Το Ναυάγιο της Ζακύνθου καταρρέει και αποκαθίσταται

Φωτογραφικό υλικό του newsbeast.gr από τη διάσημη παραλία του Ιονίου


WEEKEND
0:05
19/06/2016
Το Ναυάγιο της Ζακύνθου καταρρέει και αποκαθίσταται
21
loading

Από το 1980 έως και σήμερα, στο Ναυάγιο δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία εργασία συντήρησης. Και ήδη πέρασαν 36 χρόνια από τη στιγμή που το πλοίο «Παναγιώτης» άφηνε το λιμάνι του Δυρραχίου για να ταξιδέψει προς Πειραιά. Η κακοκαιρία είχε χαράξει ήδη τη διαδρομή του «Παναγιώτης», καθώς το πλοίο προσάραξε βορειοδυτικά της Ζακύνθου στην παραλία Άγιος Γεώργιος.

Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης

Η παραλία που φιλοξενεί το σκαρί του, είναι από τις διασημότερες στον κόσμο. Το πλοίο έμεινε εκεί για πάντα δίνοντας όρκους αιώνιας αφοσίωσης με την αμμουδιά που θα το φιλοξενούσε.

navagio_2

Παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων το 1980, οι οποίοι εξέφραζαν την ανησυχία τους για την περιβαλλοντική επιβάρυνση της παραλίας, το κουφάρι βρίσκεται έως και σήμερα αμετακίνητο στη θέση του, αν αρκετά καταπονημένο από τα χρόνια.

Η αλμύρα και ο άνεμος που πλήττουν την παραλία, σε συνδυασμό με την κοπιώδη προσπάθεια πολλών επισκεπτών να τραβήξουν μια φωτογραφία, ανεβαίνοντας στο κουφάρι του πλοίου, αλλοίωσαν την αρχική του φυσιογνωμία.

Ο δήμος Ζακύνθου, βλέποντας ότι το αξιοθέατο που διαφημίζει το νησί, κινδυνεύει να χαθεί οριστικά εάν δεν παρέμβει εγκαίρως, κάλεσε το τμήμα Συντήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, να προχωρήσει σε αυτοψία του πλοίου.

Το ΤΕΙ συνέστησε ειδική επιτροπή με συντονίστρια την επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος, Αδαμαντία Καμπιώτη, και μέλη την επίκουρη καθηγήτρια, Κατερίνα Καμπάση, και ομάδα συντηρητών του τμήματος.

navagio_10

Φθορές και η διάβρωση σε ολόκληρο το κουφάρι

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Γιάννης Δραγώνας, η συγκεκριμένη επιτροπή επισκέφθηκε το Ναυάγιο για να προχωρήσει σε αυτοψία και να εκτιμήσει πόσο εκτεταμένες είναι οι φθορές που παρουσιάζει το πλοίο. «Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας παρατηρήθηκαν και καταγράφηκαν σημαντικές φθορές στα τμήματα του πλοίου, καθώς και προβλήματα στατικότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μεταλλικά μέρη που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα παρουσιάζουν ταχύτατους ρυθμούς διάβρωσης», σημειώνει ο πρόεδρος του ΤΕΙ.

navagio_6

«Το κουφάρι του 'Παναγιώτης' παρουσιάζει διάβρωση σε αρκετά σημεία, θραύση κάποιων άλλων, καθώς και τμήματα τα οποία έχουν αποκολληθεί ή χαθεί», συμπληρώνει.

Η πρώτη καταγραφή

Στην πρώτη καταγραφή που πραγματοποίησαν οι άνθρωποι του ΤΕΙ, αναφέρεται ότι το αρχικό μέταλλο του πλοίου έχει υποστεί σημαντική διάβρωση, καθώς όπως σημειώνεται σχετικά, «το αρχικό μέταλλο έχει μετατραπεί σε αλλεπάλληλα στρώματα διάβρωσης».

Όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων στο πόρισμα, «η εκτεταμένη οξείδωση προκαλεί τεράστιες μηχανικές πιέσεις και άρα ρωγμές, παραμορφώσεις, αλλά και χρωματισμό».

navagio_3

Καταστροφές και από τον ανθρώπινο παράγοντα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο newsbeast.gr, ο κύριος Δραγώνας, μία ακόμα από τις βασικές αιτίες καταστροφής του ναυαγίου είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. «Η αυξημένη προσέλευση τουριστών προκαλεί αρκετά προβλήματα. Κάποιοι προσπαθούν να εξερευνήσουν και να φωτογραφήσουν το πλοίο, με αποτέλεσμα να καταπονείται διαρκώς. Όπως λέει, πολλοί από τους επισκέπτες προσπαθούν να κρατήσουν κάποιο αναμνηστικό, αποκολλώντας τμήματα της μεταλλικής του επιφάνειας. Κάποιοι άλλοι ζωγραφίζουν ή γράφουν τα ονόματά τους πάνω στο κουφάρι του πλοίου».Τα στοιχεία που ενισχύουν τη φθορά είναι τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού -άνω των 35 βαθμών Κελσίου- όσο και η υγρασία, η οποία υπερβαίνει το 65%.

navagio_dragonas
Ο Γιάννης Δραγώνας

Προσεχώς, η επιτροπή του ΤΕΙ Συντήρησης θα καταθέσει ο αποτέλεσμα της αυτοψίας στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, το δήμο και το λιμεναρχείο Ζακύνθου. «Στη συνέχεια οι φορείς θα μας αναθέσουν να εκπονήσουμε επιστημονική μελέτη για το πώς μπορούμε να συντηρήσουμε το πλοίο», εξηγεί ο κύριος Δραγώνας.

«Ωστόσο βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο, καθότι προς το παρόν έχει γίνει μόνο η αρχική αποτύπωση. Το επόμενο στάδιο θα είναι να προχωρήσουμε σε μελέτη και να εξαχθούν συμπεράσματα για το πώς ακριβώς πρέπει να κινηθούμε», συμπληρώνει.

navagio_4

Το καλό σενάριο: Παράδοση του έργου έως το καλοκαίρι του 2017

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Νικολουδάκης, αντιπρόεδρος της επιτροπής τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου Ζακύνθου, τονίζει στο newsbeast.gr, πώς καμία από τις φθορές δεν είναι μη αναστρέψιμη. «Θα μπορέσουμε με τις κατάλληλες εργασίες να διατηρήσουμε το αξιοθέατο σε καλή κατάσταση για πολλές ακόμα δεκαετίες. Εκτιμούμε ότι οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στο 2016, ενώ το καλό σενάριο θα είναι να έχουμε αποκαταστήσει τις φθορές το αργότερο έως το καλοκαίρι του 2017».

navagio_12

Περίφραξη στο ναυάγιο

Όπως επισημαίνει ο κύριος Νικολουδάκης, ο δήμος σε συνεργασία με το λιμεναρχείο και την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, θα εγκαταστήσουν διακριτική περίφραξη στηριγμένη σε ξύλινους πασσάλους γύρω από το πλοίο. «Στόχος είναι να εμποδίσουμε τη φυσική επαφή των επισκεπτών με το ναυάγιο, και να μην έχουμε φθορές ή βανδαλισμούς, ούτε όμως και ζητήματα ασφάλειας».

«Επίσης θα τοποθετήσουμε στο σημείο ειδική σήμανση, η οποία θα περιγράφει την ιστορία του αξιοθέατου, ενώ θα παρέχονται οδηγίες προς τους επισκέπτες, για το πώς θα μπορούν να το απολαύσουν, χωρίς να προκαλούν περαιτέρω φθορές».

«Ο φορέας ο οποίος θα είναι επιστημονικά υπεύθυνος για λόγους επιστημονικής αρτιότητας, θα είναι το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Συν τοις άλλοις θέλουμε να ενισχύσουμε το ρόλο που διαδραματίζει το ΤΕΙ στο νησί μας, χωρίς να αποκλείεται να συμμετάσχει μελλοντικά και κάποιος ιδιώτης στη διαδικασία αποκατάστασης».

navagio_8

Η συντήρηση του «Παναγιώτη» θα γίνει επί τόπου, καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μεταφερθούν τμήμα ή ολόκληρο το σκαρί μακριά από την παραλία.

Πρόσφατα ο δήμος προκήρυξε θέση ναυαγοσώστη για την παραλία του Ναυαγίου, με σκοπό την προστασία των επισκεπτών, ενώ πριν από λίγες ημέρες ένας 29χρονος τουρίστας άφηνε την τελευταία του πνοή εκεί, καθώς πνίγηκε την ώρα που κολυμπούσε.

navagio_7

Λίγα στοιχεία για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Τμήμα Συντήρησης-Περιβάλλοντος:

 • Περίπου 400 ενεργοί φοιτητές.
 • Κατά καιρούς έχει συνεργαστεί με φορείς όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το Πολεμικό Ναυτικό, η Εθνική Πινακοθήκη, η Μητρόπολη Ζακύνθου, Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Το ΤΕΙ διαθέτει:

 • Τέσσερις σχολές
 • Πέντε τμήματα που λειτουργούν σε Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Λευκάδα
 • Τέσσερις εισαγωγικές κατευθύνσεις.
 • Στο δυναμικό του ανήκουν περίπου 4.000 εγγεγραμμένοι φοιτητές

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ΤΕΙ μπορείτε να βλέπετε στην ιστοσελίδα του.

*Ευχαριστούμε το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την ευγενική παραχώρηση των φωτογραφιών navagio_5 navagio_9 navagio_11 navagio_13 navagio_14

navagio_1

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar KΛΕΩΝ

  Τι να αποκαταστησουν ρε?Το σαπιο κουφαρι που διαλυεται...απο τη φυση του?
  Ελεος.Ας το περιφραξουν και ας το αφησουν να παρει το δρομο του!
  Δηλαδη μηπως πρεπει να συντηρησουν και το Βρετανικο στη Τζια που τον κατατρωει η θαλασσα?

 2. avatar 3051971

  Aυτό το πλοίο εκεί είναι τουριστικό αξιοθέατο. Η παραλία ξεχωρίζει από τις άλλες γιατί δεν βλέπει κανείς ένα πλοίο σε αυτές. Σε ότι αφορά την παραλία ,,Ναυάγιο,, δεν φαίνεται πουθενά σκουριά στην άμμο ενώ μπαίνοντας στην θάλασσα δεν σου κάνει κέφι να βγεις.

 3. avatar Η παραλία δεν είναι αρκετά ομορφη… σκέτη?

  Η αποκατάσταση περιλαμβάνει και βαψιμο? γιατί αυτή η σκουριά μόνο όμορφη δεν είναι

 4. avatar Νικος6999

  Οι Τουρκοι βυθισαν ολοκληρο αεροπλανο για αν προσελκυσουν τουριστες που ασχολουνται με τις καταδυσεις...Και εμεις θα ξοδεψουμε καποιες εκατονταδες χιλιαδες ευρω για να "επαναφερουμε" ενα σαπισμενο πλοιο, ας το απομακρυνουν και ας το αντικαταστησουν με ενα αλλο πλοιο, ετσι και αλλιως το ιδιο θα καταληξει σε λιγα χρονια, αλλα ετσι πως θα φαμε κανα φραγκο ε;;;

 5. avatar Peri74

  Έχουμε ανά την Ελλάδα πανέμορφες αναξιοποίητες παραλίες η σαπίλα μας πείραξε που καταρρέει. Χαλιαααα!!!!

 6. avatar Βλ

  Έχω πάει και ειναι παρά πολύ ωραία πιστεύω ότι ειναι σωστό να συντιριθει το ναυάγιο !!

 7. avatar καλα κρασσα

  σιγα το αξιοθεατο αμα τ ακομπισεις παθαινεις τετανο...μας εχουν ζαλισει μ αυτη την παραλια,καλυτερα λουτσα...1000 φορες λευκαδα

 8. avatar ΘΓ

  Δ υπάρχει τίποτα το αξιοθέατο ένα κουφάρι είναι χωρίς νόημα η παραλία είναι μέσα στα λιώμένα σίδερα και η θάλασσα βρωμάει από πετρελαίο από τα καραβακια τέλεια εμπειρία για να μη ξαναπάς

 9. avatar Αντπαθής

  Αφενός είναι κίνδυνος για τους λουώμενους αυτό το μεταλλικο κατασκευασμα, αφετερου χρονο και χρημα δεν έχουμε, ασχολούνται τα "ναυαγια" με το ναυάγιο. Μη και χασει η παραλια το ονομα της. Που το πας αυτο. Μετα τρεξε βρες ονομα.

 10. avatar Thanatos

  Δεν εχω επισκεφτει το μερος και πιθανοτατα - οχι λογω προσωπικης μου επιλογης- δε θα επισκεφτω ποτε.
  απλα αναρωτιεμαι πως επετρεψαν μια περιβαλλοντικη ναρκη να μολυνει τοσα χρονια το τοπιο
  Αραγε οταν αυτη η τεραστια ποσοτητα σκουριας διασπαρει στη παραλια ποιος θα τους φταιει
  Φαντασου ...... ενα σκουπιδι που μαγαριζει με τον ογκο του την ασχημια και την ρυπανση του μια φανταστικη παραλια εγινε τοτεμ..... αρχαια τριηρης....το βλεπω σε φωτο και ψυχοπλακωνομαι.
  Αντε να ξοδεψετε απ αυτα που δεν εχουμε για να συντηρηθει τα επομενα χιλια χρονια το σκουπιδι και να βγαλουν καποιοι το κατι τις τους.
  Φτιαξτε ρε μια ξυλινη τριηρη μινιατουρα στο μερος , με δωρεα καποιων εφοπλιστων ,και ξεφορτωθειτε τη βρωμα
  η παραλια παλι ναυάγιο θα λεγεται...
  πεστε το ''''ναυαγιο η ελλας''.

  1. avatar Koronakos

   Ξύλινη μινιατούρα;; Ποιο κιτς πεθαίνεις.... Τα ναυάγια δεν έχουν αξία για τα σίδερα τους που λιωνουν, αλλά για την ιστορία που τα έφερε σε αυτή τη κατάσταση. Όσο για την περιβαλλοντικη επιβάρυνση... η φυσιολογική φθορά (και οχι τα τρεχουμενα αστικά απόβλητα για πχ) είναι σαν να έχει πεσει ένα κουνούπι μέσα στη μπανιέρα

   1. avatar Thanatos

    δε βρισκω καθολου κιτσ το ξυλινο απομειναρι σκουνας απο γρι γρι που σαπιζει ομορφα μισο μεσα στο νερο και μισο στο βοτσαλο της παραλιας στο χωριο μου. Γεμισε με πεταλιδες και γερναει ομορφα με το χρονο . Οταν ειχε άμπωτη καθομασταν και πανω στην πλωρη της, παιζαμε και τους πειρατες, εχω χρονια να παω , ισως ναχει πια γινει καυσοξυλα για τις φωτιες στη παραλία....
    ΑΝ ΕΣΥ γουσταρεις να βλεπεις αυτο το σκουριασμενο σκουπιδι πες να φερουνε και καμια μπουλντοζα και κανα καμμενο λεωφορειο , αφου σαρεσει εμενα μου περσσευει .Τι σχεση εχει αυτο το ρημαδι αυτη η καταθλιψη με το τοπιο;; οτι καποτε επλεε;ποσο να το κρατησουν , να το κανουν παρθενωνα της Ζακυνθος;;

    1. avatar Koronakos

     Αν διάβασα σωστά, δεν έγραψες για γνήσιο ξύλινο καϊκι πριν αλλά για ξύλινη μινιατούρα απομίμηση τριηρης το οποίο θα ήταν απίστευτα κιτς. Οσο για το σιδερενιο ναυάγιο έχουμε στην Λακωνία ενα παρόμοιο και συγκεκριμένα κοντά στο Γύθειο στη παραλία Βαλτάκι το ναυάγιο "Δημήτριος". Είναι ένα από τα πιο πολυφωτογραφισμενα ναυάγια στην Ελλάδα και υπάρχει και σε πολλά sites του εξωτερικού ενω το εχει χρησιμοποιησει σε εξώφυλλο δισκου η πρωτοψαλτη και ο Θάνος Μικρούτσικος και εχουν γυριστεί διάφορα βιντεοκλιπ... Κι όλα αυτά σε μια αμμώδης παραλία με έναν ημιβυθισμενο εμφανη αρχαιο οικισμό οπου σώζονται μεγάλα τμήματα τοίχων του οικισμού και δεν του δίνει σημασία κανένας, αλλά όλοι φωτογραφιζουν το ναυάγιο

     1. avatar Thanatos

      αμα σαρεσει μου περσσευει.
      αλλο κιτσ κιαλλο σκουπιδι που τη χαρακτηρισα, αυτη τη σαβουρα.
      μου δινεις το δικαιωμα να γραψω οτι αυτο το θεαμα μου προκαλει αποστροφη και καταθλιψη.;;;.... εμενα,
      δεν εγραψα ουτε για σενα ουτε για τους επισκεπτες του
      μου τιη πεφτεις καθε φορα σα 18αρα παρατημενη ρε κορονακο , με επιχειρηματα πως εισαι γιαννη , κουκια σπερνω. Κανω λαθος;;
      στον ασπροπυργο ειναι καργα τα σαπακια στα χρονια του λεγαμενου, αντε με το καλο απο ενα σε καθε παραλια και το μακρυτερο στη σαντορινη αν ακομη τοχει δίπλα ετοιμο.

     2. avatar Koronakos

      Ότι να ναι ρε φίλε.... ονειρεύεσαι 18 χρονες μου φαίνεται. Προφανώς πάντως η πλειοψηφία του κόσμου δεν το θεωρεί σκουπίδι το ναυάγιο και διαφημίζεται η παραλία θετικά. Από εκεί και πέρα περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα

     3. avatar αχ λουλιτσα

      κορονακο το ανθρωπινο ματι πρωτα εστιαζει στο παραξενο το διαφορετικο μετα στο ασχημο και τελευταια στο ομορφο ανεξαρτητα θελησης
      αν ημουν στο μερος σου, το δικο σας σκουπιδι θα φωτογραφιζα οπως και το παραπανω σκουπιδι οπως και τον παγκαλο με το καρπουζι μπουρνουζι οπως και την πιπιλη η την βουλτεψη διπλα σενα μελανουρι,δε θα φωτογραφιζα το μελανουρι,εχει κιαλλα ολογυρα.
      αλλο μου αρεσει κατι ,δενει με το τοπιο κιαλλο ειναι κατι παραξενο αποκοσμο και το φωτογραφιζω.
      αν αντι το παραπανω σκουπιδι ειχε μια συσταδα με 15 φοινικοδεντρα πανυψηλα η συγκριση θαταν συντριπτικη.....
      τι σου γραφω τωρα.... στον κορονακο......
      οχι δε μου λειπουν 18αρες η φιλεναδα μου η τσουχτρα μου λειπει

     4. avatar Koronakos

      Όπως έγραψα και πριν... δεν είναι το υλικό που σαπίζει που δίνει αξία, αλλά η ιστορία από πίσω του που το έκανε να βρεθεί εκεί. Αν πχ κάποιος πετάξει ένα κουτάκι κόκα κόλα, κάποιο κουφάρι λεωφορείου ή ήταν καποιο νεκροταφείο πλοίων όπως είναι στα καμίνια για πχ.... που τα εχουν ρυμουλκησει εκεί για να τα κόψουν σίδερα.... τότε είναι ένα κοινό σκουπίδι γιατί σημαίνει ότι κάποιος το πέταξε εσκεμμένα εκεί. Το ναυάγιο από την άλλη έχει μια άλλη ιστορία που πολλοί την θεωρούν ρομαντική (σαν τον τιτανικο για πχ) ακόμα και αν δεν είναι το ιδιο συνταρακτική. Όσο για την τσουχτρα δεν πρόλαβα να την γνωρίσω στα σχόλια αλλά την έχω ακουστά

     5. avatar Thanatos

      ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ.....ο ελληνας καπτεν morgan( της jp morgan bank δε το συζητω ) σε ελληνικη βερσιόν.... καπταν γιαννης του ελληνικου ....οικοπεδου..... η καπως ετσι
      Αλλο η τσουχτρα μονη της αλλο εγω μονος μου κιαλλο οταν αρχιζαμε το βιζαβι..... αυτο εχασες, ταλλα τα ξαναβρισκεις, καλο καλοκαιρι

 11. avatar alex56k

  Υπάρχουν τόσες άλλες ατέλειες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και αυτές θα πρέπει να βελτιωθούν, όσο για το κουφάρι του πλοίου, καλύτερα να το τραβήξουν στον βυθό να καθαρίσει και η παραλία απο την σκουριά. Η νοοτροπία μας σαν Έλληνες θα πρέπει να αλλάξει κατά πολύ, δηλαδή θα πρέπει να προλαμβάνουμε κάτι κακό πρίν να γίνει και όχι να ψάχνουμε για λύσεις κατόπιν εορτής.
  Νομίζω;

  1. avatar thorn4all

   και η λύση είναι τραβήξτε το στην θάλασσα ε?
   Στο εξωτερικό συντηρούν και εκμεταλεύονται τέτοιου είδουε θέματα εμείς εδώ να τα πετάξουμε στην Θάλασσα.
   Αν το προστατέψουν και το συντηρήσουν δεν έχει κανέις να φοβάται τιποτα και η παραλία θα κρατήσει την επισκεψιμότητα της

 12. avatar καλα..

  καταρχας για πιο λογο ειναι εκει?ενα απλο ναυαγιο ειναι.δευτερον πιανει χωρο.τριτον αν φυγει θα "ανοιξει" περισσοτερο η παραλια.και τεταρτον κ πιο σοβαρο ειναι επικινδυνο ειτε να μπαταρει να πλακωσει κοσμο και παιδια απο κατω ειτε για αυτους που ανεβαινουν πανω.Η Ζακυνθος απο ακρη σε ακρη ειναι υπεροχη δεν χρειαζετε ενα ναυαγιο να δειχτει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει