Οι αναβιωτές της αρχαίας ελληνικής πολεμικής τέχνης που έχουν συνεργαστεί με το History Channel και το BBC

Ποιος είναι ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών «Κορύβαντες» - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες


WEEKEND
0:20
12/02/2017
Οι αναβιωτές της αρχαίας ελληνικής πολεμικής τέχνης που έχουν συνεργαστεί με το History Channel και το BBC
37
loading

Είναι από τις περιπτώσεις συλλόγων ή ανθρώπων αν προτιμάτε, που πρέπει δυστυχώς να τους ανακαλύψουν πρώτα από το εξωτερικό για να αρχίσουν να γίνονται και πιο γνωστοί στην Ελλάδα.

Του Μαρίνου Γκασιάμη
Φωτογραφίες / Βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Ο λόγος για τον Σύλλογο Ιστορικών Μελετών «Κορύβαντες». Όπως επισημαίνουν οι ίδιοι είναι ένας ζωντανός Οργανισμός Πολιτισμού, ερευνώντας και εφαρμόζοντας πειραματικά την Πολεμική και Στρατιωτική Κληρονομιά των Ελλήνων από την Εποχή του Χαλκού μέχρι το ύστερο Βυζάντιο.

xifaskia10

Ο σύλλογος έχει συμμετάσχει σε Ακαδημαϊκά Συνέδρια Πειραματικής Αρχαιολογίας (Πανεπιστήμιο Βαρσοβίας 2011, Ακαδημία Pultusk 2012, Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου 2012, Οργανισμός Exarc/Δανία 2013), ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευτεί σε Ακαδημαϊκά Συγγράμματα (British Archaeology Report Series) και Διεθνή Περιοδικά Ειδικού Τύπου (Ancient Warfare Magazine).

xifaskia11

Έχει συμμετάσχει επίσης σε Διεθνή Αρχαιολογικά Φεστιβάλ (Biskupin/Πολωνία 2011, Λυών /Γαλλία 2012) καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ Παραδοσιακής Τοξοβολίας (Κωνσταντινούπολη 2013, Αμάσεια  2013, Μπίγκα  2013, Κίεβο 2013), παρουσιάζοντας υψηλής ποιότητας επιδείξεις σε χιλιάδες θεατές και όλα αυτά από το υστέρημά τους.

Από το 2008, ο σύλλογος αυτός πρωτοπορεί σε παγκόσμιο επίπεδο, στον τομέα της έρευνας και Πρακτικής Μελέτης του τρόπου πολέμου των Ελλήνων, ανακατασκευάζοντας και ζωντανεύοντας όπλα, πανοπλίες και τεχνικές μάχης 3.300 χρόνων Ελληνικής Ιστορίας.

Αυτό όμως που τους έκανε πραγματικά γνωστούς στο ευρύτερο κοινό ήταν η συμμετοχή τους σε μεγάλες διεθνείς Τηλεοπτικές Παραγωγές  του History Channel, του BBC 2, του BBC 4, του ITV, και άλλων με θέμα τον Πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας.

Το να ασχοληθεί κανείς με κάτι που ουσιαστικά είναι πειραματική αρχαιολογία, δεν είναι ούτε εύκολο και σίγουρα ούτε οικονομικός περίπατος.

Για την κατασκευή μια πανοπλίας πέρα από τις ατελείωτες ώρες μελέτης πάνω σε αρχαία κείμενα και σπαράγματα αρχαίων αγγείων στα μουσεία, το οικονομικό κόστος μπορεί να φτάσει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τις 10.000 ευρώ.

Για όλο αυτό το έργο, τα μέλη του συλλόγου δεν έχουν καμιά βοήθεια από την Πολιτεία και ειδικότερα τους αρμόδιους φορείς, είτε υπουργείο Πολιτισμού είναι αυτό είτε Τουρισμού, καθώς στο εξωτερικό η πειραματική αρχαιολογία και αναβιωτές αποτελούν ακόμα και κομμάτι τουριστικών πακέτων.

