Όταν οι Έλληνες έφταναν πρόσφυγες στη Συρία

Φωτογραφίες αρχείου και το οδοιπορικό των συμπατριωτών μας που βρήκαν καταφύγιο σε συριακές πόλεις


WEEKEND
0:09
26/09/2015
Όταν οι Έλληνες έφταναν πρόσφυγες στη Συρία
30
loading

Την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες από την Εγγύς Ανατολή καταφτάνουν στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη και το μεταναστευτικό πρόβλημα οξύνεται, στο νου ορισμένων ήρθε η εποχή που τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Την εποχή δηλαδή που έλληνες πρόσφυγες έβρισκαν καταφύγιο στη Συρία, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, το θέμα ανέσυρε πέρυσι από το «ιστορικό χρονοντούλαπο», ο δημοσιογράφος Νταμιάν Μακόν Ουλάντ με αφορμή την απεργία πείνας σύρων προσφύγων στην πλατεία Συντάγματος. Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, ο Μακόν Ουλάντ επιχείρησε να μας θυμίσει την εποχή που Έλληνες αναζήτησαν καταφύγιο στη Συρία. Αυτό συνέβη το 1923, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

afaf

Χιλιάδες έλληνες πρόσφυγες αναζητούν άσυλο στη Συρία και στο Λίβανο που μετά τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου είχε τεθεί υπό γαλλική κατοχή. Μόνο στη Συρία ζήτησαν καταφύγιο σε διάφορες πόλεις, τουλάχιστον 17.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας, όπως αναφέρει ο Onur Yildirim, στο «Diplomacy and Displacement: Reconsidering the Turco-Greek Exchange of Populations, 1922-1934».

Ο Yildirim παραθέτει μάλιστα ένα τηλεγράφημα του προέδρου της Επιτροπής των Ελλήνων Προσφύγων στο Χαλέπι προς το υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος ζητά να μην επιτραπεί σε άλλους Μικρασιάτες να καταφύγουν στο Χαλέπι, όπου «έχει καταστεί αδύνατο να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες». Το τηλεγράφημα εστάλη στις 31 Μαΐου του 1923.

Φυσικά, η ζωή για τους πρόσφυγες, τόσο στη Συρία, όσο και στις άλλες περιοχές που είχαν βρει καταφύγιο, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 1923, τα τρόφιμα από τους διάφορους φιλανθρωπικούς οργανισμούς είχαν τελειώσει και η κατάσταση για τους πρόσφυγες περιγραφόταν ως «τραγική και επισφαλής».

Aleppo-Greeks-caves
Περίπου 8.000 έλληνες πρόσφυγες από την Ανατολία βρίσκουν καταφύγιο σε σπηλιές κοντά στο Χαλέπι.

Η επίμαχη φωτογραφία από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αν και δεν φέρει ημερομηνία, τιτλοφορείται «Έλληνες πρόσφυγες στο Χαλέπι» και δείχνει μια ομάδα φτωχικά ντυμένων ανθρώπων να περιμένουν στη σειρά προκειμένου να πάρουν τρόφιμα. Μπροστά στέκονται νεαρά αγόρια. Κάτω από την ψηφιοποιημένη φωτογραφία, διακρίνεται η λεζάντα η οποία αναφέρει: «12.000 Έλληνες τράφηκαν από τους Αμερικανούς». Ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός υπολογίζεται ότι είχε διαθέσει μόνο για τους πρόσφυγες στη Συρία από 2 έως 3 εκατ. δολάρια μέχρι το καλοκαίρι του 1923.

35604v

Όπως έφραδε το 2014, ο δημοσιογράφος Νταμιάν Μακόν, «όπως και σύροι πρόσφυγες στο Σύνταγμα δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, οι έλληνες πρόσφυγες το 1923 δεν ήθελαν να είναι στη Συρία. Ήθελαν να φτάσουν στην Ελλάδα, μια χώρα που οι περισσότεροι δεν είχαν δει ποτέ αλλά ήλπιζαν ότι τουλάχιστον εκεί θα βρίσκονταν εκτός κινδύνου».

Ενδεικτικό της παρουσίας Ελλήνων στο Χαλέπι, είναι άλλωστε και το γεγονός ότι από το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των Χριστιανών Ορθοδόξων. Η αύξηση συνδέεται με την άφιξη ανθρώπων που επέζησαν από τις γενοκτονίες στην Κιλικία και τη Νότια Τουρκία. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός Ελλήνων Ορθοδόξων έφτασε στο Χαλέπι από το σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας, μετά την προσάρτηση του σαντζάκιου από την Τουρκία. Αυτή ήταν και η δεύτερη μεγάλη φυγή Ελλήνων με προορισμό τη Συρία, κατά τον 20ο αιώνα.

neareast_relief
Πόστερ για τη δωρεά χρημάτων για τους επιζήσαντες από τις γενοκτονίες Αρμενίων, Ελλήνων και Σύρων, μεταξύ 1917-1919.

Anatolian-refugees
Πρόσφυγες από την Ανατολία στο Χαλέπι της Συρίας.

harput
Πορεία επιζησάντων της Γενοκτονίας από το Χαρπούτ της Τουρκίας στο δύσκολο δρόμο προς το Χαλέπι, που βρίσκεται σε απόσταση 800 χιλιομέτρων.

nerapril1923
Το πρωτοσέλιδο του περιοδικού «New Near East Magazine», τον Απρίλιο του 1923. «Η έξοδος των ορφανών. Πέντε, καθώς περπατούν στα σύνορα προς την ασφάλεια. 20.000 παιδιά πρέπει να βρουν νέα σπίτια σε Παλαιστίνη, Συρία και Ελλάδα», σημειώνεται.

Στην προσφυγιά μετά την προσάρτηση της Αλεξανδρέττας

Το σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας απέκτησε την αυτονομία μετά τη γαλλο-τουρκική συμφωνία του Οκτωβρίου του 1921 και το 1925 συνδέεται με ειδικό διοικητικό καθεστώς με την υπό γαλλική κατοχή Συρία.

Η Τουρκία και ο Κεμάλ εγείρουν ζήτημα ένταξης της περιοχής στο τουρκικό κράτος, επινοώντας το όνομα Χατάι, φέρνοντας το θέμα μάλιστα στην Κοινωνία των Εθνών. Το κράτος του Χατάι τελικά το 1938 αποκτά την ανεξαρτησία του για ένα χρόνο και τελικά στις 29 Ιουνίου του 1939, η επαρχία Χατάι προσαρτάται στο τουρκικό κράτος μετά από νόθο δημοψήφισμα, καθώς για τη διενέργειά του μεταφέρθηκαν στην περιοχή δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι που ζούσαν αλλού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γαλλικών αρχών το 1936, μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες ήταν Τούρκοι και Άραβες, ενώ μειονότητες ήταν Αρμένιοι και Χριστιανοί. Ωστόσο, οι Τούρκοι ακολουθώντας τακτική εθνοκάθαρσης άλλαξαν την πληθυσμιακή σύνθεση της Αλεξανδρέττας.

Μέχρι τα τέλη του 1940, 48.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους και καταφεύγουν στο Λίβανο και τη Συρία. Μεταξύ αυτών και 11.000 με 12.000 ήταν Έλληνες, ενώ 26.000-27.000 ήταν Αρμένιοι. Οι περισσότεροι Έλληνες βρήκαν καταφύγιο στη Δαμασκό και στο Χαλέπι.

leban1
Αρμένιοι πρόσφυγες περιμένουν στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας να επιβιβαστούν για τη Συρία και το Λίβανο, το 1939.

leban2
Αρμένιοι πρόσφυγες από την Τουρκία βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στην Αλεξανδρέττα, πριν διωχθούν για δεύτερη φορά μετά την προσάρτηση από την Τουρκία.

leban3
Φυγή από την Αλεξανδρέττα με προορισμό τη Συρία.

leban4
Πρόσφυγες από την Αλεξανδρέττα στην Αντζάρ, στην Κοιλάδα Μπέκαα, το 1940.

leban5
Πρόσφυγες της Αλεξανδρέττας σε προσωρινή εγκατάσταση στη Συρία την ώρα που τουρκικά στρατεύματα καταλαμβάνουν και τα τελευταία εδάφη του σαντζάκιου, τον Αύγουστο του 1939.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Σχολ

  Άλλο οι σηριοι που έρχονται από πόλεμο, και άλλο οι αυγά νοι, οι Αφρικανοί πακιστανοι. Οι πακιστανοι δε και σχεδόν όλα τα μουσουλμάνα κράτη. είναι και σημαχοι με την Τουρκία σε περίπτωση πόλεμο. Νογαατεε ρεε Έρχονται και τα αμερικανο_τουρκικα σχέδια για αλιωση πληθυσμού της Ελλάδας_και Ευρώπης οι Ευρώπη δεν τους θελει_και πληρώνει για τι διατροφή τους το Ελληνικό κράτος 400.000.000 Και αν πάνε αυτά στους λαθροεισβολεις σφυρατε μου κλεφτηκα αυτά και άλλα πολλά που ερχονται

 2. avatar Χρίστος11

  Τα προβλήματα των Ελλήνων και τότε και τώρα και πριν και Εις τους αιώνας των αιώνων είχαν χώρα προέλευσης την Τουρκία!

 3. avatar ευδοκιμος ο δικαιος

  Όλα βαδίζουν βάση πολυετούς σχεδίου ,,αλλά όλοι αυτοί σχεδίασαν χωρίς τον ΘΕΟ -ΧΡΙΣΤΟ ΜΑΣ,,έχει σαπισει η κοινωνία όλη, θα ξανά μπουν τα πράγματα στην θέση τους αλλά δεν ήρθε ακόμη η ώρα ,γιατί και εμείς δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι .

 4. avatar Μενέλαος

  Ένα τελευταίο παραμύθι που κυκλοφορεί από τους απατεώνες κυρίως αριστερούς δημοσιογράφους δήθεν περί Ελλήνων προσφύγων στην Συρία !
  Μια τέτοια ομαδική προσφυγιά δεν έχει καταγραφή ιστορικά ίσως μεμονωμένες περιπτώσεις, ΟΧΙ όμως ένα μαζικό ιστορικό γεγονός, και σαφώς αυτοί που το γράφουν το έχουν φανταστεί οι ίδιοι έχουν κατασκευάσει βάσει της ποιητικής αδείας και μας το σερβίρουν με σάλτσες !
  Και μάλιστα αναφέρουν χρονολογίες και γεγονότα που όλα είναι εντελώς ψευδή, μας το σερβίρουν γιατί γνωρίζουν ότι το 99,99% δεν θα μπει στην διαδικασία να αναζητήσει ή να επιβεβαιώσει αν είναι αλήθεια ή ψέμα !
  Πάντως δεν υπάρχει καμία ιστορική αναφορά και είναι απάτη το δημοσίευμα !

 5. avatar Παναγιώτης Ν.

  Έλεος ποια με την προπαγάνδα των αμερικάνων και των ντόπιων χαζοευαίσθητων συμπολιτών μας. Τι σχέση έχουν οι μερικές χιλιάδες Έλληνες που ζήτησαν καταφύγιο στην Συρία με τους εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και λαθρομετανάστες που κατακλύζουν την χώρα. Όλοι ξέρουμε ότι οι Αμερικάνοι με τους Σαουδάραβες το Κατάρ είναι πίσω από τον πόλεμο, θα είχε ενδιαφέρων να μάθουμε πόσους πρόσφυγες έχουν δεχθεί στις χώρες τους και τι κονδύλια έχουν διαθέσει για τις χώρες που τους υποδέχονται. Η αποβλάκωση της κοινωνίας είναι τεράστια το παίζουν ανθρωπιστές και ευαίσθητοι μόνο όταν κάτι το παίζει η τηλεόραση και το προπαγανδίζουν οι μεγάλες δυνάμεις για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους. Πόσοι από αυτούς νοιάστηκαν για ανθρώπους στην Αφρική και σε άλλα μέρη του κόσμου που λιμοκτονούν αλλά δεν το παρουσιάζουν τα κανάλια και οι στημένες ΜΚΟ; Εξάλλου μεγάλο μέρος της ευθύνης το έχει και η Τουρκία που εφοδίαζε με όπλα τον ISIS με σκοπό να ρίξει τον Άσαντ και στο κάτω κάτω όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν είδη ξεφύγει από τον πόλεμο αφού ήταν σε καταυλισμούς της Τουρκίας, με ποιο δικαίωμα εισβάλουν στην χώρα μας την στιγμή που αντιμετωπίζουμε και εμείς οι ίδιοι ανθρωπιστική κρίση, και απαιτούν τα πάντα. Αν θέλουν να πάνε στην Γερμανία ή όπου αλλού ας συνεννοηθούν με αυτές τις χώρες να στείλουν αεροπλάνα στην Τουρκία να τους παραλάβουν, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να μας δημιουργούν τέτοια προβλήματα.

 6. avatar Αριστεροδεξιο προβατο

  Πιθηκια.
  Συμφωνα με πολλους...

 7. avatar ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ

  Και μονο η λεξη \"προσφυγας\" τα λεει ολα, παντου ξενος και κατατρεγμενος! Λιγη ανθρωπια δεν βλαπτει απο μερους μας. Να τους παμε νερο, λιγο φαγητο, κανενα ρουχαλακι ή παιχνιδακι για τα παιδακια δεν θα μας κοστισει πολυ.

 8. avatar George athens

  Το πρόβλημα είναι το αμερικανικό σχέδιο μεταφοράς τουλάχιστον 10.000.000 μεταναστών, κατά πλειοψηφία μουσουλμάνων, στην Ευρώπη . Ονειρεύονται νέες Βοσνίες και αποσταθεροποίηση !!! Κύριος στόχος-- προορισμός -- η Γερμανία !!! Εάν κλείσουν σύνορα που θα μείνουν ; Στο Σύνταγμα,στην πλατεία Βικτωρίας,στο Ταε Κβο Ντό; Η μήπως θα χωρέσουν στην Αμυγδαλέζα ; Εάν δεν κλείσουμε σύνορα ,πολύ γρήγορα, θα γίνουμε χειρότερα από το Λίβανο.

 9. avatar Νίκος1

  Αυτή τη στιγμή περίπου το 25% του πληθυσμού είναι αλλοδαποί και το ποσοστό αυξάνεται γεωμετρικά.
  Αυτό που θα συμβεί σε μερικές δεκαετίες είναι ότι θα είναι πλειοψηφία και η χώρα θα χαθεί.
  Θα έχουν δικά τους κόμματα και κυβερνήσεις, θα ισχύουν τα δικά τους ήθη και έθιμα και οι
  εναπομείναντες Έλληνες θα κρύβονται. Όσο και σας ακούγεται παράξενο το βιοτικό και πολιτισμικό επίπεδο θα πέσει και άλλο γιατί όλοι αυτοί προέρχονται από χώρες με χαμηλότερο επίπεδο από εμάς.
  Αυτό είναι απλή λογική. Αν ένας έξυπνος άνθρωπος κάνει πολύ παρέα με ένα χαζό τότε η αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ τους προσπαθεί να τους εξισώσει και ο έξυπνος θα επηρεαστεί
  αρνητικά και ο χαζός θετικά. Όλοι εσείς κύριοι και κυρίες οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν έχετε δηλαδή κανένα πρόβλημα με το να χαθεί το Ελληνικό Έθνος από την έλευση
  εκατομμυρίων ξένων? Στην προκειμένη περίπτωση τότε πρέπει να κατηγορήσουμε τους αφελείς προγόνους μας που μπήκαν στον κόπο να πολεμήσουν ανά τους αιώνες τις ορδές των περσών των ρωμαίων των τούρκων των ιταλών, των γερμανών οι οποίοι το μόνο που ήθελαν ήταν γη και ύδωρ που αν τους το δίναμε δεν θα μας πείραζαν καθόλου και που στο τέλος θα τους το δώσουμε και μάλιστα με την θέληση μας...

  1. avatar Nick

   θα το βρείς αυτό αρκετά πληροφοριακό για τα ερωτήματα σου /watch?v=RvOnXh3NN9w

 10. avatar αγη

  Κριμας τα παιδακια

 11. avatar ΚΑΤΣΙΚΟ

  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΣΚΕΥΤΗΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ, ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ 10,20ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΟΣΜΟ? ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ!

  1. avatar εσύ τα λες εσύ τα ακούς

   Άντε συνεννοήσου με ανθρώπους που δεν έχουν λογική. Τι λέμε τόσο καιρό? Εδώ καταφθάνουν 10.000-15.000 ημερησίως, όλοι οι άλλοι κλείνουν τα σύνορα τους, που θα πάνε τα εκατομμύρια που μαζεύονται? Θα παραμείνουν στην Ελλάδα τον 9 εκατομμυρίων Ελλήνων, αν είναι και τόσοι. Οι νέοι φύγανε στο εξωτερικό και παράμειναν οι ηλικιωμένοι, Αλβανοί, Γεωργιανοί, Βούλγαροι κλπ. Ο μισος πληθυσμός τις Ελλάδας θα είναι αλλοδαποί και μάλιστα πολύ σύντομα. Οι Έλληνες έχουν καταστήσει αδύνατον στους υπολοιπους Έλληνες να παραμείνουν στην πατρίδα τους. Μονο τα κομματόσκυλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα παραμείνουν και θα ζουν με δανεικά από την ΕΕ.

   1. avatar Nick

    εγώ είμαι νέος,σπουδάζω στο πανεπιστήμιο αθηνών και δουλεύω παράλληλα,και δε πάω πουθενά. εδώ θα κάτσω να δουλέψω να σπουδάσω και να ξοδέψω στη χώρα μου,και θα κάνω ότι μπορώ για να βοηθήσω αυτούς τους ανθρώπους. τράβα εσύ εξωτερικό

    1. avatar https://www.youtube.com/watch?v=ePeHhrk1HLA

     https://www.youtube.com/watch?v=ePeHhrk1HLA

 12. avatar Nick

  Ήρθε η σειρά μας και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε,διότι είμαστε άνθρωποι και Έλληνες

 13. avatar αλ

  Πολλοί από τους μικρασιάτες δεν ήταν πρόσφυγες που πήγαν εκεί επειδή ήθελαν αλλά τους οδήγησαν αναγκαστικά εκεί οι Τούρκοι σε πορείες θανάτου με τα λεγόμενα \"αμελέ ταμπουρού\". Ηταν ένας τρόπος εξόντωσης μέσω της εξαντλητικής πορείας. Κάποιοι βέβαια από αυτούς κατόρθωσαν να φτάσουν ζωντανοι. Οι δύο προπαππούδες μου στάλθηκαν στην Συρία με αυτόν τον τρόπο. Ο ένας έφτασε ζωντανός, ο άλλος όχι.

 14. avatar Ωκνς

  Είστε τό ίδιο γελοίοι μέ τόν πληρωμένο bpαρουφάκη πού δηλώνει πώς: \"όλοι καταγόμαστε από τήν Αφρική\"! Ουδείς αναφέρει πώς οί Έλληνες, στήν οικουμένη, δέν υπήρξαν ποτέ πρόσφυγες, αλλά εκείνοι πού έσπειραν φυλές, ιθαγένεια καί δημιούργησαν Κράτη!

 15. avatar ερρικα.1

  κατα παραγγελιαν του τσιπρα ειναι αυτο το αρθρο;;;;;;

 16. avatar Jfk

  Και έτσι να έγιναν τα πράματα τους το ξεπληρωσαμε στο πολλαπλάσιο! Δεν ήμαστε πλέον υποχρεωμένοι να τους δεχόμαστε κάθε μήνα και όποτε γουστάρουν!κλείσιμο τα σύνορα τώρα!όποιος πέρασε -πέρασε!

  1. avatar σισιμπιμπι

   Ανθρωποι που πεινανε ειναι (...) κανε μια βολτα να δεις τα μωρα στη Βικτωρια και πηγαινε καμια τυροπιτα απο το να καθεσαι να μιλας στο ιντερνετ

   1. avatar HD

    E OXI KAI PEINANE RE FILE! ΟΙ ΠΕΡΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΙΝΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑΜΠΛΕΤ ΠΟΥ ΕΣΥ ΚΙ ΕΓΩ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

    1. avatar GiannisAGiannis

     Ένα πολύ χτυπητό (και εξειρετικά εκνευριστικό) χαρακτηριστικό του Νεοέλληνα είναι η υπερβολή στο λόγο. Ειδικά εκεί που μας βολεύει. Ναι όταν ήταν Συρία είχε και το κινητό του και το τάμπλετ του. Τώρα που τον διώξανε από τη Συρία έχει ΜΟΝΟ το κινητό, το τάμπλετ του άντε και το παιδί του αν είναι τυχερός. Και όχι φαντασμένε Νεοέλληνα, κανείς δεν θέλει να μείνει στο βόθρο που κατάντησε η Ελλάδα, Ευρώπη θέλουν να πάνε.

 17. avatar Άστοχη σύγκριση

  17.000 μικρασιάτες είχαν ζητήσει καταφύγιο στην Συρια. Δεν είχαν ζητήσει καταφύγιο στο Pakistan, Ιράκ, Αφγανιστάν, Βόρεια Αφρική, Bangladesh και δεν συμμαζεύεται. Εδώ ζητάν καταφύγιο ημερησίως 10.000 Ασιάτες και Βορειοαφρικανοί εδώ και μήνες.

  1. avatar Καθολου αστοχη

   Η αναζητηση καλυτερης ζωης ειναι πανανθρωπινο δικαιωμα οχι Συριακο.Και κανεις δεν ζητα καταφυγιο στην Ελλαδα.Λες και εχουμε καμια χωρα-προτυπο και σκοτωνονται ολοι για μια θεση στην Ελλαδαρα μας..Στη Γερμανια και στις Σκανδιναβικες χωρες επιθυμουν να φτασουν και απλα κολλησαν στην Ελλαδα λογω χαρτουρας.

  2. avatar Γιωργος Γιωργος

   Οι Ελληνες καλα να ειμαστε πηγαμε μεταναστε σε Αμερικη, Καναδα, Νοτιο Αφρικη, Συρια, Αυστραλια και σε πολλα αλλα μερη..τι άσχετα ειναι αυτα που λες???

   1. avatar Άστοχη σύγκριση

    Ναι πηγαίναμε αλλα με διαβατήρια και βίζες. Όχι έτσι πως κάνουν αυτοί. Και μάλιστα πηγαίναμε κατευθείαν στον Καναδά, Αμερική και δεν κουβαλιόμασταν στην Ισπανία για παράδειγμα όπου παραμέναμε χρονια χωρίς διαβατήρια ενώ οι υπόλοιπες χώρες έκλειναν τα σύνορα τους για να μην μπούμε εμείς.

    1. avatar βαγ 1

     οταν σε κυνηγουν οι σφαιρες να πας εσυ να βγαλεις βιζα. και δεν ψαχνει κανεις ποιος ειναι υπευθηνος που γινεται ολο αυτο και ποιος δημιουργησε την αλ καιντα και τον ιςις και για πια συμφεροντα

 18. avatar alex56k

  Καί πάλι η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους προταγωνιστές!
  Γιατί όλος αυτός ο χαμός , σε τι έφταιξε όλος αυτός ο απλός κόσμος;

 19. avatar Σπάρτακος

  Ακριβώς γι\'αυτό ,
  τους Έλληνες,
  πρέπει να μας διακρίνει ο ουμανισμός!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει