Οι περισσότεροι γνωρίζουν την Αντίπαρο για την μποέμ «προσωπικότητά» της και τις αυθεντικές εμπειρίες του αξεπέραστου ελληνικού καλοκαιριού που προσφέρει στους επισκέπτες της. Πέρα από την υπέροχη χώρα με το κάστρο και τις ονειρικές παραλίες με τα φανταστικά νερά του Αιγαίου, η γειτόνισσα της Πάρου κρύβει ένα μυστικό στα «σπλάχνα» της. Το εντυπωσιακό σπήλαιο του νησιού, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα σπουδαιότερα όλου του κόσμου.

Η σπουδαιότητά του δεν έγκειται μόνο στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μαγικά και εντυπωσιακά φυσικά αξιοθέατα, αλλά και στο γεγονός ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού, ενώ κρύβει και πλούσιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον εξαιτίας των ευρημάτων που χρονολογούνται από τη λίθινη εποχή, που έχουν βρεθεί στο εσωτερικό του.

ΚΛΙΚ- Αντίπαρος: Το μεγάλο θαύμα στα έγκατα της γης του νησιού

Γνωστό και ως «Καταφύγι», ονομασία που χρησιμοποιούσαν περισσότεροι οι ντόπιοι, το εντυπωσιακό αυτό σπήλαιο διαθέτει έναν πλούσιο διάκοσμο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οι οποίοι αλλάζουν μορφή, αναλόγως πάντα με την οπτική του κάθε επισκέπτη. Σε υψόμετρο 171 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι βαραθρώδες και η θερμοκρασία του το χειμώνα κυμαίνεται στους 15 βαθμούς Κελσίου.

Η συνολική του έκταση αγγίζει τα 5.600 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το μέγιστο βάθος του φτάνει τα 85 μέτρα περίπου. Η κατάβαση σε αυτό πραγματοποιείται με ευκολία και ασφάλεια, μέσα από μια τσιμεντένια σκάλα με 411 σκαλοπάτια, ενώ η εξαιρετική του ορατότητα επιτρέπει την παρατήρηση κάθε λεπτομέρειας που υπάρχει σε αυτό.

Στην είσοδο του σπηλαίου, βρίσκεται το εκκλησάκι του Άη Γιάννη, που έχει δώσει το όνομά του σε ολόκληρη την τοποθεσία, η οποία ονομάζεται βουνάλι του Άη Γιάννη ή Αγιογιαννίτικο βουνό. Επικοινωνεί εσωτερικά με το μικρότερο και παλαιότερο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής.

Ανεβαίνοντας προς το σπήλαιο, η θέα είναι ξεχωριστή. Το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου απλώνεται στα πόδια του επισκέπτη, ενώ μπορείτε να χαζέψετε το Σωρό και τους γύρω ορμίσκους κι απέναντι την Πάρο.