Στις βόρειες υπώρειες των Τζουμέρκων και σε υψόμετρο 830 περίπου μέτρων συναντάται ένα από τα πιο δυσπρόσιτα και ταυτόχρονα ομορφότερα χωριά της περιοχής, με την διαδρομή προς αυτό να συναρπάζει και τον φιδογυριστό δρόμο να περνάει μέσα από άγρια φυσικά τοπία.

Ο λόγος για τα Πράμαντα, σε απόσταση 58 χλμ. από τα Ιωάννινα και 66 χλμ. από την Άρτα. Αμφιθεατρικά χτισμένο, πρόκειται για το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων και συναντάται στους πρόποδες της επιβλητικής κορυφής Στρογγούλας στην κεντρική Πίνδο.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές που μπορεί να απολαύσει κανείς σε αυτό, μιας κι από το χωριό περνάνε τρία ρέματα, χωρίζοντάς το σε πέντε συνοικίες.

Στην κεντρική του πλατεία δεσπόζει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος με την ιστορική βρύση «Αράπης, ενώ από τα σημεία αναφοράς του και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το στολίδι του χωριού, όπως θεωρείται από τους κατοίκους του. Στα ταβερνάκια και τα παραδοσιακά καφενεία του χωριού την τιμητική τους έχουν οι παραδοσιακές, ηπειρώτικες γεύσεις.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό βρίσκεται το εντυπωσιακό σπήλαιο της Ανεμότρυπας που προσφέρει ένα φαντασμαγορικό θέαμα στους επισκέπτες του, καθώς και η επιβλητική Μονή Κηπίνας «σκαλισμένη» μέσα σε μια εσοχή ενός κατακόρυφου βράχου στο δρόμο προς τους Καλαρρύτες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί από τους κατοίκους των Πραμάντων συμμετείχαν ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση του 1821.