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως η μόνη ουσιαστική περίπτωση πειραματικής αρχαιολογίας που έχει διεξαχθεί από την Ελληνική Πολιτεία είναι η κατασκευή του πιστού αντίγραφου της αρχαίας Αθηναϊκής Τρίηρης «Ολυμπιάς».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις επιδείξεις του συλλόγου δεν παρουσιάζονται μόνο οι αρχαίες ελληνικές και βυζαντινές στρατιωτικές πανοπλίες αλλά και οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν σε εκείνες τις εποχές.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο δάσκαλος σπαθασκίας Γεώργιος Ε. Γεωργάς της ομάδας «Λέοντες» που συνεργάζεται με τον σύλλογο Κορύβαντες μας δήλωσε πως για να καταλήξει στις τεχνικές αυτές χρειάστηκε να διαβάσει μεσαιωνικά κείμενα από την Γερμανία και όχι μόνο, όπου αυτές έχουν καταγραφεί.

xifaskia19

Σύμφωνα με αυτά τα κείμενα διαφαίνεται πως οι ευρωπαϊκές μεσαιωνικές τεχνικές σπαθασκίας ήταν ένα μείγμα που συμπεριελάμβανε και βυζαντινές τεχνικές. Ήταν μια αμφίδρομη επικοινωνία όπως όλα δείχνουν.

xifaskia4

Για την εξάσκησή τους στις τεχνικές αυτές, μιας και τα οικονομικά είναι ιδιαίτερα στενά, χρησιμοποιούν ένα πολυχώρο Πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας.

xifaskia3

xifaskia2

xifaskia1

xifaskia9

Εκεί τους συνάντησε ο φακός του newsbeast.gr.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

37
σχόλια
 1. avatar Tempus Invictus

  Μπράβο ρε παιδία, μας κάνετε περήφανους. Και άστε τους άλλους να λένε ότι θέλουν. Η αξία σας φαίνετε!!!

 2. avatar Περικλής Α.

  Θελουν δουλειά ακόμη και λιγότερες φανφάρες. Τα τελευταία χρονια ειδικά πάνε να τα παρουσιάσουν όλα μαζί (στην ίδια γραμμή ένας Αρχαικός οπλίτης, ένας Βυζαντινος, δυο Μυκηναίοι, ένας Μακεδόνας). Παλαιότερα ήταν πιο συγκροτημένοι. Επίσης πρεπει να σταματησουν την έπαρση του τύπου \"μελετησαμε αρχαίες περγαμηνές\", \"\"διαβασαμε χειρόγραφα των βυζαντινών Σαολίν\". Ο διαβασμένος φαίνεται από μονος του αν είναι όντως διαβασμένος ή όχι. Αυτά, όχι για τροφοδοτησω την ελληνική μιζέρια, αλλά προς προσγείωση και βελτίωση.

 3. avatar οπως πας για σπαρτη απ το διπλα χωργιο

  λεωνιδας και 300 μερακληδες

 4. avatar περαστικος ξανα

  Όλα καλά, εκτός ότι δεν ανέφεραν το βασικότερο. Όσα βλέπετε, που ασχολούνται αυτοί οι τύποι, αφορούσαν αποκλειστικά πολεμιστές, δηλαδή ανθρώπους που ζούσαν κάθε μέρα στο πεδίο της μάχης, και από τις τεχνικές τους, εξαρτιόταν αν θα ζήσουν μια μέρα ακόμα. Αν δεν έχει κινδυνέψει κάποιος σοβαρά έστω και μια φορά στη ζωή του, δεν μπορεί ούτε καν να εννοήσει την πραγματική κατάσταση. Τώρα, εγώ βλέποντας το Λαλάκη δεξιά με το σπαθί, και την αμαζόνα στη μέση με τα γυαλιά, (σκέτη Ζίνα), κατουρήθηκα σίγουρα από το φόβο μου, (ή μήπως ήταν από τα γέλια?). Συμπερασματικά, το να προσπαθήσεις να αναβιώσεις τέτοια πράγματα από αμφορείς, είναι σαν η θειά η Μαριγώ από το χωριό, να σου αναλύει πυρηνική φυσική. Στο βίντεο της τοξοβολίας στην Κωνσταντινούπολη, οι τεχνικές είναι λάθος, (φαίνεται δεν πρόσεξαν καλά τα αγγεία), αλλά εκεί που δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις ή να εξοργιστείς, είναι το βίντεο με τη μάχη με κοντάρια και ασπίδες, που ενώ έχουν όπλα, αρχίζουν τις κλωτσιές, και μετά του παίρνει το κράνος και ουρλιάζει σαν πυροβολημένος. Όλοι αυτοί θα χρησίμευαν μόνο σαν γελωτοποιοί ανάμεσα σε αληθινούς πολεμιστές που θα είχαν σταματήσει να ξεκουραστούν από πραγματική μάχη.

  1. avatar Tempus Invictus

   Ρε περαστικέ της πλάκας δε πας να καθαρίσεις κάνα πιάτο. Από ότι βλέπω, είσαι ένας κλασικός ‘πολεμιστής του πληκτρολόγιου’ που δεν κάνει τίποτα άλλο από το να κατηγορεί και να κριτικάρει μιας και δε ξέρει τί άλλο να κάνει. Αν έχεις τα κότσια, κύριε πολεμιστή του πληκτρολόγιου, κάνε το καλύτερα από αυτούς τους τύπους, βγάλε κάνα βίντεο να δούμε τι αξίζεις και μετά λες αν η δεσποινίδα με τα γυαλιά είναι Ζήνα. Εγώ σου λέω ότι μπορεί να σε κόψει με τη μια πριν το πάρεις χαμπάρι.

   1. avatar περαστικος ξανα

    Ε, αφού βλέπεις, εγώ τι να πώ? Κοίτα όμως λίγο καλύτερα την ημερομηνία, γιατί αυτά που πίνεις είναι ληγμένα. Τώρα, αν θεωρείς ότι εκεί στα βίντεο αυτά, γίνεται σοβαρή δουλειά, σημαίνει ότι ή είσαι και εσύ από τους συγκεκριμένους σαλτιμπάγκους, (έλα, πέστο μην ντρέπεσαι), ή βγήκες να πείς έτσι κάτι για να το πείς, χωρίς ειδικό λόγο. Στη δεύτερη περίπτωση, έβγαλες την άγνοια και την εμπάθεια σου βόλτα, αν όμως ανήκεις στην πρώτη κατηγορία, μάζεψε τους όλους αυτούς στα βίντεο, και πηγαίνετε να αρχίσετε να κάνετε παραστάσεις στο εθνικό θέατρο, (ή σε κανένα τσίρκο), μήπως και προσφέρετε κάτι πραγματικά ουσιαστικό, που είναι και στα μέτρα σας.

    1. avatar Tempus Invictus

     Ρε περαστικέ, δε πας να δεις αν έρχομαι; Αντί να χαίρεσαι που βγήκε μια ομάδα να αναδείξει τον Ελληνισμό, βγάζεις τη κακία σου; Το μόνο τσίρκο που βλέπω είσαι εσύ. Όχι, δε τους ξέρω προσωπικά, τους παρακολουθώ όμως με την ομάδα μου χρόνια . Και τώρα που έμαθα που είναι θα πάω να γραφτώ στη σχολή τους. Τους έκανες καλή διαφήμιση μπράβο σου μουχαχαχαχαχαχαχα!!!

     1. avatar περαστικος ξανα

      Ε, τότε, φόρα την περικεφαλαία σου και τράβα, (σαν γνήσιος βλ.... με περικεφαλαία). Θα γίνεις οπωσδήποτε πολεμική μηχανή, και πρέσβης του αρχαιοελληνικού (οινο)πνεύματος.

     2. avatar Tempus Invictus

      Είδες που σε λέω Internet Warrior; Δεν έπεσα έξω.

  2. avatar Πορδος

   Τουλαχιστων αυτοι κανουν κατι που γουσταρουν, κατι σαπιοκοιλιες πισω απο μια οθονη ηθελα να ξερα τι κανουν

   1. avatar περαστικος ξανα

    Τι να κάνουν? Κάθονται και πέρδονται συνέχεια (καμιά φορά της βάζουν και φωτιά με αναπτήρα), όπως λέει και το όνομα.

  3. avatar Anarx1kos

   @περαστικος ξανα
   Πραγματικα ποσο ασχετος μπορει να εισαι αναρωτιεμαι. Δλδ οσοι πανε και κανουν καρατε η Kung fu η Tae kwo do πρεπει να ειναι πολεμιστεσ και Ninja Samurai κατα τα λεγομενα σου? H οσοι κανουν μποξ κλπ θα επρεπε κανονικα να κατεβαινουν στο δρομο και να πλακωνουν οποιον βρουν στο δρομο για να ειναι πραγματικη πολεμιστες. Πραγματικα εισαι τραγικος

   1. avatar Tempus Invictus

    Σωστός.

