Ποια είναι η οικογένεια που έχτισε την αυτοκρατορία Σκλαβενίτη

Η οικονομική καταστροφή του 1936 και τα σταθερά επιχειρηματικά βήματα του γίγαντα στο λιανεμπόριο


WEEKEND
0:09
09/07/2016
Ποια είναι η οικογένεια που έχτισε την αυτοκρατορία Σκλαβενίτη
24
loading

Όσο και αν η οικογένεια Σκλαβενίτη αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις όπως ο... διάβολος το λιβάνι, βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο εν μέσω επιχειρηματικών εξελίξεων.

Αναπόφευκτα η εμπλοκή και μόνο του ονόματος Σκλαβενίτη στην υπόθεση του Μαρινόπουλου και το ενδεχόμενο εξαγοράς της αλυσίδας ή μέρους της, φέρνει στο προσκήνιο την οικογένεια η οποία όταν ανακοινώθηκαν τα capital controls πλήρωσε αμέσως με μετρητά τους υπαλλήλους για να μην εγκλωβιστούν στις τράπεζες και στις ατελείωτες ουρές εκείνης της εποχής.

Την ίδια στιγμή τα καταστήματα της αλυσίδας παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και η οικογένεια απολαμβάνει τον σεβασμό των εργαζόμενων της, ενώ εν έτη 2016 δεν διαθέτει site! Οι ιδιοκτήτες τους έχουν επανειλημμένως αρνηθεί προτάσεις εξαγοράς, παραμένοντας μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση και στο παρελθόν έχουν απορρίψει επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από γίγαντες λιανικής, όπως λένε οι φήμες από τη Tesco, τη Wal-Mart αλλά και την Carefour που τελικά συνεργάστηκε με τον Μαρινόπουλο.

Το σλόγκαν «τόσο φθηνά όσο πουθενά» των σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» κλείνει πάνω από 45 χρόνια παρουσίας και δύσκολα θα αλλάξει. Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1969, στο ισόγειο του κτιρίου επί της λεωφόρου Κηφισού στον αριθμό 80, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο σούπερ μάρκετ τη γνωστής αλυσίδας.

652158

Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας. Πρόκειται για τα αδέλφια Μαρία, Γεράσιμο και Στέλιο Σκλαβενίτη.

Τα τρία αδέλφια έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ένα μπαράζ εξαγορών αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά. Άνοιξαν νέα καταστήματα και προχώρησαν στην εξαγορά καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, καθώς και 28 καταστημάτων άλλων αλυσίδων: 10 από την Ατλάντικ, 4 από τη Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και 9 από την Extra Πρώτα και Φθηνά.

Πώς έχτισε την αυτοκρατορία ο Σκλαβενίτης

Η ΤΗΛΕΞΥΠ, η πρώτη εταιρεία παραγγελιών μέσω τηλεφώνου στην Ελλάδα, το 1965

Η επιχείρηση του Σκλαβενίτη χτίστηκε βήμ-βήμα και πλέον αποτελεί τον... γαμπρό και όχι τη νύφη στις εξαγορές. Η εκ Λευκάδος  οικογένεια Σκλαβενίτη ξεκινάει από το 1920 με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Οι ατυχίες οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.

Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης θα αρχίσουν τη δραστηριότητά τους στο εμπόριο και στα τέλη της δεκαετίας του '40 ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά.

Τα δύο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ - η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής. Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις τους.

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τότε τα παιδιά του Σπύρου Σκλαβενίτη χρειάστηκαν στήριξη με νέα κεφάλαια για να εξαγοράσουν τις μετοχές των εξαδέλφων τους. Αυτή τη βρήκαν από τον Νίκο Μαμιδάκη της Jet Oil, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, είναι η Αννα Μαμιδάκη, κόρη του Νίκου Μαμιδάκη, η οποία δημιούργησε την εταιρεία παιδικού ενδύματος «Look @t me» αξιοποιώντας τις γνώσεις της στον χώρο της μόδας καθώς πριν από τον γάμο της διηύθυνε μαζί με τη μητέρα της τον οίκο μόδας Escada.

Σήμερα η Μαρία Σκλαβενίτη είναι η πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, ενώ ο Στέλιος έχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και έχει αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι.

Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις... οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μείωση μισθών και μαζικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα επέλεξε να μην ανοίγει τις Κυριακές, όπως κάνουν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε γενικές γραμμές οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι σε οικογενειακό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι ταυτίζουν τον εργασιακό τους βίο με την οικογένεια, ενώ πολλά στελέχη αναδείχθηκαν μέσα από την εταιρία και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.

Η εξαγορά της MACRO

skalbmakro_b1

Ο Σκλαβενίτης το 2014 δεν έχασε την ευκαιρία και αγόρασε τα Macro, καθώς η γερμανική εταιρεία ήθελε να αποχωρήσει.

