Η αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944

Η εκτέλεση 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός στρατηγού των ναζί


WEEKEND
0:25
01/05/2016
Η αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά του 1944
71
loading

Στις 30 Απριλίου 1944 οι Αθηναίοι «παγώνουν». Βγαίνουν από τα σπίτια τους και στις πλατείες και τα κεντρικά σημεία βρίσκουν θυροκολλημένη μια ανατριχιαστική ανακοίνωση.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ16

Την ίδια ανακοίνωση την διαβάζουν και στις πρώτες σελίδες του κατοχικού Τύπου:

«Την 27.4.1944 κομμουνιστικαί συμμορίαι, παρά τους Μολάους, κατόπιν μίας εξ ενέδρας επιθέσεως, εδολοφόνησαν ανάνδρως ένα Γερμανό στρατηγό και τρεις συνοδούς του αξιωματικούς και ετραυμάτισαν πολλούς Γερμανούς στρατιώτες. Εις αντίποινα θα εκτελεσθούν:

1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944.

2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων.

Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Ελληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς.

Ο στρατιωτικός διοικητής Ελλάδος».

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ14

Η εκτέλεση των 200 Ελλήνων είναι μία από τις πλέον αιματοβαμμένες σελίδες της αντίστασης κατά των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συγκεκριμένη ιστορία οι Γερμανοί κατακτητές έδειξαν το φρικτό τους πρόσωπο.

Η προετοιμασία και η εκτέλεση του φρικτού εγκλήματος

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ15

Την παραμονή της εκτέλεσης, οι δυνάμεις κατοχής πήγαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπου και επέλεξαν τα θύματά τους.

Απ' αυτούς, περίπου 170 ήταν πρώην κρατούμενοι στην Ακροναυπλία και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη. Οι τελευταίοι, μάλιστα, είχαν παραδοθεί από τη μεταξική δικτατορία στους Ιταλούς κατακτητές. Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οι κρατούμενοι πέρασαν στη δικαιοδοσία των Γερμανών, οι οποίοι τους μετέφεραν στο Χαϊδάρι.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ3

Την 1η Μάη του 1944 δέκα γερμανικά καμιόνια ξεκίνησαν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου κουβαλώντας μελλοθάνατους στην Καισαριανή.

Ο δρόμος προς το Σκοπευτήριο γέμισε ρούχα και σημειώματα των μελλοθάνατων. Τα πετούσαν οι μελλοθάνατοι από τα Γερμανικά καμιόνια προκειμένου να τα βρουν συγγενείς και φίλοι.  Κάποια μηνύματα ήταν συγκινητικά, κάποια άλλα θύμιζαν διαθήκες, κάποια άλλα ήταν περήφανα και καλούσαν τον παραλήπτη σε αγώνα και εκδίκηση.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ17

Ένα από αυτά ήταν του Νίκου Μαριακάκη, γεωπόνου από τα Χανιά: «Καλύτερα να πεθάνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος»...

Όσοι έζησαν το συγκεκριμένο περιστατικό μιλάνε για συγκλονιστικές στιγμές που διαδραματίστηκαν όταν τα σημειώματα κατέληγαν στα χέρια του παραλήπτη…

kaisariani

Πολλοί που βρέθηκαν στο σημείο και ήταν και οι ίδιοι μέλη του ΚΚΕ (σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα του ΚΚΕ διάφορες οργανώσεις του κόμματος προετοίμαζαν μάχη για την απελευθέρωση των κρατουμένων, ωστόσο, οι Γερμανοί ήταν... υποψιασμένοι, έστειλαν μεγάλη δύναμη στρατιωτών και έτσι τα όποια σχέδια δεν εφαρμόστηκαν ποτέ)  μάζευαν τα αντικείμενα που έριχναν οι κρατούμενοι και στη συνέχεια αναλάμβαναν το βαρύ καθήκον να τα μεταφέρουν εν είδει ταχυδρόμου…

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ4

Λίγο αργότερα τα καμιόνια έφτασαν στην Καισαριανή, όταν ολοκληρώθηκαν και τα τελευταία διαδικαστικά ζητήματα άρχισαν οι εκτελέσεις. Οι κομμουνιστές εκτελούνταν από τους στρατιώτες της Βέρμαχτ ανά 20 άτομα. Πρώτα ακουγόταν οι ριπές των πολυβόλων και λίγο αργότερα οι πυροβολισμοί από τα πιστόλια που έδιναν τις χαριστικές βολές.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ9

Οι αυτόπτες μάρτυρες διηγήθηκαν, ότι το χώμα δεν προλάβαινε να ρουφήξει το αίμα.

