Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 10. Bavinger House, Οκλαχόμα, ΗΠΑ

Τοποθεσία: Οκλαχόμα, ΗΠΑ
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1955
Αρχιτέκτονας: Bruce Goff
Σκοπός: Κατοικία

Το Bavinger House ολοκληρώθηκε το 1955 στο Norman της Οκλαχόμα και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Bruce Goff. Θεωρείται ένα σημαντικό παράδειγμα οργανικής αρχιτεκτονικής και για το λόγο αυτό βραβεύτηκε από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων το 1987.

Το σπίτι χτίστηκε κατά τη διάρκεια πέντε ετών από την Nancy και τον Eugene Bavinger, τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι ήταν καλλιτέχνες και δέχθηκαν τη βοήθεια φοιτητών τέχνης, εθελοντών και τοπικών επιχειρήσεων.

Η οικογένεια μετακόμισε στο σπίτι τον Φεβρουάριο του 1955. Παρά την απομακρυσμένη θέση του έγινε άμεσα πόλος έλξης τουριστών, που ήθελαν να θαυμάσουν από κοντά την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις συχνές επισκέψεις οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν να χρεώνουν ένα συμβολικό ποσό για κάθε ξενάγηση, ενώ αργότερα απαγόρευσαν κάθε είδους τουριστική προβολή, που θα διατάρασσε την καθημερινότητα τους.

Πολλά χρόνια μετά το σπίτι υπέστη καταστροφές από ανεμοθύελλα, που σάρωσε την περιοχή και σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα να μπει κάποιος μέσα.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του κτηρίου είναι η ημικυκλική πλατφόρμα, που το περιβάλλει και φτάνει ως πάνω από την σκεπή του. Εσωτερικά δεν διαθέτει τοίχους, παρά μόνο ειδικές κατασκευές σε διαφορετικά ύψη, που με τη βοήθεια κουρτινών προστατεύουν την ιδιωτική ζωή. Το ισόγειο είναι καλυμμένο με πισίνες και χώρους πρασίνου.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…