   2. avatar περαστικος ξανα

    Να κόψεις ότι πίνεις, για να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις. Είπα ότι αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζουν πολεμικές τέχνες, χαμένες στην αρχαιότητα, βλέποντας και μελετώντας... αμφορείς. Η ίδια κουταμάρα είχε γίνει παλαιότερα με το παγκράτιο, όμως ο τελευταίος δάσκαλος του παγκρατίου έχει πεθάνει χιλιάδες χρόνια πριν. Όσοι είναι γνώστες (γιατί εσύ είσαι άσχετος), γνωρίζουν ότι χωρίς δάσκαλο τέχνη δεν υπάρχει. Οπότε ας έλεγαν οι του θέματος μας, παιδιά εμείς κάνουμε την πλάκα μας, σκαλίζουμε και λίγο ψάχνοντας, λέμε και τη γνώμη μας και όλα καλά. Γιατί τα παρουσιάζουν ως πιστή αναβίωση δήθεν αρχαίων ελληνικών πολεμικών τεχνικών. Ένας άσχετος όπως εσύ, μπορεί βέβαια να εντυπωσιαστεί από κάτι τέτοια. Τι δουλειά έχουν ρε τύπε άτυπε, οι ανατολικές μαχητικές τέχνες που αναφέρεις, που εκεί υπάρχει σειρά δασκάλων, ή η πυγμαχία που ποτέ δεν χάθηκε, με όλα τα υπόλοιπα που αναφέρουν αυτοί? Κόψε την αλβανική, γιατί την ψεκάζουν εντομοκτόνα, πριν να είναι πολύ αργά.

    1. avatar Tempus Invictus

     Ρε περαστικέ ξανά. Πρώτον από όλα τι πρόβλημα έχεις με τους Αλβανούς; Είσαι μήπως φασίστας; Δεύτερον είσαι εντελώς λάθος σε αυτό που είπες ότι η παράδοση των πολεμικών τεχνών δεν χάθηκε από τις ανατολικές πολεμικές τέχνες. Και βέβαια χάθηκε. Όταν οι αυτοκράτορες της Κίνας απαγόρεψαν τις πολεμικές τέχνες. Οι Κινέζικες φτιαχτήκαν ξανά αφού ήρθαν σε επαφή με τους Δυτικούς το 19ο αιώνα. Οι Ιάπωνες το ίδιο τις είχε απαγορέψει ο αυτοκράτορας όταν κατάργησε τους σογκουν. Στη Ινδία το ίδιο τις απαγόρεψαν οι Άγγλοι. Όποτε είσαι ΛΑΘΟΣ, δε φταις εσύ, ωστόσο, αλλά πίστεψες στο μαρκετιν των έμπορων.
     Αν δε διάβασες οι τύποι αυτοί δε μελετούν μόνο αγγεία, έχουν και προπονητές.

     1. avatar περαστικος ξανα

      1). Δεν είμαι φασίστας. Όταν είπα αλβανική, αναφερόμουν στη νταφού, που ώς γνωστόν, την ψεκάζουν. 2).Μπορεί να απαγορεύτηκαν επίσημα όπως λες, όμως υπήρχε πάντα η παράδοση από δάσκαλο σε μαθητή, ανεπίσημα, συνεχόμενα και με μυστικοπάθεια, (όπως συνηθίζουν οι ανατολικοί), και πάρα πολλές σχολές που δε σταμάτησαν ουσιαστικά ποτέ. (υπάρχουν πολλά αρχεία για αυτό). 3). Οι προπονητές, υποστηρίζουν και αυτοί ότι έχουν μάθει από αγγεία. Εν τέλει, το να κάνεις λίγο σχετική έρευνα, δε βλάπτει. Σου προτείνω το πιο απλό για να μην κουράζεσαι. Βρες έναν πραγματικά σοβαρό προπονητή, ή δάσκαλο στο είδος, που να τον εμπιστεύεσαι και ρώτα τον. Είναι τόσο απλό. Εκτός αν έχεις ψαρώσει με όλα αυτά εκεί, οπότε ότι και να σου πώ δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Εσύ χάνεις το χρόνο σου, όχι εγώ.

    2. avatar Anarx1kos

     Και που ξερεις εσυ ρε τυπακο απο Πολεμικες τεχνες που μαλιστα χαθηκαν στην αρχαιοτητα, Πισω απο την οθονη του Pc σου? Εχει παει ποτε να τους δεις απο κοντα Παν (και κολα οτι θες μετα) Που εγραψες ενα τοιχο για να εκφρασεις τις [...] σου περι ασχετοσυνεις των τυπων. Για πες ρε Κοναν εσυ τι κανεις εχεις σχεση με ολα αυτα η το εχεις ρηξει στη μαγηρικη οπως ολες.

     1. avatar περαστικος ξανα

      Αναρχούδι, προσπάθησε για ένα δευτερόλεπτο να ξεφύγεις από την αναρχική αλαζονεία σου, σκέψου λίγο λογικά και πες μου, βλέπεις την κοιλιά μου από την οθόνη σου? μήπως με γνωρίζεις? ξέρεις με τι ασχολούμαι? μήπως μπορείς με σιγουριά να υποθέσεις? Χρειάζονται κι άλλες ερωτήσεις για να αποδειχτεί η ανεγκεφαλία σου?

     2. avatar Tempus Invictus

      Ρε περαστικέ, ο αναρχούλης μια χαρά τα λέει. Εσύ, πάλι που ξέρεις τι κάνουν αυτοί οι τύποι και πως προπονούνται; Απλά έτσι το λες, γιατί προφανώς είσαι τρολάκι.

  4. avatar Nick

   Δεν νομίζω να χρειαστεί κάποιος να αναφέρει οτι οι εικονιζόμενοι δεν είναι αρχαίοι πολεμιστές. Το γνωρίζουμε. Ούτε άκουσα πουθενά να υποστηρίζουν κάτι αντίστοιχο.
   Απλά βρήκαν κάτι που γουστάρουν και ασχολούνται με αυτό

   1. avatar περαστικος ξανα

    Τίποτε δεν πειράζει, εκτός από το γεγονός ότι αυτό που βλέπεις, δεν υπήρξε ποτέ, είναι τελείως ψεύτικο.

    1. avatar Nick

     Όπα κάτσε τώρα το αλλάζεις.
     Αρχικά είπες οτι αυτοί είναι άσχετοι,τώρα λες οτι το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται είναι λανθασμένο.
     Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι ειδήμων,μπορείς να μου εξηγήσεις που ακριβώς είναι το λάθος;

     1. avatar περαστικος ξανα

      Στο εξηγώ φίλε μου. Λοιπόν, το είναι άσχετοι, σημαίνει πως παρουσιάζουν ένα πράγμα σαν να το ξέρουν καλά, όμως αφενός θα ήταν αδύνατο να έχουν αποκομίσει τέτοιες γνώσεις, απλά γιατί από αμφορείς και παπύρους, δε γίνεται, αφετέρου σε όποιον γνωρίζει πέντε πράγματα πάνω σε αυτά, βλέπει ότι έχουν προσπαθήσει να παρουσιάσουν κομμάτια από άλλες τέχνες που υπάρχουν χρόνια τώρα, (ευρωπαική σπαθασκία, μίξη και κινήσεις ανατολικών πολεμικών τεχνών κτλ.) έναν αχταρμά δηλαδή, μια σαλάτα δική τους, σαν δήθεν αρχαιοελληνικές πολεμικές τέχνες. Ε, δε γουστάρω την [...] ρε φίλε, ούτε και πιστεύω ότι προβάλλεται κάποιος αξιόλογος Ελληνικός πολιτισμός, και το χειρότερο, στα μάτια οποιουδήποτε γνώστη, αυτό είναι απλώς ρεζίλι. Αντί για διαφήμιση, μας κάνουν δυσφήμιση. Κατάλαβες τώρα?

     2. avatar Tempus Invictus

      Ρε περαστικέ μάλλον περαστικός πραγματικά είσαι. Που είδες ρε φίλε ότι δυσφημούν την Ελλάδα όταν 4 κανάλια του εξωτερικού τους προβάλουν; Όπως σου έγραψα πιο πάνω, αφού λες ότι είσαι τόσο ειδήμον με την Ευρωπαϊκή ξιφομαχία ή όπως λέγετε αυτό το πράμα , φτιάξε ένα βίντεο να σε δούμε και θα δούμε αν αξίζεις, μάζεψε σωστό υλικό από πανοπλίες κτλ να δούμε πως το κάνεις εσύ ρε φίλε. Αλλά μάλλον φούσκα είσαι, όπως όλοι οι πολεμιστές του πληκτρολόγιου.

     3. avatar Anarx1kos

      Περαστικε πηγαινε να δεις αμα ερχομαι, και μιας και λες οτι εισαι γνωστεις Προφανως το μονο σωστο που εγραψες ειναι για τις ψεκασμενες αλβανικες. Οποτε αντε στο στοιχειο πιες καμια που ξερεις οτι τις ξεκαζουν και ασε τους αλλους να κανουν αυτο που ξερουν. Γιατι απο αυτες τι [...] που γραφεις οι οποιες δεν εχουν καμια ιστορικη υποσταση μονο εκτυθεσεαι στο ποσο τρολακι εισαι. Πηγαινε παιξε κανα video ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΝΑ ΞΕΚΑΒ...., κι αμα ξελαμπικαρεις περνα μια βολτα απο δω.

     4. avatar περαστικος ξανα

      Ρε σύ, πρώτον, γιατί δε λες ότι είσαι ο ίδιος που γράφει με δυό-τρία διαφορετικά ονόματα? Δεύτερον, γιατί δε λες ότι είσαι ένας από αυτούς? Τελικά να σου πώ την αλήθεια γιατί βαρέθηκα? Το θέμα σου έχει λυθεί εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ των δασκάλων, υπήρχαν από τότε όλοι αυτοί οι [...], που πούλαγαν δήθεν αυθεντικές πολεμικές τέχνες αναβιωμένες από την αρχαία Ελλάδα, και καλά. Άλλος και καλά αναβίωσε το παγκράτιο, άλλος σαν και σας, ομαδικό [...], πουλάτε στην ουσία στον κόσμο πατάτες, άλλος βρήκε τη χαμένη τεχνική του Μπρούς Βού, και πάει λέγοντας. Ντροπή να κοροιδεύετε τον κόσμο για το χρήμα και το βάρεμα που σας δέρνει. Έχετε φάει κράξιμο από παλιά, από πολύ σοβαρούς στο χώρο, μυαλό όμως δε βάζετε. Αν τώρα ανήκεις στην περίπτωση των καμμένων που τα έχουν πιστέψει, δεν μπορώ να σε βοηθήσω, παρακάλα μόνο να μη βγεί μπροστά σου στο δρόμο κάποιος πραγματικός γνώστης, γιατί τότε θα καταλάβεις ακριβώς τι σου έλεγα.

     5. avatar Tempus Invictus

      Περαστικέ , μια ερώτηση. Εσύ τι είσαι; Προπονητής; δάσκαλος; αθλητής; Τι ρόλο βαράς;Λές ότι έχεις δει τη δουλειά τους, πήγες στη σχολή τους;

     6. avatar Anarx1kos

      Δεν γραφω με αλλα ονοματα και ουτε ειμαι στην ομαδα τους, πληροφοριακα

     7. avatar περαστικος ξανα

      Ωραία, πήγαινε τότε να μάθεις κάτι που να έχει πραγματικό αποτέλεσμα, υπάρχουν αξιόλογοι και αξιόμαχοι, και μη χάνεις το χρόνο σου με αυτούς.

     8. avatar Tempus Invictus

      Και πια είναι αυτή η τέχνη; Θέλω να μάθω.

     9. avatar περαστικος ξανα

      Ρε Tempus τέτοιε, πάρε κάτι από πραγματική τοξοβολία και μη με ζαλίζεις άλλο. Σύγκρινε το με τους δικούς σου. ( το στέλνω στο τέλος της ανάρτησης ). Αντίστοιχα υπάρχουν χίλια δυό καλά, πυγμαχία, ελληνορωμαική, ζίου -ζιτσου μαχητικό, κτλ. Δεν πρόκειται να σου κάνω διαφήμιση σε δασκάλους, ψάξε μόνος σου. Άμα θέλεις θέατρο, κάτσε με το θέατρο. Απλά δες αυτό, να καταλάβεις. https://www.youtube.com/watch?v=BEG-ly9tQGk

     10. avatar Tempus Invictus

      Περαστικέ, ο τύπος που έβαλες είναι ταλέντο. Τον ξέρω το τοξότη αυτόν αλλά δε νομίζω να λένε ότι είναι σαν και αυτόν. Αλλά δε με αφορά το τόξο γιατί δεν έχω ιδέα, οπότε δε μπορώ να έχω γνώμη για αυτό. Στην οπλομαχία (που παρακολουθώ) τους όμως ακολουθούν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής ξιφασκίας και του Παμμάχου (στο οποίο εκπαιδεύονται κάποιες μονάδες του ΝΑΤΟ σε αυτό). Οπότε μόνο θέατρο δεν κάνουν. Δες τι έκαναν το καλοκαίρι μαζί με ένα Γερμανικό σύλλογο (Long sword και byzantine saber).

      https://www.youtube.com/watch?v=qCdlwiuiUnc

      ή εδώ

      https://www.youtube.com/watch?v=NIrfvsN77Qs

      ή εδώ

      https://www.youtube.com/watch?v=qi34rzIMs_Q

     11. avatar περαστικος ξανα

      Κοίτα Tempus, είδα τα βίντεο, οπότε θέλω να διευκρινίσω. Ο Γεωργάς, είναι σίγουρα δάσκαλος στο σπαθί, ποτέ δεν τον αμφισβήτησα ονομαστικά. Απλώς η ένσταση μου, είναι στο γεγονός ότι αυτή η τέχνη του σπαθιού, δε σταμάτησε ποτέ να διδάσκεται ουσιαστικά, δε χάθηκε, πχ. στην Ευρώπη, Γερμανία και αλλού, πάντα υπήρχαν άνθρωποι που ασχολούνταν σοβαρά με αυτό. Με χαλάει μόνο το γεγονός ότι παρουσιάζονται τα πράγματα σαν να ανακαλύφθηκε κάτι το οποίο είχε χαθεί από παλιά. Δεν είναι τόσο έντιμο αυτό, όπως είχε γίνει παλαιότερα με το παγκράτιο. Μαζεύτηκαν κάποιοι που γνώριζαν πάλη, τζούντο κτλ. μελέτησαν δυό αμφορείς και το βάφτισαν παγκράτιο, και διαδόθηκε. Παρ\' ότι όλες οι πολεμικές τέχνες πάνω κάτω είναι κάτι συγκεκριμένο, δε γνωρίζουμε πως ήταν το αρχαίο παγκράτιο ακριβώς. Μην παρεξηγηθώ, σε καμιά περίπτωση δε λέω να μην ασχοληθείς με το σπαθί, οι τύποι είναι καλοί σε αυτό, εγώ χαλάστηκα με το πρώτο βίντεο του άρθρου με τον τύπο με την περικεφαλαία, (απαράδεκτος), όλο αυτό το σόου, και την τοξοβολία που βάζουν τα βέλη ανάποδα (το εξηγεί και ο Lars στο βίντεο). Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχουν πολλοί σοβαροί που ασχολούνται, απλά όταν πας, σού λένε τι ακριβώς είναι αυτό που κάνουν, και τους βλέπεις και μόνος σου, δεν έχουν ανάγκη προβολής. Καλύτερα πάντως να έλεγαν, κάνουμε αυτή τη σχολή σπαθιού, τη μάθαμε από εκεί, κρατάει από τότε κτλ. Όλα τα σωστά έχουν μιά γνωστή παράδοση-συνέχεια, και βέβαια στο βίντεο που έστειλες, αυτού του δάσκαλου είναι συγκεκριμένος και ο δάσκαλος του.

 5. avatar Tolis

  Τα κάνουν όλα αυτά χωρίς καμμία βοήθεια από την πολιτεία! Την ίδια πολιτεία που βοηθάει κανάλια και τράπεζες, που βοηθάει στην ανέγερση τεμένους και γενικά βοηθάει σε κάθε είδους \"ανθρωπιστική\" δραστηριότητα.

 6. avatar Μογλης

  Ωραίο!!!!

 7. avatar trololololololo

  Χρήσιμα πράγματα...γνώσεις!!!

  1. avatar οπως πας για σπαρτη απ το διπλα χωργιο

   βιντεο 1 μονομαχοι του κεμπαπ,ο λεωνιδας και και 300μερακληδες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει