Η χώρα-θαύμα της Ευρώπης που δε χρωστάει πουθενά

Μια πραγματική ιστορία επιτυχίας και ένα τεχνολογικό θαύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
0:03
02/04/2016
Η χώρα-θαύμα της Ευρώπης που δε χρωστάει πουθενά
50
loading

Κάπου σε μια μικρή γωνία των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης υπάρχει μια χώρα που μπορεί να υπερηφανευτεί πως είναι το αντίθετο της Ελλάδας σε πολλά επίπεδα...

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο και έχει ένα χρέος που έχει εκτιναχθεί στο 180%, ενώ η Εσθονία ζει τις ήσυχες δικές της ημέρες, χωρίς χρέη, αφού προτιμάει να μην δανείζεται και με ένα τεχνολογικό θαύμα να είναι σε εξέλιξη...

Μία σχετικά φρέσκια χώρα που εδώ και λίγα χρόνια βρίσκεται στην οικογένεια του ευρώ, συνεχίζει να εκπλήσσει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ελάχιστα χρέη και χαμηλούς μισθούς.

Ο δρόμος που ακολουθεί είναι ένας και βασίζεται σε μια λογική. Δεν παίρνει δάνεια και στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις.

Η χώρα που δεν παίρνει δάνεια

Το χρέος της κινείται στο 10% του ΑΕΠ και είναι το χαμηλότερο που μπορεί να συναντήσει κανείς εντός Ευρωζώνης και σαφώς δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό χρέος.

Η κυβέρνηση της χώρας δεν επιθυμεί να έχει καμία σχέση με τις αγορές. Δεν εκδίδει ομόλογα, δεν λειτουργεί με τους όρους της σύγχρονης οικονομίας και σαφώς δεν δανείζεται χρήματα.

Τελευταία φορά που η χώρα εξέδωσε ομόλογα ήταν πίσω στο χρόνο, το 2002, και αν αποφάσιζε σήμερα και έμπαινε στις αγορές θα μπορούσε να δανειστεί πραγματικά «φτηνό χρήμα». Ωστόσο κάτι τέτοιο αφήνει αδιάφορους τους Εσθονούς. Η κυβέρνηση προτιμάει να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων παρά από τις αγορές.

Μάλιστα σύμφωνα με την Κομισιόν οι χώρες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση όσον αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους τους, σε βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και ακόμη και μακροπρόθεσμη βάση είναι η Δανία, η Γερμανία, η Λετονία και βέβαια η Εσθονία.

 

Η Εσθονία που μαζί με τις Λετονία και Λιθουανία, αποκαλούνταν «Οι τίγρεις της Βαλτικής» εξαιτίας της γρήγορης ανάπτυξής τους, μπορεί να είναι η φτωχή συγγενής της Ευρώπης με τον κατώτατο μισθό στα 290 ευρώ, ωστόσο δεν απασχόλησε ποτέ μέχρι τώρα τα Eurogroup και τα πρωτοσέλιδα. Η φορολογία βαίνει μειούμενη τα τελευταία χρόνια και κυμαίνεται στο 20%.

Η μόνη χώρα που μπορεί βεβαίως να την απειλήσει είναι η Ελλάδα, καθώς είναι εκτεθειμένη με τα δάνεια που δόθηκαν στη χώρα.

Σύμφωνα με την Guardian περιλαμβάνεται στις χώρες που είναι ευθέως εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, μέσω των διμερών δανείων και των χρημάτων που έχουν δώσει στον EFSF. Εμμέσως, οι χώρες της Ευρωζώνης είναι ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες και μέσω της ΕΚΤ και του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays Research που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, η Γερμανία και η Γαλλία είναι οι πλέον εκτεθειμένες με 92 δισ. και 73 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ωστόσο με βάση το ΑΕΠ των ευρωπαϊκών οικονομιών τη μεγαλύτερη έκθεση εμφανίζουν η Μάλτα (5% του ΑΕΠ της), η Σλοβακία (4,2%), η Ισπανία (4%), η Εσθονία (4%), η Σλοβενία (3,9%) και η Ιταλία (3,8%).

Από το φινλανδικό κινητό τηλέφωνο κρυμμένο στον κήπο του υπουργού Εξωτερικών στο θαύμα

Όπως ήδη αναφέρθηκε η Εσθονία είναι μια σχετικά φρέσκια χώρα. Απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1991, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε λιγότερο από το μισό του πληθυσμού της είχε τηλεφωνική γραμμή και η μόνη ανεξάρτητη σύνδεσή της με τον έξω κόσμο ήταν ένα φινλανδικό κινητό τηλέφωνο κρυμμένο στον κήπο του υπουργού Εξωτερικών.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν γρήγορα! Δύο δεκαετίες αργότερα, είναι ένας παγκόσμιος πρωταθλητής στην τεχνολογία. Εσθονοί ανέπτυξαν τον κώδικα πίσω από το Skype και το Kazaa (ένα από τα πρώτα δίκτυα file-sharing).

Skype-booth-580x327

Μάλιστα το 2007 έγινε η πρώτη χώρα που διοργάνωσε την ψηφοφορία μέσω διαδικτύου σε γενικές εκλογές.

Οι ευρυζωνικές της ταχύτητες είναι από τις πιο υψηλές στον κόσμο και κατέχει το ρεκόρ για τη δημιουργία νεοσύστατων εταιρειών (startups) ανά κεφαλή πληθυσμού. Οι 1.300.000 πολίτες της πληρώνουν για χώρους στάθμευσης με τα κινητά τους τηλέφωνα και έχουν τα αρχεία υγείας τους αποθηκευμένα στο ψηφιακό Cloud!

Το 95% των Εσθονών συμπληρώνουν την ετήσια φορολογική τους δήλωση μέσω διαδικτύου και βέβαια αυτό πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί περίπου πέντε λεπτά. Η φορολογική δήλωση φτάνει έτοιμη προσυμπληρωμένη και το μόνο που κάνουν είναι να ελέγχουν τα στοιχεία!

Οποιοσδήποτε Εσθονός πολίτης μπορεί να δημιουργήσει και να λειτουργήσει μια επιχείρηση μέσα σε 15 λεπτά, από όπου και αν βρίσκεται.

Γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με εκτυπωμένα χαρτιά, γραφεία και σφραγίδες είναι παρελθόν.

Όλα βασίζονται στο Εθνικό Σύστημα Ταυτοτήτων (National ID Card System). Η Κάρτα αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ταυτότητα αφού ανοίγει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους. Χρησιμοποιείται ως εθνική ταυτότητα και ταξιδιωτικό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάρτα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας για τις τραπεζικές συναλλαγές, ακόμα και ως προπληρωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς...

fdsdd

Η χώρα δίνοντας τεράστια βάση στην εκπαίδευση και εκπαιδεύοντας τους πολίτες στη χρήση νέων τεχνολογιών κατάφερε να γίνει πρότυπο.

Ακολούθησε ένα εθνικό σχέδιο εξοπλισμού των σχολικών αιθουσών με υπολογιστές και μέχρι το 1998 όλα τα σχολεία ήταν ενωμένα με το διαδίκτυο. Το 2000 η κυβέρνηση κήρυξε την πρόσβαση στο διαδίκτυο ανθρώπινο δικαίωμα και το διαδίκτυο εξαπλώθηκε παντού. Το δωρεάν Wi-Fi έγινε πλέον κάτι συνηθισμένο.

Πάνω από το 76% τους πληθυσμού μπαίνει και χρησιμοποιεί καθημερινά το διαδίκτυο ενώ το ποσοστό για τους κάτω των 35 ετών εκτινάσσεται στο απίθανο 98%.

Η εσθονική κυβέρνηση έχει θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «e-residency», που μονολότι επί λέξει θα μεταφραζόταν «ηλεκτρονική κατοικία» στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο. Πρόκειται για ένα είδος «ηλεκτρονικής υπηκοότητας» για φυσικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται οικονομικά στη χώρα.

Πολύ απλά με ένα παράβολο ύψους 50 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι, υπήκοοι ξένων χωρών, μπορούν να αποκτήσουν μια εικονική, νομική προσωπικότητα που δίνει τη δυνατότητα στα φυσικά πρόσωπα που την αποκτούν να αποκτήσουν εσθονικό φορολογικό μητρώο, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να καταχωρίσουν μια επιχείρηση στα οικείο μητρώο εταιρειών και να αποκτήσουν ηλεκτρονική υπογραφή.

e_residency

Μάλιστα πάνω από 40 χώρες χρησιμοποιούν τεχνολογίες από την Εσθονία για να αποτρέπουν κυβερνοεπιθέσεις!

Αποτελεί οικονομικό πρότυπο η Εσθονία;

Είναι γεγονός ότι την ώρα που πολλές νοτιοευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται για την (οικονομική) τους επιβίωση, η Εσθονία, μια μικρή χώρα 1,3 εκ. κατοίκων, παρουσιάζει κάθε χρόνο «ονειρικά» οικονομικά στατιστικά στοιχεία.

Ωστόσο εξαιτίας της ταχύτητας ανάπτυξης πολλοί έχασαν το τρένο... Περισσότερο από το 17% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Το πρόβλημα αφορά κυρίως τους 300.000 Ρώσους, οι οποίοι δεν έχουν καν εσθονικό διαβατήριο. Δύσκολες είναι οι συνθήκες και για τις Εσθονές, μιας και κερδίζουν κατά μέσο όρο 28% λιγότερα χρήματα για την ίδια εργασία.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

50
σχόλια
 1. avatar χωμάτινος

  Ολα αυτά πού διάβασα ποιό πάνω γιά μένα....ήταν γνώση από αυτό τό κρατίδιο....
  Όμως ...ίσως , δέν έχωμε καταλάβει όλοι (εκτός από αυτούς πού γνωρίζουν ) ότι
  Όταν θά έρθη ή ώρα της... θά τήν ξεσκήσουν κανονικά.... αυτοί ξέρουν πότε....
  Πρός τό παρόν τούς έχουν μαρκάρει μέ τά πλαστηκά καρτελάκια τους.... καί είναι μέσα στό μαντρί τους.... όταν θά έχουν τελειώσει μέ κάποια άλλα κράτη...
  Τότε ...τά λέμε ξανά!!

  1. avatar Eleni Pachou

   Σωστοτατος.

 2. avatar takis

  Η Εσθονια αν εχει ακομα προβληματα οπως και ολες οι πρωην χωρες του παραπετασματος δεν οφειλεται στο φιλελευθερο μοντελο της οικονομιας. Οφειλεται στον κομμουνισμο. Που ηταν αυτες οι χωρες και που ειναι τωρα? Ξεκινησαν απο το μειον εκει γυρω στο ενενηντα. Ενω εμεις που θελαμε σοσιαλισμους και δημοσιο προκοψαμε. Ολος ο πλανητης προχωρουσε και μεις τρωγαμε δανεικα . Ο Εσθονος λεει παιρνει διακοσια ευρω μηνιατικο. Δε ξεραν να το κανουν οπως εμεις να του δωσουν χιλια διακοσια απο δανεικα , να πληρωνουν δυο χιλιαρικα σε τοκους και τα παιδια τους να μην εχουν να φανε. Χαιρω πολυ , ο καπιταλισμος δεν λυνει ολα τα προβληματα καποιοι ανθρωποι πεινανε. Ε ας το γυρισουν στον κομμουνισμο και τερμα η πεινα.Οσο για τους Ρωσους στην Εσθονια που τους καταπιεζουν , αν θελαν να ειναι πραγματικα δικαιοι θα επρεπε να τους ειχαν διωξει με τις κλωτσιες. Τους εφερε ο Σταλιν πριν λιγες δεκαετιες ενω παραλληλα εξοριζε και σκοτωνε Εσθονους. Πρεπει να εχουν δικαιωματα οι Ρωσοι τωρα εκει ετσι? Ελληνας ειμαι και τρεφω συμπαθεια για τους Ρωσους. Υπαρχει αμοιβαια συμπαθεια που εδραζεται σε θρησκευτικες, πνευματικες και πολιτιστικες σχεσεις αιωνων. Αλλα το δικαιο ειναι δικαιο. Προφανως αν ημουν Εσθονος θα μισουσα τους Ρωσους. Και προφανως θα στενοχωριομουν που δεν νικησαν οι ναζι.

  1. avatar Γιώργος-Θεσσαλονίκη

   25 χρόνια πέρασαν, ακόμα ο ΄΄κομμουνισμός΄΄ φταίει για τη φτώχεια των Εσθονών ? Καμμιά πιο ειλικρινής απάντηση επιτέλους δεν μπορεί να υπάρξει ? Και ποιός Στάλιν, οι Ρώσοι βρίσκονται εκεί πάνω από 500 χρόνια. Και δεν χρειάζεται να είσαι Εσθονός για να στενοχωρεθείς που δεν νίκησαν οι ναζί. Αμα θέλεις να στενοχωρεθείς οπωσδήποτε, το μπορείς άνετα, και με ελληνική υπηκοότητα.

   1. avatar takis

    Γιώργο αγαπητέ αν υπονοείς οτι λυπάμαι που δε νίκησαν οι ναζί κανείς λάθος. Προφανώς όμως αυτά είναι σχετικά με το τι έχει βιώσει κάποιος. Φαντάζομαι πως είσαι κομμουνιστής . Αν ήσουν Εσθονος ή Πολωνός θα ήταν σχεδόν απίθανο να είσαι κομμουνιστής γιατί θα είχες πάρει τη γλυκα. Τώρα όσον αφορά τα αλλα εντάξει φταίει ο καπιταλισμός και ο Στάλιν δεν ασχολήθηκε καθόλου με τους Εσθονούς . Ούτε εξόρισε , ούτε σκότωσε , ούτε μετέφερε Ρώσους . Και φυσικά δεν εισέβαλε στις βαλτικές χώρες πριν τους Γερμανούς αυτά είναι καπιταλιστικά ψεύδη .

 3. avatar SCULLY

  ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΟΟΔΕΥΕΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ,ΟΧΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΩΝ!!!!

 4. avatar Gio65

  Κυριες και Κυριοι ολα σωστα οσα αναφερατε παραπανω. Το γεγονος ειναι οτι αποτυχαμε σαν Δημοκρατια γιατι πεσαμε στα χερια αχρηστων που κοιτουσαν μονο την καλοπεραση. Σαν Εθνος ομως μπορουμε πολλα και ευχομε αργα η γρηγορα να ξυπνησουμε και να χρησιμοποιησουμε την παιδεια μας και τις γνωσεις μας μαθαινοντας απο τα λαθη μας για ενα καλυτερο αυριο. Μην ξεχνατε οτι εξω απο τα συνορα του Βυζαντιου υπηρχαν μονο Βαρβαροι. Οποιος ειχε διψα για μαθηση μπορουσε μονο στο Βυζαντιο να διαπρεψη. Μονο οταν επεσε και διεφυγαν οι λογιοι για ευνοητους λογους και μονον τοτε μεσω αυτων εμφανιστηκε η Ευρωπαικη Ιδεα. Ειμαστε ολοι υπευθυνοι για την κατασταση της Ελλαδας μας.
  Αλλα μπορουμε....και ωφειλουμε να σηκωθουμε.

 5. avatar Στελιος 78

  Τα μοναδικα σχολια που αντιπροσωπευουν την αληθινη καταστασης Εσθονιας, τα εχουν κανει οσοι ταξιδεψαν εστω κ μια φορα σε αυν τη χωρα. Οι υπολοιποι κλασσικοι κατακριτες κλεισμενοι στο καβουκι της Ελλαδιτσας. Η χωρα αυτη ειναι μια απο τί πιο ομορφες της Ευρωπης , καθαρη , με φουλ οικολογικη συνειδηση, με μεγαλη εμφαση στις τεχνες κ τα γραμματα κ γενικοτερα στον πολιτισμο κ ν παιδεια. Πιθανον η νουμερα ενα στις τεχνολογιες ιντερνετ. Μικρη σε μεγεθος αλλα καταπρασινη γεματη απο εκπληξεις σε καθε της γωνια. Οι Εστονοι , ησυχοι , καταρτισμενοι κ σύνειδητοποιημενοι, οσο για τους ρωσσους.. οι ιδιοι δε θελουν να εχουν σχεση με τιποτα το εσθονικο κ ζουνε στην παρακμη κ στο περιθωριο,αναπωλωντας της πρωην ΕΣΣΡ, χωρις να ισχυει αυτο για ολους βεβαια. Ενα ταξιδι στο μαγευτικο Ταλλινν θα πεισει κ τους πιο δυσκολους για το μεγαλειο αυτης της μικρης χωρας.

  1. avatar Juanjose

   Για τους ανθρώπους πες μας που ζουν με 250 ευρω το μήνα και χωρίς καθόλου παροχές! Καλά είναι να ευημερούν οι αριθμοί αλλά αυτό δυστυχώς αντικατοπτρίζεται μόνο στους ευνοημένους. Όπως στην Ιρλανδία που δήθεν βγήκαν από το μνημόνιο.

 6. avatar erc

  Και δυστυχώς φίλε μου τα 380 δις μας τα χρεωσανε γιατί υπήρξαν όλοι τους μέχρι τώρα προδότες και κανεις τους δεν αγαπάει τη χώρα παρα μονο το συμφέρον του

 7. avatar maurogialouros

  Πολλές γνώμες έχουν ακουστεί εδώ για το πόσο καλοί ή όχι είναι οι Εσθονοι, αλλά όλοι ξεχνάτε 2 πράγματα.
  1. Η τεράστια Ρωσική μειονότητα >30% του πληθυσμού, η οποία βιώνει άσχημα της έχουν αφαιρέσει δικαιόματα, την δυνατότητα να βγάζει εσθονικό διαβατήριο και να διδάσκεται την ρωσική γλώσσα.
  2. Την καταγωγή και την συγγένεια των Εσθονών με τους Τευτονες ιππότες που για εκατοντάδες χρόνια προσπαθούσαν να εισβάλουν και να διαδώσουν τον καθολικισμό στην περιοχή.
  Όλα αυτα και αν συνδυαστούν με ιστορικά γεγονότα , όπως η εποχή της ομοσπονδίας Πολωνίας - Λιθουανίας και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος, στον οποίο πήραν κατάφωρα το μέρος των συγγενών τους Γερμανών (ΝΑΖΙ), δημιουργούν άσχημους οιωνούς για το μέλλον του κρατιδίου. Όλοι οι σύμμαχοί της Εσθονίας παλεύουν να δημιουργήσουν ένα κράτος μοντέλο, για να κατηγορήσουν την Ρωσία για την διάλυση της, αφού είναι βέβαιο ότι οι ταραχές από την ρωσική μειονότητα θα κλιμακωθούν, λόγω του ρατσισμού και της απομόνωσης που υφίσταται.
  Ακόμα και το ΝΑΤΟ έχει προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις να μην τολμήσει η Ρωσία να αντιδράσει σε διώξεις της ρωσικής μειονότητας γιατί είναι εσωτερική υπόθεση της Εσθονίας. Της χώρας που οι παλαίμαχοι του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου φοράνε στολές των SS και παρελαύνουν κάθε χρόνο.
  Παρόμοια γεγονότα γίνονται και στις 3 βαλτικές χώρες, αλλά η Εσθονία θα είναι η πρώτη που θα τιμωρηθεί. Γιατί όσες επενδύσεις και να κάνουν οι φιλικές χώρες προς αυτή, είναι πολύ μακριά και πολύ αδύναμοι για να την προστατέψουν.

  1. avatar Γιώργος-Θεσσαλονίκη

   Η Εσθονία χρωστάει μόνο το 10% του ΑΕΠ της.......η Εσθονία δεν έχει γραφειοκρατία......το 76% των Εσθονών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να διεκπαιραιώσουν τις υποθέσεις τους.......και άλλα πολλά, που ουσιαστικά έχουν ελάχιστη σημασία. Γιατί ναι μεν ισχύουν αυτά, πλην όμως οι Εσθονοί είναι μόνιμα δυσαρεστημένοι πολίτες γιατί, απλούστατα είναι φτωχοί, εργάζονται χωρίς αξιοπρεπή αμοιβή, το κράτος τους προσφέρει ολοένα και λιγότερα, παρά τους υψηλούς σχετικά φόρους. Επίσης, είναι μία χώρα που εξαναγκάστηκε να καταστρέψει την σημαντική βιομηχανική παραγωγή που είχε στα σοβιετικά χρόνια, καθώς και τα ναυπηγεία της, χωρίς να βρεθεί κάτι για να αντικαταστήσει αυτή την απώλεια. Οι στρατιές των ανέργων της Εσθονίας αναγκάστηκαν να βρουν καταφύγιο είτε στην Ρωσία, είτε στις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες. Ολα αυτά, και άλλα καθημερινά δεινά που βασανίζουν τους απλούς πολίτες αυτής της μικρής και όμορφης χώρας της Βαλτικής, δεν φαίνεται να απασχολούν τον κειμενογράφο (ή μάλλον τον υμνογράφο) του ρεπορτάζ για την υποτιθέμενη ΄΄χώρα-θαύμα΄΄, ή εντάξει, λέει κάτι μισόλογα στο τέλος, κάτι ΄΄μικρολεπτομέρειες΄΄ π.χ. για κατώτατο μισθό 290 ευρώ....Αλλά τί να τον κάνεις το μισθό όταν μπορείς να καμαρώνεις που η χώρασου χρωστάει μόνο το 10% του ΑΕΠ της ? Και υποψιάζομαι, ότι αν οι Εσθονοί δεχτούν να παίρνουν μόνο 150 ευρώ μισθό, το χρέοςτους θα κατεβεί, πολύ πιθανόν, στο 5%......Τότε να δεις καμάρι...

 8. avatar τοτος

  Στις αναπτυσομενες αγορες με τα χαμηλα μεροκαματα πανε ολοι και επενδυουν τωρα ειναι το νεο ελντοραντο.Στις πρωην κομουνιστικες χωρες μαλιστα οι νεες επενδυσεις ειναι ιδιαιτερα αποδοτικες γιατι εχουν και καλες υποδομες ,σιδηροδρομους βιομηχανικες ζωνες συγκοινωνιακα,ηλεκτρικα κλπ ενεργειακα δικτυα απο την κομουνιστικη εποχη που τωρα αξιοποιουνται καθως και καταρτισμενο μαι εξειδικευμενο εργατοβοιομηχανιμο εργατικο δυναμικο το οποιο κληρονομησε στο καπιταλιστικο οικονομιμο συστημα το παλιο κομουνιστικο που εδινε εμφαση στην εκπαιδευση και την καταρτιση αλλα σερνοτανε και δεν απεδιδε οι εργαζομενοι εκαναν πως δουλευαν για το κρατος και το κρατος εκανε πως τους πληρωνε στο μιζερο κομουνιστικο συστημα που δεν εδινε κινητρα στον εργαζομενο να αποδωσει περισσοτερο για να πληρωθει καλυτερα.Ειναι ομως αδικο να παραγνωρισουμε οτι δεν συνεβαλε και ο κομουνισμος στην βιομηχανοποιηση και εξειδικευση του εργρατιμκη δυναμικου.Οι χωρες αυτες γενικα της βορεια ευρωπβς ειναι γεωγραφικα σε ευνοηκη θεση επιπεδες μα ανεπτυγμενο συδηροδρομικο και οδικο
  δικτυο και λιμανια με πολυ κοντα στα μεγσλα ευρωπαηκα αστικα και βιομηχανικα κεντρα και ετσι ευνιουνται τριπλα 1).Απο τις γρηγοες και θφηνες μεταφορες 2)Απο την αμεση και συμφερουσα προμηθεια πρωτων υλων 3)Την με χαμηλο κοστος και σε συντομο χρονο αποστολη των εμπορευματων.Το ζητημα ειναι ομως να αποτησει και η ιδια η χωρα μεσαια ταξη ωστε να μην βασιζεται σε ξενες επενδυσεις οι οποιες εχουν την νοοτροπια της αρπαχτης και καμενης γης...

 9. avatar Tyflos

  Ενδιαφέρον κι όμορφο άρθρο, αλλά ελλιπές. Υπάρχουν πολλές σκέψεις για την διάρκεια αυτής της διαφαινόμενης ευημερίας και αναπτυξιακής προοπτικής, καθώς η ανάγκη σύμπλευσης με την πρακτική άλλων χωρών στο ίδιο οικονομικό περιβάλλον, μπορεί να ανατρέψει πολλά.

 10. avatar GIANNIS KRIS

  Εντάξει ,καλά όλα αυτά να κάνουν λες τις δουλειές τους με το κινητό ,έχουν ηλεκτρονικά αρχεία υγείας και ανοίγουν μια επιχείρηση απ όπου κι αν βρίσκονται σε 15 λεπτά και όλα αυτά γιατί με λα αυτά ηλεκτρονικά κόλπα που έχουν ,έχουν και το 666 ,που το θυμήθηκα, άλλα δεν έχουν την οπισθοδρομική κομπανία των διαφόρων ,Καλαβρύτων,Πειραιώς ,Θεσσαλονίκης,κλπ ταμπουράδων κατά τον Καζαντζάκη, αφήνω ότι άλλη γλύκα εχει να ανοίγεις επιχείρηση σε 15 λεπτά και άλλο πράμα σε 15 χρόνια ,λα λαδώνεις να πιάνεις γνωριμίες ,να γεύεσαι τη γλύκα της αναμονής .

 11. avatar Αννα Φραγκ

  προς ολους τους φασιστες

  -Όταν τα κόμματα και τα σωματεία είναι παράνομα πως το λες το καθεστώς.
  -Το 3% έχει το75% του πλούτου.
  - Οι γυναίκες παίρνουν 28% λιγότερα χρήματα από τους άνδρες.
  -Το 17% ; ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
  Ωραία πρότυπα έχετε.
  Ακόμα και στην Ελλάδα της οικονομικός κρίσεις τα ποσοστό είναι καλύτερα.

  1. avatar THE BOSS

   ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΛΑΟ, ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ. ΝΟΜΙΖΩ?

  2. avatar Προς όλους τους απλυτους κομμουνιστες

   Ο πλούτος δεν αυξάνεται δια της διαίρεσης αυτου. Καταλαβαίνω οτι ειναι δύσκολο να το κατανοήσεις ,αλλα προσπάθησε.

   1. avatar πλυθηκες καλα;

    πλυμενεεεεεεεεεε

 12. avatar THE BOSS

  ΤΡΑΝΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΕΞΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! ΑΦΟΥ Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ ΕΘΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΕΙΩΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟ, ΑΦΟΥ Η ΧΩΡΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ 666.
  ΝΑ ΤΗ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΕΣΘΟΝΟΙ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΑΕΠ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΑΠΟ ΤΥΧΟΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΧΡΕΟΚΩΠΕΙΑ. ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΣΑΜΕ ΑΝ ΚΑΤΑΣΤΑΦΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ.

  1. avatar npac

   Υπάρχει ένα κουμπάκι στην αριστερή πλευρά του πληκτρολογίου που γράφει πάνω του "Caps Lock". Κάνε τον σταυρό σου και πάτησε το, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος.

 13. avatar amarko

  Όλα βασίζονται στο Εθνικό Σύστημα Ταυτοτήτων (National ID Card System). Η Κάρτα αυτή είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ταυτότητα αφού ανοίγει όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που έχουν οι πολίτες στη διάθεσή τους. Χρησιμοποιείται ως εθνική ταυτότητα και ταξιδιωτικό έγγραφο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάρτα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας για τις τραπεζικές συναλλαγές, ακόμα και ως προπληρωμένο εισιτήριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς...

  me mia taytotita ola ayta edo exoyme
  AMA AFM AMKA kai alla pola kai den tya bgazoyme pera

 14. avatar βασιλης 50

  Αν και δεν ειμαι οικονομολογος θα τολμησω να κανω μια προταση.Μισθος 50€ 12 ωρες εργασια, συνταξη 30€ στα 80, φορολογια επιχειρησεων το πολυ 2%,κυβερνηση με κορμο τη χρυση αυγη κανακεμα εφοπλιστων.
  Αποκλειστικα ιδιωτικη υγεια,παιδεια,προνοια.Και τοτε να δεις αναπτυξη.

 15. avatar ΚωσταςGK

  Το 1992 που πήγα πρώτη φορά ήταν μία χώρα που βγήκε από την Ρωσική κατάψυξη. Το 1994 σε επαγγελματικό ταξίδι Εσθονός που γύρισε από τον Καναδά μου είπε ότι σε δέκα χρόνια θέλουν αν είναι σαν τις Σκανδιναβικές χώρες. Εφέτος μόνο έχω πάει τρείς φορές. Κάθε φορά βρίσκω κάτι που δεν το είδα την προηγούμενη. Εχουν επαγγελματικά ανώτερα ιδρύματα στα οποία η εκμάθηση γίνεται μόνο στην Αγγλική με άλλες γλώσσες στην εκμάθηση (όχι ιδιωτικά φροντηστήρια). Εκδοση διαβατηρίου: Στο ισόγειο της αστυνομίας υπάρχει αυτόματο μηχάνημα φωτογραφίας. Με την εγγραφή με την λεκτρονική κάρτα η φωτογραφίας στέλνεται μαζί με τα αποτυπώματα στην ανάλογη υπηρεσία και παίρνεισ το διάβατήριο σε μερικές ημέρες. Για αυτό δεν έχουν χρέη. Δεν έχουν το φραφεικρατικό τέρας της Ελλάδας. Εχουν πολλά να κάνουν ακόμη για την φτώχεια αλλά σε λίγο χρόνο θα φτάσουν και εκεί.

 16. avatar aron

  Προτεινω να βαλουμε και μεις Εσθονο προθυπουργο μπας κ δουμε αναπτυξη

 17. avatar ΔΣΕ

  Ακόμα και σε ένα σχετικά άσχετο θέμα, δεν χάνετε την ευκαιρία για αντικομουνισμό.
  Καμία κουβέντα ότι στην Εσθονία, σήμερα, έχουν ΧΟΥΝΤΑ που απαγορεύει την λειτουργία πολιτικών κόμματων και σωματείων.
  Για την δραματική χειροτέρευση της ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στην Εσθονια, αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, της ένταξής της στη λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, την ΕΕ. Οι λαοί των χωρών αυτών βιώνουν στο πετσί τους τη δικτατορία των μονοπωλίων, που προπαγάνδιζαν σαν "επιστροφή στη δημοκρατία".

  1. avatar Chief Engineer

   Ενω εδω προκοψαμε με την πολλή δημοκρατια,αυτα μας φαγανε ψευτοπροοδευτικε.Ξυπνα,αρκετη πλυση εγκεφαλου σας κανανε στο διοριζα.

  2. avatar Vasilis24

   Ποιος, καλέ, έχει χούντα; Η Εσθονία; Πού το είδες αυτό γραμμένο; Πέρσι έγιναν εκλογές και συμμετείχαν 6 κόμματα σε αυτές.

  3. avatar ΤΘ1

   Γι΄αυτό προοδεύουν φίλε. Διότι δεν βαράει ο καθένας το βιολί του. Εσείς λέτε ότι σας φταίνε τα ντόπια και ξένα μονοπώλια ενώ το μόνο που σας φταίει είναι η ανεπάρκειά σας και η απροθυμία (ή να το πω δειλία;) να ανταγωνιστείτε τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κομμουνισμός απέτυχε παντού.

   1. avatar Σ71

    Στην Ελλάδα πέτυχε. Ουτε σ'υνορα ουτε τιποτα, νεοι φοροι και ταξικα αδελφια απο το ισλαμαμπαντ.

 18. ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ,ΥΠΟΥΡΓΟΣ ,ΔΗΜ. ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ . ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ 1 ΧΡΟΝΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΟΥ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ Η ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ Η ΣΥΝΔΙΚΑ-ΛΗΣΤΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙ {...} ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ.

 19. avatar mica76

  Σε γενικές γραμμές έχει και αυτή η χώρα τα αλλά της... Και ειπναι σε εξάρτηση από τις άλλες και έχει τους φτωχούς της και τις ανισότητες της γενικότερα. Θαύμα δεν το λες λοιπόν.

 20. avatar dem

  H Eσθονία με μισθούς των 290 ευρώ δανείζει την Ελλάδα των λαμογίων....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει