεται" κιόλας ρε φίλε ; Η ευθύνη είναι αχρέωτη μόνιμα στο Ελλαδισταν .
   Εγώ που λες δεν βλεπω τίποτα να 'ρχεται ,....εκτός απο τον Γήλο τον Μητσοτάκη που τα πρόβατα θα τον κάνουν πρωθυπουργό και αυτόν για να συνεχίση το κατακρεούργημα τους.

 5. avatar Γκιοζης Καρας

  SAPILA-4-EVER!!!
  Απολυτως ΤΙΠΟΤΑ δεν εχει αλλαξει!!

 6. avatar o ligotero exipnos

  Α, ναι, όταν μιλάμε για το παρακράτος και τα εγκλήματα δεν μας αρέσει. Φυσικά και θα θυμόμαστε πάντα τον Λαμπράκη, και τους ανθρώπους που ανέδειξαν την αλήθεια και μετά διώχθηκαν από τους παρακρατικούς που δυνάστευσαν τον τόπο για επτά χρόνια --- και έβγαλαν ό,τι κλεψιμαίο μπορούσαν έξω.

  1. avatar ΑΙΜΑ ΤΙΜΗ

   ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΚΛΕΨΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΣ ΑΠΡΙΛΙΑΝΟΥΣ??ΛΕΣ ΨΕΜΑΤΑ,ΑΠΛΑ.ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΤΑΙΩΝΟΥΝ ΝΟΜΙΜΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΜΟΥΓΚΑ Ε??

   1. avatar alex-george

    Χαχαχαχαχαχα. Ψάξτε λίγο καλύτερα εκεί "εις τας Χρύσας Αυγάς και έπειτα εκφέρατε άποψιν"

   2. avatar Nick

    Οι απριλιανοί πρώτα πρώτα έκλεψαν τη μισή κύπρο και τη χάρισαν στους τούρκους,για να μην ξεχνιόμαστε. Μην αρχίσουμε να λέμε για αρχαία και μετρητό που βγήκε απο τη χώρα... Εσύ λες ψέμματα,φασιστάκο.
    Και παρακρατικός σημαίνει "σε μυστική συνεργασία με τις αρχές του κράτους". Οι αναρχικοί ουδέποτε ταυτίστηκαν ή συμμάχισαν με το κράτος και δή με τους αστυνομικούς.
    Εσείς,οι χρυσαυγίτες είστε παρακρατικοί και συνεργάτες των αστυνομικών σε επεισόδια και δολοφονίες. Υπάρχουν βίντεο που σας δείχνουν χέρι χέρι,μη πας να τα μπαλώσεις υποτιμάς την νοημοσύνη σου. Αντιθέτως βίντεο με αναρχικούς και αστυνομικούς δεν υπάρχει ούτε ένα,μιας και αμφότεροι μισούν την άλλη πλευρά.
    Και οφείλουν,ΟΦΕΙΛΟΥΝ να διαλύουν τις συγκεντρώσεις μίσους σας. Το γεγονός οτι είστε νόμιμοι απο ένα παραθυράκι του νόμου δεν θα σας παρέχει για πολύ ακόμα ασυλία.
    Το δημοκρατικό φάσμα σέβεται τις διαφορετικές απόψεις μέσα σε αυτό,αλλα δεν σέβεται και δε θα σεβαστεί ποτέ οτιδήποτε σουλατσάρει έξω απο αυτό.
    Εθνικιστές,φασίστες,ακροαριστεροί "αντάρτες πόλης",χουλιγκάνια,τζιχαντιστές και λοιπά σκουπίδια θα σας χαλάμε τις φιέστες εις τους αιώνας των αιώνων

 7. avatar Andreas D

  Ρε παιδιά, αν δεν έχετε να γράψετε κάτι σχετικά με το άρθρο, καλύτερα παίξτε Sudoku.
  Ο ένας με το μακρύ του, γενικά και αόριστα περί αριστερών κυβερνήσεων και ο άλλος που εξουθενώθηκε λέει να ακούει για Λαμπράκη.
  Ντροπή. Ολα είναι ιστορία.
  Που πάτε με την αμάθεια και την απληροφορησία στραβάδια. Να μην μπορείτε να κάνετε συζήτηση και να μην μπορεἰτε ούτε να επικεντρωθείτε στο θέμα.
  Ρἰχτε τους ένα champions league να πάρουν τα επάνω τους.

 8. avatar Θεόδωρος Λαμπράκης: ο πατέρας μου δεν ήταν κομμουνιστής

  Αν προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς δεν πρόκειται να αντέξει πάνω από μερικούς μήνες. Γιατί όλα αυτά που λένε τώρα είναι εντελώς λαικίστικα. Θα φορολογήσουμε. λένε, τον πλούτο για να δώσουμε αυξήσεις στις συντάξεις. Πόσος πλούτος υπάρχει στην Ελλάδα

  1. avatar banker

   Υπάρχουν πολλοί πλούσιοι, αλλά τα λεφτά τους τα βγάλανε στο εξωτερικό πριν το μάθει ο λαουτζίκος. Πλούσιος στην Ελλάδα ή απατεώνας θα είναι η κληρονόμος που δεν τα έφαγε ακόμα στο καζίνο.

 9. avatar fanpapad

  ...έλεος με το Λαμπράκη πια, έλεος...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει