Το Forest City είναι ένα εκτεταμένο συγκρότημα κατοικιών κινεζικής κατασκευής στο Τζοχόρ, στη νότια Μαλαισία. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων της Κίνας παρουσίασε το 2016 το Forest City, ένα μεγαλεπήβολο έργο 100 δισ. δολαρίων.

Εκείνη την εποχή, η κινεζική αγορά ακινήτων βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Οι εργολάβοι δανείζονταν κολοσσιαία ποσά για να χτίσουν τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό για τους αγοραστές της μεσαίας τάξης.

Στη Μαλαισία, το σχέδιο της εταιρείας ήταν να χτίσει μια φιλική προς το περιβάλλον πόλη με γήπεδο γκολφ, υδάτινο πάρκο, γραφεία, μπαρ και εστιατόρια. Η εταιρεία ανέφερε ότι η Forest City θα φιλοξενούσε τελικά σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Πριν ένα χρόνο, ο Nazmi Hanafiah αποφάσισε να μετακομίσει εκεί και να ξεκινήσει μια νέα ζωή. Όμως, άντεξε στο Forest City μόνο για 6 μήνες. «Κατάφερα να δραπετεύσω από αυτό το μέρος», λέει νευρικά στο BBC.

Ο ίδιος περιγράφει τις μέρες που έμεινε στην «πόλη – φάντασμα», όπως την αποκαλεί, λέγοντας πως «δεν με ενδιέφεραν τα λεφτά, απλώς ήθελα να φύγω από εκεί». «Ανατριχιάζω μόνο και μόνο που βρίσκομαι εδώ. Είναι μοναχικά, είσαι μόνο εσύ και οι σκέψεις σου», λέει, καθώς η συνέντευξη έγινε στον πύργο της Forest City που έμενε.

«Είναι ανατριχιαστικά εδώ»

Η Forest City παρουσιαζόταν ως ένας «παράδεισος επί Γης». Όμως, στην πραγματικότητα, στόχευε μόνο στο αγοραστικό κοινό της Κίνας, δίνοντας την ευκαιρία στους ανθρώπους να αποκτήσουν ένα ακίνητο στο εξωτερικό.

Για τους Μαλαισιανούς, οι τιμές τω ακινήτων ήταν απαγορευτικές. Ωστόσο, για τους Κινέζους ήταν μια επένδυση, καθώς θα μπορούσαν να νοικιάζουν τα ακίνητα σε ντόπιους Μαλαισιανούς, όπως έγινε και με την περίπτωση του Nazmi Hanafiah.

Η Forest City χτίστηκε σε μια απομονωμένη τοποθεσία. «Για να είμαι ειλικρινής, είναι ανατριχιαστικά εδώ. Είχα μεγάλες προσδοκίες για αυτό το μέρος, αλλά ήταν τόσο κακή εμπειρία. Δεν υπάρχει τίποτα να κάνεις εδώ» αναφέρει ο 30χρονος Nazmi.

Η Forest City έχει μια περίεργη ατμόσφαιρα. Μοιάζει με ένα εγκαταλελειμμένο μέρος διακοπών. Το BBC βρέθηκε στην πόλη για να συναντηθεί με τον Nazmi Hanafiah και περιγράφει πως στην έρημη παραλία της Forest City υπάρχει μια παρατημένη παιδική χαρά και ένα σκουριασμένο παλιό αυτοκίνητο. Κοντά στη θάλασσα, υπάρχουν ταμπέλες που προειδοποιούν πως το κολύμπι εκεί είναι επικίνδυνο, εξαιτίας των κροκόδειλων.

Στα mall που έχουν χτιστεί, πολλά καταστήματα και εστιατόρια είναι κλειστά. Εκεί υπάρχει και ένα τρενάκι που κάνει ατελείωτους γύρους, από το οποίο ακούγεται ένα παιδικό τραγουδάκι στα κινέζικα. Στη σουρεαλιστική αυτή στιγμή, προστίθεται και μια πλακέτα που απεικονίζει το πώς φαντάζονταν οι κατασκευαστές ότι θα ήταν η πόλη. Εκεί κοντά, κάθονται δύο βαριεστημένοι υπάλληλοι, με μια πινακίδα από πάνω του να λέει: «Forest City: Εκεί που η χαρά δεν σταματά ποτέ».

Τη νύχτα, η Forest City βυθίζεται στο σκοτάδι. Οι τεράστιες πολυκατοικίες είναι γεμάτες με εκατοντάδες διαμερίσματα, όμως λίγα από αυτά έχουν αναμμένα φώτα. «Είναι δύσκολο να πιστέψεις πως υπάρχουν άνθρωποι που μένουν εκεί», αναφέρει ο Nick Marsh που κάνει το ρεπορτάζ.

Η Joanne Kaur, που μένει μόνιμα στη Forest City, αναφέρει πως «αυτό το μέρος είναι απόκοσμο. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν βγαίνεις από την εξώπορτα, ο διάδρομος είναι σκοτεινός». Η Joanne και ο σύζυγός της μένουν σε έναν από τους πύργους που έχουν χτιστεί εκεί, αλλά είναι οι μόνοι που έχουν απομείνει στον όροφό τους. Όπως ο Hanafiah, έτσι και το ζευγάρι σχεδιάζει να εγκαταλείψει την πόλη όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Η ίδια λέει πως «στεναχωριέμαι για όσους επένδυσαν και αγόρασαν ένα σπίτι εδώ. Αν πατήσει κανείς στο Google ‘’Forest City’’, δεν θα δει αυτό που βλέπει κανείς όταν έρχεται εδώ. Θα έπρεπε να μοιάζει με αυτό που μας είχαν υποσχεθεί, αλλά δεν έχει καμία σχέση».

Η πώληση ακινήτων στην Κίνα

Τώρα, άνθρωποι που αγόρασαν κάποιο ακίνητο στη Forest City είναι ιδιαιτέρως απογοητευμένοι, καθώς οι τιμές τους έχουν πέσει κατακόρυφα. Η απογοήτευση, ωστόσο, διαχέεται και σε ολόκληρη την Κίνα, όπου η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε σύγχυση.

Επιπλέον, οι εταιρείες δεν έχουν πλέον λεφτά για να αναλάβουν μεγάλα έργα. Τον Οκτώβριο η Country Garden, που είχε αναλάβει την ανέγερση της Forest City, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει διάφορα έργα της στην Αυστραλία και να πουλήσει κάποια ανολοκλήρωτα έργα στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

Στην εγκατάλειψη της Forest City έχουν συμβάλλει και οι πολιτικοί της Μαλαισίας. Το 2018, ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Mahathir Mohamad, περιόρισε τις βίζες που δίνονταν στους Κινέζους αγοραστές, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην «πόλη που χτίζεται για τους ξένους».

Είναι εφικτό να αναπτυχθεί η Forest City;

Αναλυτές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με το εάν είναι εφικτό να χτιστεί μια τέτοια πόλη, σε μια χώρα με τόσο ασταθές πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Μάλιστα, η τωρινή κυβέρνηση της Μαλαισίας υποστηρίζει το project της Forest City, αλλά, από την οπτική ενός αγοραστή, δεν είναι σαφές το πόσο θα διαρκέσει αυτή η λογική.

Η Country Garden επιμένει ότι η τρέχουσα κατάσταση στην κινεζική αγορά ακινήτων είναι απλώς «θόρυβος» και ότι η επιχείρησή της στη Μαλαισία «λειτουργεί κανονικά». Αλλά χωρίς πρόσβαση σε μετρητά, είναι δύσκολο έργα όπως το Forest City να ολοκληρωθούν ή να προσελκύσουν ανθρώπους να ζήσουν εκεί.

Η Eveline Danubrata, από την REDD Intelligence Asia αναφέρει πως «ένας εργολάβος βασίζεται συνήθως στις προπωλήσεις για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της κατασκευής. Αλλά οι αγοραστές δεν θα επενδύσουν τα χρήματά τους αν δεν είναι σίγουροι αν θα πάρουν τα κλειδιά του διαμερίσματός τους».