Ίσως η πιο συγκλονιστική λεπτομέρεια από την ιστορία που γράφτηκε εκείνο το φρικτό ανοιξιάτικο πρωινό στην Καισαριανή είναι πως τα πτώματα των εκτελεσθέντων τα φόρτωναν στα γερμανικά καμιόνια, οι επόμενοι 20 οι οποίοι στη συνέχεια έπαιρναν τη θέση τους στο τοίχο, μέχρι που δεν έμεινε κανένας ζωντανός. Ήταν λίγο μετά τις 10 το πρωί όταν οι εκτελέσεις τελείωσαν.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ7

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ8

Την επόμενη ημέρα οι κάτοικοι της περιοχής παρά την τρομοκρατία βγήκαν στους δρόμους και με μπογιά έσβηναν τις πινακίδες που έγραφαν «οδός Σκοπευτηρίου» και έγραφαν «οδός Ηρώων».

Η ηρωική στάση του Ναπολέοντα Σουκατζίδη

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ18

«Πατερούλη, πάω για εκτέλεση, να 'σαι περήφανος για το μονάκριβο γιο σου. Ν' αγαπάς και να λατρεύεις την κορούλα σου και την αδερφούλα μου, κι οι δυο μεγάλοι άνθρωποι. Γεια, γεια πατερούλη».

Τα λόγια αυτά ανήκουν στο Ναπολέοντα Σουκατζίδη, στέλεχος του ΚΚΕ και πρώην προέδρου του εργατοϋπαλληλικού κέντρου Ηρακλείου στη Κρήτη. Ο Σουκατζίδης ήταν φυλακισμένος στην Ακροναυπλια από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά και παραδόθηκε, όπως όλοι οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές κρατούμενοι, στους κατακτητές και βρέθηκε στο Χαϊδάρι με τον τρόπο που έχει εξηγηθεί παραπάνω.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ6

Ο Σουκατζίδης ήταν μορφωμένος άνθρωπος. Είχε σπουδάσει και γνώριζε πέντε ξένες γλώσσες ανάμεσα στις οποίες και η γερμανική. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε ο διοικητής του στρατοπέδου ο οποίος τον χρησιμοποιούσε για τις μεταφράσεις αλλά και για να κάνει τον διερμηνέα με τους υπόλοιπους κομμουνιστές κρατούμενους οι οποίοι τον σέβονταν απόλυτα.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ11

Ο Ναπολέων ήταν το νούμερο 71 στον μακάβριο κατάλογο των Ναζί. Όταν, και ενώ ακόμα βρίσκονταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, ακούστηκε το όνομά του ο διοικητής φώναξε: «Όχι εσύ Ναπολέων! Όχι εσύ…» και έσπευσε να τον βγάλει από την σειρά. Ο Σουκατζίδης, ωστόσο, είπε στον Γερμανό διοικητή πως θα το έκανε αυτό μόνο αν δεν έπαιρνε άλλος σύντροφός του τη δική του θέση μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ5

Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες ο διοικητής προσπάθησε να τον σώσει άλλα η διαταγή ήταν ξεκάθαρη και επέβαλε την εκτέλεση 200 κομμουνιστών. Ούτε ενός λιγότερου…

ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ2

Ο Σουκατζίδης, αν και ήταν το νούμερο 71, μπήκε στην τελευταία εικοσάδα για να επιτελέσει για μια τελευταία φορά τον ρόλο του μεταφραστή. Όταν οι πρώτοι 20 στήθηκαν στον τοίχο, ο Γερμανός αξιωματικός τον ρώτησε εάν είχαν κάτι να πουν, εκείνος το μετέφρασε και οι μελλοθάνατοι φώναξαν «Ζήτω η Ελλάδα. Ζήτω η λευτεριά»...

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

71
σχόλια
 1. avatar Mplaky

  ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΕ ΤΟ (ΚΑΚΤΟ) ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΣΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΥΜΑΙ ΟΤΙ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΚΑΡΦΙ ΣΤΟ ΤΟΙΧΟ

 2. avatar ΠΟΛΙΤΗΣ

  ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ 200 ΗΡΩΕΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ!
  ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟ Κ.Κ.Ε. ΕΑΜ ΕΛΑΣ Δ.Σ.Ε. ΟΠΛΑ ΕΠΟΝ!
  ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ!
  ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ!

