Μέσα από ένα τοπίο με εντυπωσιακά δάση με έλατα, στο βορειοδυτικό άκρο του Παρνασσού, σε υψόμετρο 880 μ., ξεπροβάλλει ένα όμορφο, μικρό χωριό: η Βάργιανη.

Με τα περιποιημένα πετρόχτιστα σπίτια της και τα άφθονα τρεχούμενα νερά από τις περίφημες πηγές της Μπουρμπούλας, προσφέρεται για όσους θέλουν να πάρουν μια ανάσα ηρεμίας στην άλλη πλευρά του βουνού.

Το χωριό, που έχει χαρακτηριστεί «αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός», με τις γραφικές εικόνες και το όμοφφο, φυσικό τοπίο που το περιβάλλει αποτελεί πραγματικό ησυχαστήριο για εκείνους που θέλουν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους για την σεζόν που μόλις ξεκίνησε.

Κατά την δεκαετία του ’60 άρχισε να ερημώνει, ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει και πάλι ανάπτυξη, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επένδυσαν στις παλιές κατοικίες του χωριού δίνοντάς του και πάλι ζωντάνια.

Οι πηγές Μπουρμπούλα κάτω από τα πλατάνια, το λαογραφικό μουσείο Βάργιανης, το υδραγωγείο και η κουκλίστικη πλακόστρωτη πλατεία είναι τα σημεία του χωριού που κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Από τη Βάργιανη ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στη Νεραϊδοσπηλιά, ένα πανέμορφο και άγνωστο σπήλαιο που στο εσωτερικό του υπάρχουν λίμνες με νερό, σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Βάργιανη κατά την Επανάσταση του ’21 ανέδειξε δύο ήρωες, τον Καπετάν Λιάπη και το Νίκο Μπαλαούρα.