Σ’ όλα τα γιορτινά τραπέζια θέση ξεχωριστή έχουν τα αλλαντικά. Κάθε λογής σαλάμια, παστουρμάδες, λουκάνικα κ.α είναι μεζέδες που μικροί και μεγάλοι λαχταρούν. Συνοδεύουν τυριά και κρασιά στο γευστικό ταξίδι.

Στην Ελλάδα τα αλλαντικά έχουν ιστορία καθώς μπήκαν στη γαστρονομία μας χάρη στον Μιράν Κουρουνλιάν που ήρθε πρόσφυγας από την Ανατολή το 1922.

Η τέχνη του έγινε γευστική απόλαυση για όλους μας. Η αγάπη του για την αλλαντοποιία ήταν τόσο μεγάλη που μύησε τους Έλληνες σε αυτήν και την έβαλε στα τραπέζια του.

Το Newsbeast βρέθηκε στην Ευριπίδου στη «Μέκκα» των αλλαντικών στην Αθήνα και όχι μόνο. Εκεί βρίσκεται η τρίτη και η τέταρτη γενιά του Μιράν που συνεχίζουν να δίνουν προτάσεις με γεύσεις με άρωμα ανατολής που σαγηνεύουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους.

Το κέντρο εμπορίου

«Ο παππούς Μιράν δημιούργησε στην Κοκκινιά μια οικοτεχνία και καταπιάστηκε με τον παστουρμά και το σουτζούκι, την τέχνη που είχε μάθει από τον πατέρα του και τον παππού του στην Ανατολή. Σύντομα άνοιξε ένα μαγαζάκι 3 τετραγωνικών στην οδό Ευριπίδου – εδώ βρισκόμαστε ακόμη και σήμερα-προκειμένου να συνδεθεί με την αγορά και τους εμπόρους της εποχής και να διαδώσει τα προϊόντα του. Η Ευριπίδου ήταν κέντρο εμπορίου», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbeast ο εγγονός του Μιράν που φέρει και αυτός το ίδιο όνομα.

Κοσμοσυρροή

Όση ώρα βρισκόμαστε στο μαγαζί , ο κόσμος δεν σταματά να μπαίνει μέσα, να δοκιμάζει
αλλαντικά και να ζητά κοπές για το γιορτινό του τραπέζι. Οι άνθρωποι πίσω από τα ψυγεία
φοράνε την κόκκινη ποδιά τους και το πιο μεγάλο χαμόγελο τους και εξυπηρετούν τους
πάντες. Ανάμεσα τους και τουρίστες που εκπλήσσονται από τα αρώματα και τις γεύσεις
που εκπέμπονται από αυτή τη γωνιά της Ευριπίδου.

Εξακόσιοι κωδικοί που εκτός από τα ξακουστά αλλαντικά (παστουρμά, σαλάμια, σουτζούκι), υπάρχουν και τυριά με ιδιαίτερες γεύσεις και μάλιστα κάποια απ’ αυτά είναι «παντρεμένα» με τα αλλαντικά ως…επικάλυψη.

Ξεχωριστή θέση τα αλλαντικά στο γιορτινό τραπέζι

«Ο κόσμος θεωρεί πως τα αλλαντικά δεν πρέπει να λείπει από το εορταστικό του δείπνο. Είναι ένα έθιμο που κρατάει δεκαετίες στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbeast o Μιράν Κουρουνλιάν και συνεχίζει, «πλέον όμως και οι πελάτες μας ζητάνε προϊόντα που πραγματικά είναι ιδιαίτερα και συνδυάζουν την ένταση με το άρωμα στη γεύση. Οι κωδικοί που “τραβάνε” πολύ αυτές τις ημέρες είναι το σαλάμι με τρούφα, καυτερό σαλάμι με επικάλυψη γραβιέρας, Βουβαλίσιο Παστράμι Καπνιστό με την επικάλυψη από ξερό κόλιανδρο, πράσινο, άσπρο και κόκκινο πιπέρι».

Η ιστορία από την Ανατολή το 1922 έως την Αθήνα του 2025

Ο Μιράν Κουρουνλιάν καταγόμενος από την Καισαρεία της Καππαδοκίας, το 1915 λόγω της
γενοκτονίας των Αρμενίων, αλλά και των γεγονότων της Μικρασιατικής καταστροφής που ακολούθησαν το 1922, αρχίζει την περιπλάνησή του και από την Κωνσταντινούπολη και περνάει στη Χίο. Επόμενος σταθμός για τον Μιράν Κουρουνλιάν η προσφυγούπολη της Παλιάς Κοκκινιάς.Εκεί έκανε την επανεκκίνηση της ζωής του, με αυτό που ήξερε καλά να κάνει δηλαδή την παραγωγή παστουρμά και σουτζουκιού, αρχικά σε μικρές ποσότητες και με πρώτο στάδιο εμπορικής εκμετάλλευσης την πώληση σε πάγκο.

Καλός και πικάντικος μεζές ο παστουρμάς, αλλαντικό με προέλευση την κεντρική και δυτική Ασία, γρήγορα έγινε τόσο δημοφιλές και ειδικά από τα χέρια του Μιράν Κουρουνλιάν, που εφάρμοζε και τα μυστικά του στο να του δίνει μία ξεχωριστή γεύση, με αποτέλεσμα οι Αθηναίοι να γεύονται από τα χέρια του μεζέδες με άρωμα ανατολής. Βέβαια οι φτωχοί Αθηναίοι τότε αγόραζαν αλλαντικά γιατί δεν υπήρχαν ψυγεία και διατηρούνταν για πολύ καιρό και συνδυασμό με την απόλαυση τη γευστική ήταν μια ιδανική επιλογή για πολλές οικογένειες.

Ο Μιράν στην συνέχεια άνοιξε ένα μικροσκοπικό κατάστημα –μόλις 3 τ.μ- στην οδό Ευριπίδου 45 που όμως δημιουργούσε ουρές από τους λάτρεις των εδεσμάτων που παρήγαγε ο ίδιος. Αυτά επιβεβαιώνει μιλώντας στο Newsbeast ο εγγονός του που είναι στο τιμόνι της επιχείρησης ο Μιράν. Ειδικότερα, λέει «Είμαστε 103 χρόνια μαγαζί. 1922- 2025. Μικρασιατική καταστροφή, γενοκτονία των Αρμενίων. Ο παππούς ήρθε στην Ελλάδα. Έφτιαξε ένα μαγαζάκι, εδώ στην Ευριπίδου 45, το οποίο ήταν 3 τ.μ, βέβαια από τότε μεγάλωσε.

Εκτός από τον παστουρμά και του σουτζούκι που είναι δική μας παραγωγή, “φιλοξενούμε” προϊόντα από μικρούς παραγωγούς απ’ όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα έχουμε βουβαλίσια προϊόντα από την Κερκίνη, έχουμε το ελληνικό προσούτο της Ευρυτανίας, έχουμε το παστάμι το βοδινό, το παστάμι της γαλοπούλας και άλλα ιδιαίτερα αλλαντικά. Επίσης έχουμε πολύ ιδιαίτερα τυριά από όλη την Ελλάδα, την Ιθάκη, την Μύκονο, είναι από παραγωγούς που δεν θα τους βρείτε πουθενά αλλού. Ειδικές συνεργασίες. Πολλές φορές πάμε και στα νησιά και τα φέρνουμε μόνοι μας».

Γαστρονομικός Πολιτισμός

«Η παράδοση, μια λέξη που είναι ταυτόσημη με την ιδεολογία μας, μπορεί να συμβαδίσει με τη σύγχρονη εποχή που ζούμε. Ο τρόπος παρασκευής των προϊόντων Μιράν στηρίζεται στην τέχνη του παππού Μιράν και δεν έχει αλλοιωθεί. Η προσωπική επαφή με όλους τους συνεργάτες μας δεν έχει χαθεί. Στο παστουρματζίδικό μας όλη η φιλοσοφία παραμένει ταυτόσημη με το παρελθόν. Με σεβασμό στις ρίζες μας και την ιστορία μας αυτό που δίνουμε για να γευτεί ο κόσμος δεν είναι απλά μια γαστρονομική πρόταση αλλά ένα ταξίδι Πολιτισμού καθώς τα κομμάτια που τον συνθέτουν είναι η ιστορία, η παράδοση, η γεύση, η ανάγκη του ανθρώπου για εξέλιξη», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Μιράν Κουρουνλιάν που ποζάρει μαζί με τον συνονόματο γιό του-για το Newsbeast- μπροστά από την τεράστια φωτογραφία του παππού του. Με την κίνηση αυτή σηματοδοτεί πως η παράδοση που κρατά από την Ανατολή και την έφερε από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά θα συνεχιστεί με την ίδια ευλάβεια και στο μέλλον.