Από τις 15 Δεκεμβρίου, η κάνναβη θα καλλιεργείται, θα πωλείται και θα καταναλώνεται για πρώτη φορά νομίμως στην Ολλανδία, χώρα η οποία ήδη φημίζεται για την ανεκτικότητά της έναντι των μαλακών ναρκωτικών.

Αντίθετα με την ευρύτατα διαδεδομένη εντύπωση στο εξωτερικό πως αυτό ήδη συνέβαινε, στην πραγματικότητα η πώληση και η κατανάλωση μη επεξεργασμένης κάνναβης αλλά και των παραγώγων της δεν ήταν νόμιμη στην Ολλανδία. Απλώς από τη δεκαετία του 1970, αυτές είναι «ανεκτές» και «οι αρχές επιλέγουν να μη διώκουν τους παραβάτες», αναφέρεται στον ιστότοπο της κυβέρνησης. Επίσης είναι εντελώς παράνομο να καλλιεργεί κάποιος κάνναβη ή να προμηθεύει τα δημοφιλή «coffeeshops» της.

Το νέο πείραμα, το οποίο θα ξεκινήσει την Παρασκευή, στοχεύει στο να ξεκαθαρίσει η παράξενη νομικά γκρίζα ζώνη μεταξύ σκληρών και μαλακών ναρκωτικών. Η διαφοροποίηση αυτών των δύο κατηγοριών ουσιών ήταν εξάλλου και ο στόχος που είχε υιοθετηθεί μέχρι σήμερα η πολιτική της «ανοχής».  

Ο νόμος είχε ως αποτέλεσμα η προμήθεια κάνναβης των περίπου 570 coffeeshops να γίνεται υπογείως, με τις τοπικές αρχές να υπογραμμίζουν πως με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η εγκληματικότητα και η αντικοινωνική συμπεριφορά.

Με τη νέα νομοθετική πρωτοβουλία αναστέλλεται ο προηγούμενος νόμος, ώστε να επιτρέπεται σε καλλιεργητές και προμηθευτές να λειτουργούν νόμιμα σε 11 δήμους. Όλα τα coffeeshops των εν λόγω δήμων θα πρέπει να συμμετέχουν, αγοράζοντας από νόμιμους προμηθευτές, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους και οι καταναλωτές να γνωρίζουν πως λαμβάνουν την ίδια ποιότητα προϊόντος από όλα τα καταστήματα.

Όλοι οι υπόλοιποι κανόνες παραμένουν ίδιοι, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο: επιτρέπεται η κατανάλωση έως πέντε γραμμαρίων ανά άτομο ημερησίως, απαγορεύεται η πώληση σε ανήλικους, απαγορεύονται τα σκληρά ναρκωτικά στα coffeeshops, όπως και η πώληση αλκοόλ. Τα καταστήματα μπορούν να αποθηκεύουν έως και 500 γραμμάρια στις εγκαταστάσεις, μια ποσότητα που, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, «κατά μέσο όρο αντιστοιχεί στο απόθεμα μιας εβδομάδας».

Η κάνναβη θα παρακολουθείται και θα ελέγχεται προσεκτικά, ώστε οι καταναλωτές να γνωρίζουν πόσο ισχυρή είναι. Αυτό υπολογίζεται από τα επίπεδα της THC και της CBD, των ουσιών δηλαδή που προκαλούν τα αποτελέσματα της κάνναβης. Με αυτόν τον τρόπο οι αρχές και οι καταστηματάρχες θα διασφαλίζουν πως το προϊόν που προσφέρουν είναι πολύ υψηλής ποιότητας.

Ο Ρικ Μπράντ, ιδιοκτήτης ενός coffeeshop στην Μπρέντα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως με βάση το προηγούμενο σύστημα ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε τι ακριβώς πουλούσαμε στους πελάτες μας. «Μπορεί να είχε φυτοφάρμακα ή και άλλους ξένους παράγοντες, ώστε να αυξάνεται η ποσότητα. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζαμε ποια ακριβώς ήταν η ποιότητά του», τόνισε.

Οι καταστηματάρχες υποστηρίζουν τους νέους κανόνες, γιατί θα μπορούν να λειτουργούν με νομική σαφήνεια και ταυτόχρονα να προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα. Τα νέα μέτρα έχουν την υποστήριξη και της αστυνομίας, που ελπίζει σε μείωση της μικροεγκληματικότητάς και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Ποια τα επόμενα βήματα;

Ανεξάρτητοι ερευνητές θα παρακολουθούν το πείραμα, το οποίο θα διαρκέσει για μια τετραετία. Ο στόχος, όπως αναφέρουν οι ολλανδικές αρχές, είναι διπλός: Να διαπιστωθεί εάν είναι δυνατό να ρυθμιστεί η αλυσίδα εφοδιασμού κάνναβης στα coffeeshops και να διαπιστωθεί εάν αυτό μειώνει το μικροέγκλημα και την αντικοινωνική συμπεριφορά.

Ακολούθως, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, «με βάση τα αποτελέσματα του πειράματος και την αξιολόγηση άλλων παραγόντων θα αποφασιστεί το μέλλον της ολλανδικής πολιτικής για τα coffeeshops» και την πλήρη αποποινικοποίηση.

Ο παράγοντας Βίλντερς

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας «άγνωστος παράγοντας» σχετικά με αυτήν την πολιτική – όπως και πολλές άλλες – είναι ο Γκερτ Βίλντερς, ο επικεφαλής της ολλανδικής ακροδεξιάς και νικητής των εκλογών, που διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα.

Το «Κόμμα για την Ελευθερία» επιθυμεί να καταργήσει την πολιτική «ανοχής», να κλείσει τα coffeeshops και να δημιουργήσει μια «Ολλανδία χωρίς ναρκωτικά». Ο Γκερτ Βίλντερς, αν και επικράτησε στις εκλογές, δεν συγκέντρωσε το αναγκαίο ποσοστό για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Ωστόσο, μετριάζοντας ή και «θάβοντας» κάποιες από τις επίμαχες θέσεις του, όπως την έξοδο της Ολλανδίας από την Ευρώπη, αναζητά με αξιώσεις συμμάχους, που θα τον φέρουν στην εξουσία της χώρας.