 3. avatar ΓΙΑΓΚΟΣ-Π

  ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ. ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΝΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΑΝ.

  1. avatar …και…

   Δεν ήταν κομμουνιστές... απλά Έλληνες πατριώτες αντιφασίστες. Αξιωματικοί του Ελληνικού στρατού και πολίτες.
   Αλλά για τους πλαστογράφους της ιστορίας υπάρχει μόνο το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΑ.

   Τρομάρα σας κούνια που σας κούναγε...

 4. avatar ΔΣΕ

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 9 ΜΑΗ 1936
  Ο τότε, φασιστας, πρωθυπουργός, Ι. Μεταξάς, απαντά για λογαριασμό των εργοδοτών με πρωτοφανή αγριότητα στις λαϊκές κινητοποιήσεις. Στις 10.30 το πρωί, 9 Μαη, στην οδό Συγκρού πέφτει νεκρός ο νεαρός αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης ακολουθούν και άλλοι στην συνέχεια. Η πρώτη γυναίκα που πέφτει νεκρή, στην οδό Συγγρού με Φιλίππου., είναι η καπνεργάτρια, κομουνίστρια, Αναστασία Καρανικόλα.
  http://emporoupallilos.blogspot.gr/2016/05/9-1936.html#more

  1. avatar έφυγε από πρωτοσέλιδο

   Νταξ τα είπες

 5. avatar τετραγωνακιας ξερω και εγω να πουλαω τρελα

  οτι και να λεμε ειμαστε αχρηστοι και λεω για τον εμφυλιο οταν εληξε ο πολεμος και οι αλλοι μαζευαν τα κομματια τους εμεις σφαζομασταν, ειμαστε αξιοι της μοιρας μας τωρα ποιος ευθυνετε πιστευω και οι δυο παραταξεις επρεπε να μεινει η κυβερνηση του λιβανου μεχρι να γινουν εκλογες και να αποφασισει ο λαος τι θελει αλλα βλεπεις ο καθενας κοιταγε την παρτι του, δυστηχος δεν τιμωρηθηκαν αυτοι που συνεργαστηκαν με τους ναζι και οι κουμμουνιστες οσο και να λενε πατριωτες για την πατριδα δυστηχος για αυτους ψευδονται διοτι εδρασαν την ευκαιρια της κατοχης που δεν υπηρχε κρατος για να γινουμαι κουμμουνιστικο κρατος κατω απο την μποτα του σταλιν αυτο ηθελαν γιαυτο παρακαλαγανε να μπουν οι σοβιετικοι μεσα στην χωρα αλλα ειχε αλλες βλεψεις ο πατερουλης, απλα οτι και να λεμε εαν στην θεση των ναζι ηταν σοβιετικοι οι δωσιλογοι θα ηταν οι κουμμουνιστες αλλα τι να το κανεις και οι μεν και οι δεν ξενα συμφεροντα εξυπηρετουσαν και ποτε δεν ρωτησαν τους ουδετερους οσο για το αθρο και ειδικα για την ανακοινωση μονο ντροπη ειναι για τους δεξιους ποτε μα ποτε δεν συνεργαζεσε με αυτους που πατησαν το ποδαρι τους στην χωρα μας και να συμφωνης οσους αντισταθηκαν στον καταχτητη ασχετος το σκοπο τους να εκτελουνται και ας ηταν κουμμουνιστες δεν παυει να ειμασταν υπο κατοχη ξενης δυναμης

 6. avatar Stelios1973

  Κάθεστε και ασχολείστε με τους τρολ λογαριασμούς της Χρυσής Αυγής και διαφωνείτε και προσπαθείτε να τους πείσετε για ποιό πράγμα; Υπάρχει ποτέ περίπτωση; Αφού αυτή τη δουλειά κάνουν. Τους έβαλαν επίτηδες να βγαίνουν στο διαδίκτυο και να πέφτουν ομαδικά σε τέτοια θέματα.
  Αντί να τους πείτε ευχαριστώ για όλα αυτά που γράφουν. Έχετε δει εσείς πουθενά πιο ξεκάθαρη παραδοχή του τι είναι; Τι πραγματικά πρεσβεύουν; Αντί να τα κάνετε "εικόνισμα" όλα αυτά κάθεστε και "τσακώνεστε" με τους έμμισθους ή εθελοντές τρολ

  1. avatar Πρέπει να σαι φανατικός οπαδός της ιστορικής αλήθειας

   Τσουβάλιασμα και γενικεύσεις.
   Κρίμα.

  2. avatar ναι οκ μας έπεισες

   Κουκουέ ψηφίζουμε ψήφο δε χαρίζουμε

  3. avatar Kissinger

   @Stelios1973
   Η Χρυσή Αυγή σε φταίει???
   Τον φόβο τον έχετε από τη ΧΑ... ΚΑΛΟ ΑΥΤΌ....
   Εσείς οι κομμουνιστες είστε μια διεστραμμένη φυλή .....
   ΌΛΟ ΣΤΑ ΨΈΜΜΑΤΑ, ΑΠΑΤΕΩΝΙΑ, ΚΛΑΨΑ, ΚΑΙ ΕΓΚΛΉΜΑΤΑ, ΚΑΙ ΌΤΑΝ ΔΥΤΑΙ ΤΑ ΣΚΟΎΡΑ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΣΑΝ ΤΗΣ ΚΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΊΣΤΕ.....
   Κομμουνιστής και ήρωας, δεν υπάρχει, Κομμουνιστής και Έλληνας δεν υπάρχει...μόνο Έλληνας ήρωας υπάρχει....
   Κομμουνιστής ΔΟΛΟΦΌΝΟΣ ΝΑΙ ΥΠΆΡΧΕΙ....

   1. avatar mavros ahellios

    was very well said go to the village of velvento and ask about the barbaric heinous crimes that took place in march 1944 to 45 ennacent civilians by communist town thugs GO and ask!!!

 7. avatar Αντιφασιστας

  Μωρε μπραβο ωρε φασιστες, και ωραια τα λετε, και πατριωτικα, και ζητω και ωπα. Αλλα δεν ειδα κανεναν να σχολιαζει αυτο: "Υπό την εντύπωσιν του κακουργήματος τούτου, Ελληνες εθελονταί εφόνευσαν αυτοβούλως 100 άλλους κομμουνιστάς".
  Αυτο ουτε το τερας το εγραψε, ουτε οι κομμουνιστες, ουτε οι αναρχικοι. Γερμαναραδες- ναζι το εγραψαν. Ποιος θα μου εξηγησει ωρε πατριωτες ποιοι ειναι αυτοι οι Ελληνες εθελονται; Και (κυριως) γιατι θιχτηκαν που εκτελεστηκε ενας γερμαναρας - ναζι στρατηγος; Για να ακουσω μερικες αποψεις. Πλακα θα εχει...

  1. avatar Δε βαριέσαι ρε φίλε αντιφασίστα…

   ...τίποτα τομάρια θα ήτανε... δηλαδή επειδή δήλωναν κομμουνιστές ήταν και καλοί;;; η ιστορία έδειξε πως μάλλον δεν ήταν καλλίτεροι από τους ταγματασφαλιτες. Τουλάχιστον ο απλός κόσμος το ίδιο υπέφερε και από τους δύο... εξού και η κύριξη κάποιων περιοχών σε ανταρτόπληκτες από το κράτος. Σαν ακρίδες πέσανε πάνω στον κοσμάκη για να ιδρύσουμε τη λαϊκή δημοκρατία τους παρέα με τους σλαβόφωνους φίλους τους....
   Αλλά δε βαριέσαι... ήρθε η νέμεση που απλώσανε χέρι εναντίων απλών χωρικών και φτωχών ανθρώπων από την 9η μεραρχία που τους σκούπισε από Ταίναρο μέχρι ελληνογιουγκοσλαβικα σύνορα και πήραν τελικά τον πούλο όσοι δεν έγιναν λίπασμα στις χαράδρες από τον Ελληνικό στρατό...
   Αλλά είναι κρίμα 70 χρόνια μετά να μαλώνουμε για αυτά τα παλιά γεγονότα και να μην έχουν αναβαπτισθεί στα νάματα του Έθνους όλοι οι απόγονοι των αναρχοκομμουνιστοληστοσυμμοριτώνε...

  2. avatar Kissinger

   @Αντιφασιστας

   Αυτός που δεν σύμφωνη με τους κομμουνιστες είναι φασιστας ???????ΤΈΛΟΣ Ε .........
   ΈΛΕΟΣ ΈΛΕΟΣ

   1. avatar Αντιφασιστας

    Ε, ειδικα εσυ ρε Κισινγκερ, φασιστας του χειριστου ειδους εισαι αλλα δεν ειναι αυτο το θεμα μας. Εγω εκανα δυο ερωτησεις. Συγκεκριμενες ερωτησεις. Μπορεις να μου απαντησεις 'η θα συνεχισεις να πετας τη μπαλα στην εξεδρα;

   2. avatar Vasilis Tsolakis

    @Kissinger Μαλλον δεν διαβασες καθολου το σχολιο η την μονη λεξη που διαβασες ειναι κουμουνιστες αυτη την λεξη βλεπεις μονο και να υποθεσω αυτη ξερεις μονο

 8. avatar nikos699

  Οταν ξέρεις ότι εαν σκοτώσεις εναν γερμανό θα κάψουν γιά αντίποινα οι γερμανοί ένα ολόκληρο χωριό ή θα σκοτώσουν 200 συντρόφους σου, τότε είσαι ηθικός αυτουργός. Αλλά τέτοια άθλια υποκείμενα που είναι οι κομουνιστες δεν ενδιαφέρονται ούτε γιά τους δικούς τους. Αποκορύφωμα του αίσχους, οι πράξεις τους στον Αρη Βελουχιώτη, την σημαία τους..

 9. avatar Nikath13

  Πάντως αντίσταση έκαναν οι κομμουνιστες και όχι οι δεξιοί, οι οποίοι έκαναν τα τάγματα ασφαλείας και τους γερμανοτσολιάδες

  1. avatar Gore

   Ναι ναι ναι..... ΠΑΤΡΙΩΤΑΡΕΣ ! Αντίσταση κατα των βρωμοΝαζίδων έκαναν όπως λες φίλε μου , ΜΟΝΟ οι ήρωές σου οι ΚαπαΚούπες !
   ΟΟΟΛΟΙ οι άλλοι Έλληνες ήταν δοσίλογοι και προδότες !
   Εσείς μονο ησασταν πατριώτες οι ΚαπαΚούπες , που είχατε υπογραψει και συμφωνία με τον Χίτλερ για κοινή εταιριούλα . Στα είπε κανένας αυτα τα αίσχη , γιατί απ' αυτά που διαβάζω σε κανω για μικρούλι .
   ΕΓΙΝΑΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ! "ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. ΧΙΤΛΕΡ - ΣΤΑΛΙΝ - ΜΠΕΝΙΤΟ" Όλα τα φασισταριά μαζί θα παίζατε !
   Μετά που λες ,..... τον "πουλήσατε" τον Αδόλφο για τα μάτια των ΑγγλοΓάλλων και ξαναγινατε ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ !

 10. avatar Kissinger

  @ ti lete,pate kala?
  Σωστός!!!! Μπράβο!!!

 11. avatar ΕΡΑΣΤΗΣ ΤΗΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ Ο ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. -

 12. avatar Κώστας χα

  Καμια σχέση , μην προβάλετε τον κομμουνισμο έτσι. Υπάρχουν ιστορικά στοιχεια που αποδυκνειουν ποσο κοτες ήταν . Κρυβωντουσαν και για αυτό τους έπιασαν.

 13. avatar ti lete,pate kala?

  Διαβάστε (...) και μυθοπλασίες. Ο κομμουνισμος δεν έδωσε καμιά μάχη στο μέτωπο τότε. Κατσαπλαδες ήταν και έκαναν άνανδρα σαμπονταζ.
  Οι πραγματικοί Έλληνες τότε πολεμούσαν στην μάχη δεν κρυβόντουσαν με τα γυναικόπαιδα.

 14. avatar ti lete,pate kala?

  Και πατριώτης και Έλληνας και κομμουνιστης γίνεται? Αμ δεν γίνεται!!
  Κακός σφετερίζονταν τον ορο Έλληνας και πατριώτης, ντροπή απλα ντροπή!!

 15. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

  Τιμη και Δοξα στους 200 Ηρωες αλλα μπροστα Στον...
  ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ...
  Τα λογια είναι πολυ *ΜΙΚΡΑ* για να Δωσουν την Σωστη Διασταση σε κατι τοσο Μεγαλο...!!!
  Αραγε με αυτή την Σταση αυτου του Ανδρα... ποιος Εκτελεσε ποιον...!!!
  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΟΜΟΙΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...!!!

  1. avatar Kissinger

   @ΚΑΚΤΟΣ
   Ο φίλε μου καλέ μου φίλε, Ψυχίατρος, φιλόσοφος, διανοητικός ΚΑΚΤΟΣ .....χρόνια και ζαμάνια.
   Δεν υπάρχει Έλληνας κομμουνιστής ,η Έλληνας είσαι η κομμουνιστής, δηλαδή προδότης του ελληνικού έθνος.......βάλτε το καλά στο (...)εγκέφαλο σας....τι ήρωες και πράσινα άλογα....ηρωες ήσαν Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης ο Μεταξάς με το μεγάλο ΌΧΙ....
   Τα 200 αυτά άτομα ήσαν
   .παραπλανημένοι Έλληνες , και εσείς σήμερα 100 φορές παραπλανημένοι.....
   Δολοφονήθηκαν για ξένες ιδεολογιες και συμφέροντα π.χ.
   Βουλγάρων, Αλβανων και Γιουγκοσλάβων.......
   Ο κομμουνιστής είναι καρκίνομα, Ευβοϊκό καρκινομα...
   Ξεκολλήστε και Ξυπνάτε (...).....
   Ελπίζω ΚΑΚΤΟΣ να μην ενοχλεί η κακή ορθογραφία μου, το νόημα το πιάνεις....
   Έτσι μας θέλουν η " έτεροι " μας χωρισμένη σε ξένες ιδεολογιες....ένας φασίστες ο άλλος κομμουνιστής ,να μας έχουν να σφαζόμαστε μεταξύ μας... και αυτή να επλεονέκτουν.....

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

    Λοιπον για να ξεκαθαρισω την θεση μου... ΔΕΝ είμαι κομμουνιστης...
    δε λεω βλεπω θετικα την αριστερα, αλλα καθετος κομμουνιστης ΔΕΝ είμαι...
    ***ΑΝΤΙ-ΝΑΖΙ ναι είμαι...*** με κανεναν άλλο ομως ΔΕΝ εχω πρόβλημα να ανταλλαξουμε αποψεις! Αλλωστε γι αυτό μπηκα στο αρθρο και σχολιασα ...
    ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ την πρωτομαγιά του '44... ασχέτως αν ηταν αριστεροι...
    Το ιδιο θα εκανα από οποιοδήποτε χωρο και αν ηταν οι εκτελεσθεντες...
    ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
    Στο σχολιο μαλιστα στέκομαι περισσοτερο στον ΑΝΘΡΩΠΟ που ΔΕΝ δεχθηκε να παρει την θεση του άλλος...!!!
    ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΖΩ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΗΡΩΙΣΜΟΣ...!!!
    Για μενα αυτή η πραξη ξεπερναει τα ανθρωπινα ορια...!!!
    Όλα τ' αλλα ...[οι αριστεροδεξιοκεντρωοι]... είναι για να τρώγετε ο απλος λαος σαν τα σκυλια!

    1. avatar +1000

     Καλά τα λες παλληκάρι

  2. avatar ti lete,pate kala?

   Άμα ήταν έτσι οι Έλληνες τα παλικαρια τότε ο πόλεμος δεν θα τελιωνε ποτε.
   Κατσαπλιάδες ήταν του γερμανικού στρατου. Βλέπεις οι κομμουνιστες
   δεν είχαν τα γκιογκιολια για να αγωνηστουν πρωσοπο με πρόσωπο με τους
   διαολους τους Γερμανούς. Στα μουλοχτα και σαμπονταζ.

   1. avatar ΚΑΚΤΟΣ.

    ΩΧ... ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ...
    ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ...
    ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ, ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΣΤΡΑΤΟ [[[ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ]]]
    ΕΒΗΞΕ Ο ΤΣΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΟΥΝΝΟΙ...!!!

 16. avatar 13 Οκτωβρίου 1939, «Ριζοσπάστης»

  «Οι Άγγλοι μεγιστάνες, πολεμούν για τα δικά τους κεφαλαιοκρατικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ενάντια στην ανθρωπότητα, που με τη σειρά της, έχει συμφέρον να στραφεί σύσσωμη εναντίον τους».

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει