Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μερικά από τα οικονομικά μεγαθήρια του κόσμου έχουν στην κατοχή τους μερικά από τα καλύτερα και πιο εντυπωσιακά, από άποψη αρχιτεκτονική, ακίνητα στον κόσμο… και όχι απλά στον «τραπεζικό κόσμο»!

Κι αν κι εσείς θέλετε να γνωρίσετε μερικά από αυτά, δείτε την παρακάτω λίστα που συνέταξε το CNN.

Bank of America Tower, Νέα Υόρκη


Αρχιτέκτονες: Cook + Fox Architects, LLP; Adamson Associates.

Στον Πύργο Bank of America εδρεύει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ. Ο ουρανοξύστης αυτός ήταν επίσημα το δεύτερο υψηλότερο κτίριο της Νέας Υόρκης, μέχρι την κατασκευή του One World Trade Center το Μάιο του 2013.

Bank of China Tower, Χονγκ Κονγκ


Αρχιτέκτονες: I.M. Pei & Partners; Shermann Kung & Associates Architects Limited.

Στο κτίριο αυτό στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα, το σχήμα του μπαμπού αποτέλεσε την έμπνευση για το σχεδιασμό του κτιρίου.

European Investment Bank, Λουξεμβούργο


Αρχιτέκτονες: Ingenhoven Architects.

Αποτελεί την έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τα γραφεία είναι διασκορπισμένα στο σε σχήμα V κτίριο και συνδέονται μεταξύ τους με αίθρια και εσωτερικούς κήπους.

Isbank Tower, Κωνσταντινούπολη


Αρχιτέκτονες: Swanke Hayden Connell Architects; Tekeli & Sisa.

Έχει ύψος 181 μέτρα και ήταν το υψηλότερο κτίριο της Τουρκίας μέχρι το 2012. Πολλές λεπτομέρειες στην πρόσοψή του θυμίζουν τον Πύργο Trump της Νέας Υόρκης, τον οποίο σχεδίασαν επίσης οι ίδιοι αρχιτέκτονες.

Islamic Development Bank, Τζέντα, Σαουδική Αραβία


Αρχιτέκτονες: Nikken Sekkei Ltd.

Οι δύο πύργοι της Ισλαμικής Τράπεζας Ανάπτυξης που έχει την έδρα της στη Τζέντα συνδέονται στην οροφή. Το ύψος του κτιρίου είναι πάνω από 100 μέτρα, με τους εξωτερικούς τοίχους να «μπλοκάρουν» το έντονο φως του ηλίου και τα αίθρια στο εσωτερικό του να είναι κατασκευασμένα από γυαλί, προκειμένου να υπάρχει φυσικός φωτισμός.

Macquarie Bank Centre, Σίδνεϊ


Αρχιτέκτονες: Fitzpatrick + Partners.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του κτιρίου της αυστραλιανής τράπεζας Macquarie Bank είναι το λευκό πλέγμα που «τυλίγει» τη γυάλινη κατασκευή.

National Bank of Dubai, Ντουμπάι


Αρχιτέκτονες: Norr Group Consultants Int. Ltd.; Carlos Ott Architect.

Στο κτίριο αυτό στεγάζεται η Εθνική Τράπεζα του Ντουμπάι, μία από τις πιο ισχυρές τράπεζες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το σχήμα του κτιρίου θυμίζει… ιστιοπλοϊκό.

ING House, Άμστερνταμ


Αρχιτέκτονες: Meyer en Van Schooten Architecten.

Στο ING House στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της ING Group. Χάρη στο σχήμα του κτιρίου, πολλοί το αποκαλούν «παπούτσι» ή «ηλεκτρικό σκουπάκι».

One Churchill Place, Λονδίνο


Αρχιτέκτονες: HOK International Ltd.

Στο One Churchill Place βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της τράπεζας Barclays, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, το κτίριο αυτό, με ύψος 156 μέτρων, ήταν το 6ο υψηλότερο στο Λονδίνο. Τώρα έχει «πέσει» στη 12η θέση!

Saxo Bank International HQ, Hellerup, Δανία


Αρχιτέκτονες: 3XN Architects.

Το ιδιαίτερο σχήμα του, το κάνει να ξεχωρίζει στο τοπίο. Η περίεργη πρόσοψη του κτιρίου της Saxo Bank International θυμίζει κάτι από… ζέβρα!