To αντίτιμο της εξαγοράς ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική νέα επένδυση της Σκλαβενίτης που σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της χονδρικής, ενώ παράλληλα επεκτείνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητά της εκτός Αττικής.

Τα MAKRO μετονομάζονται στη συνέχεια σε The MART ώστε και επίσημα να δοθεί το στίγμα της νέας ιδιοκτησίας του ομίλου Σκλαβενίτη.

Τα καταστήματα Cash and Carry «The MART» διαθέτουν 12 σημεία πώλησης και έχουν ετήσιο τζίρο 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου.

Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015, με την πλευρά Σκλαβενίτη να δίνει στους Γερμανούς περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Eurobank. Επίσης μετά την εξαγορά η Grivalia, πρώην Eurobank Properties, πήρε εννιά ακίνητα της MAKRO με sale and lease back και αρχικό ετήσιο συνολικό μίσθωμα 5,7 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια.

Το deal με τον Βερόπουλο που δεν προχώρησε

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δύο οικογένειες Βερόπουλου και Σκλαβενίτη βρέθηκαν μια ανάσα από την τελική συμφωνία, ωστόσο το deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης η οποία πριν από ένα περίπου χρόνο είχε εξαγοράσει την Makro Cash & Carry μπαίνοντας στην αγορά του χονδρεμπορίου και στην συνέχεια το ποσοστό της Βερόπουλος στην κρητική Χαλκιαδάκης είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον Νίκο Βερόπουλο ώστε να αποκτήσει τα καταστήματα του ομώνυμου ομίλου στην Ελλάδα.

Ωστόσο η συμφωνία συνέπεσε χρονικά με τα capital control και δεν προχώρησε.

Ωστόσο η οικογένεια Παντελιάδη μπήκε «σφήνα» και τελικά προχώρησε εξαγορά των καταστημάτων της Βερόπουλος στην Ελλάδα μπαίνοντας στο παιχνίδι των μεγάλων δίπλα σε Μαρινόπουλο, Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη και Μασούτη.

Το θρίλερ με τον Μαρινόπουλο

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Η υπόθεση Σκλαβενίτη -Μαρινόπουλου είναι ένα θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποια θα είναι η τελική κατάληξη της ιστορίας και τι θα αποφασίσει, μετά τον οικονομικό έλεγχο, η οικογένεια Σκλαβενίτη.

Μάλιστα φαίνεται να έχουν ξεκινήσει συναντήσεις των εκπροσώπων του Μαρινόπουλου, της Σκλαβενίτης και των τραπεζών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ένα πιθανό deal διάσωσης.

Η Μαρινόπουλος παίρνει το φιλί της ζωής έως τις 21 Σεπτεμβρίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η εκδίκαση των προληπτικών μέτρων μαζί με την έγκριση ή μη του σχεδίου εξυγίανσης διάρκειας 15 ετών που η αλυσίδα έχει προτείνει. Αν τελικά ο «λευκός ιππότης»-Σκλαβενίτης θα καταφέρει να σώσει την εταιρεία, αλλά και σε ποιο μέγεθος μένει μόνο να αποδειχθεί, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΝΕΩΤΕΡΟΣ

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ LIDL ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΤΑ
  ΕΣΟΔΑ ΤΩΝ LIDL ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 2. avatar dhmitrios

  μην ξεχνατε οτι στα lidl και praktiker δουλεουν ΕΛΛΗΝΕΣ και οχι αλλοδαποι οπως γινετε σε πολλες ελληνικες εταιριες οποτε μην κατηγορειτε τις εν λογο εταιριες και σας το λεω εγω που δεν εχω καμια σχεσει με τις εν λογο εταιριες

 3. avatar dhmitrios

  μην ξεχνατε οτι και στα lidl και praktiker δουλευουν μονο ελληνες και οχι αλλοδαποι οπως γινεται με αλλες ελληνικες επιχειρησεις που εχουν περισσοτερο ξενους παρα ελληνες εργαζωμενους

 4. avatar admiral75

  Το ειχα γραψει και πριν λιγο καιρο και θελω νατο ξαναπω.Εχει πεσει ολο το πολιτικο συστημα πανω στον σκλαβενιτη για να σωθει το χτικιο.Ελπιζω να κανουν πισω και να μην συμφωνησουν.Ενωνοντας ενα υγιες με ενα καρκινικο κυτταρο θα μολυνεις το υγιες.Πρεπει καποια στιγμη τα λαμογια να τιμωρηθουν και να μην επιπλεουν την τελευταια στιγμη.Αυτη η ιστορια με τον μαρινοπουλο δεν ειναι τωρινη ειναι 7 χρονια που εισεπρατε και δεν πληρωνε κανενα.Οι αλλοι ειναι κοροιδα που πληρωνουν ολες τις υποχρεωσεις τους?Οσο για το που πηγαν τα λεφτα η λιστα λαγκαρντ ναναι καλα.

 5. avatar mazi_ta fagate

  Από τους λίγους εργοδότες που σέβονται τον εργαζόμενο. Τέτοιες επιχειρήσεις θα πάνε μπροστά.

 6. avatar Κιναν

  Υπο κατασκευη χρονια τωρα... Λες να μην εχει λεφτα να τη φτιαξει;;

 7. avatar mpam

  ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ

 8. ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΟΠΩΣ Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ,Ο ΜΑY MARKET ,O ΓΑΛΑΞΙΑΣ Κ.Λ.Π. ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ LIDL ΓIA NA ΣΩΘΕΙ Η ΧΩΡΑ.

 9. avatar vigilantes

  ομπριος θα ειναι ΄-)

 10. avatar SCULLYXL5

  ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ!!!

  1. avatar lefteris athens

   Η χειρότερη εταιρεία για να ψωνίζεις και να δουλέψει κάποιος.
   Άσε που είναι βελγική και όχι Ελληνική εταιρεία τόσα χρόνια κοροϊεύει τους πελάτες.

   1. avatar ΒΕΛΓΟΣ ΕΙΣΑΙ ;

    Μήπως..... λέω, μήπως ! το μπερδεύεις στο μυαλό σου με τον ΑΒ Βασιλόπουλο ;;;

    1. avatar lefteris athens

     Δεν το έχω μπερδέψει όντως μιλάω για την βελγική αβ (είναι η απάντηση στον SCULLYXL5)

 11. avatar mica76

  Άντε ξεκινήστε να βρίσκετε ψεγάδια και καταδικάστε τον μικροί άνθρωποι....

 12. avatar serafino1

  Η ΟΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΜΙΔΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ 30% ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ?

 13. avatar serafino1

  Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΑΜΙΔΑΚΗ¨?

 14. avatar Ionis

  Δεν υπάρχει κανένας του κκε να μας πει την καραμέλα με το κεφάλαιο τους εργάτες τα λούμπεν και τους προλετάριους? Να κάνει καμία απεργία αποκλεισμό στα καταστήματα? Είναι μία υγιείς επιχείρηση ρε παιδιά, νά τήν κλείσουμε ....

  1. avatar αυτοι βλεπουν υγιή επιχείρηση

   Και ικανοποιημένους εργαζόμενους και βγάζουν σπυριά...
   Η δουλειά τους ειναι να σπέρνουνμιζέρια και καταστροφολογία.

 15. avatar αννικα

  Ο Σκλαβενιτης να σωσει μονο τους εργαζομενους του Μαρινοπουλου [...] !!!

 16. avatar toroni blogspot

  Συμπληρωματικα στο πολυ καλο αρθρο του ΝΒ.Στην δεκαετια του 50 ο πατερας Σκλαβενιτης προτεινε στον πατερα μου [...] μεγαλεμπορο τροφιμων τοτε και γνώστη της αγορας ,να συνεταιριστουν με σκοπο τη λειτουργια του πρωτου σουπερμαρκετ στην Ελλαδα .Η συμφωνια για καποιους λογους που δεν μπορω να περιγραψω εδω ναυαγησε .Αυτα για την ιστορια.

 17. avatar οι ιππότες

  ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ στά ΕΛΛΗΝΙΚΑ σούπερ μαρκετ. Θά πρέπει νά αγοράζουμε όλοι οι Έλληνες .Είναι πραγματικοί ιππότες βοηθούν τούς πάντες από υπαλλήλους τους μέχρι νεοπτωχους έλληνες. Εκκλησίες ,Παιδικούς οργανισμούς καί σε χιλιάδες συνανθρώπους μας πού έχουν ανάγκη αυτή τη στιγμή .Στις άθλιες ημέρες πού ζούμε σήμερα ,με τίς αποφάσεις τών αλητων κυβερνώντων Οι μόνοι πού προσφέρουν βοήθεια καί ανθρωπισμό είναι αυτές οι οικογένειες .Οι Ελληνικες οικογένειες τών Σούπερ Μάρκετ .Γιαυτό καί εμείς θά πρέπει να είμαστε κοντά τους καί δίπλα τους ,όσο μπορούμε.

 18. avatar PREDATOR

  μια διόρθωση....η ηλεκτρονική σελίδα του Σκλαβενίτη είναι υπό κατασκευή

 19. avatar amarko

  Ο ρεαλισμός πάμε λιντλ
  Αντι να πάμε σκλαβενητη οπός οφείλουμε
  Ας το κάνουμε όλοι

  1. avatar Βερα

   Ας.κατεβασουν.τις.τιμες.να.παμε.με.δυο.παιδια.ανεργα.και.μια.μικρη.συνταξη.ελα.να.δης.τι.εστυ.βερυκοκο..για.αυτο.μη.μιλατε.εκ.του.ασφαλους.και.εγω.αυτα.ελεγα.πριν.κκε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει