Πού μπορεί να φτάσει η φαντασία του ανθρώπου όταν σχεδιάζει ένα κτήριο; Ποια είναι τα πιο ιδιαίτερα υλικά κατασκευής του; Ποια μπορεί να είναι η χρήση του;

Εξωκλήσια, ουρανοξύστες, διαστημική σταθμοί, απλά σπίτια, δημόσιες τουαλέτες, πάρκινγκ, μουσεία, παλάτια και ότι άλλο βάζει ο νους σας, υπάρχει σε… «μορφή» που ούτε καν φαντάζεστε.

Το newsbeast.gr θα σας παρουσιάσει τα 50 πιο παράξενα κτήρια του κόσμου!

Φανταστείτε τα!

No. 19. Casa Batlló, Βαρκελώνη, Ισπανία

Τοποθεσία: Βαρκελώνη, Ισπανία
Ημερομηνία: Ολοκληρώθηκε το 1906
Αρχιτέκτονας: Antoni Gaudí
Σκοπός: Κατοικία

Το μοναδικής αισθητικής Casa Batlló είναι ένα από τα πιο διάσημα κτήρια, που σχεδίασε ο Καταλανός αρχιτέκτονας, Antoni Gaudí και βρίσκεται στην καρδιά της Βαρκελώνης. Το κτίσμα, λόγω της εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής του έχει μετατραπεί σε μουσείο, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες τουρίστες.

Ο Gaudí ανέλαβε την αναδιαμόρφωση του ήδη υπάρχοντος κτιρίου το 1904, ακολουθώντας τη δική του ιδιαίτερη αισθητική, της Art Nouveau αρχιτεκτονικής. Οι βοηθοί του, Domenec Sugrañes i Gras, Josep Canaleta και Joan Rubio συνέβαλαν επίσης στο έργο ανακαίνισης.

Φαίνεται ότι ο στόχος του σχεδιαστή ήταν να αποφύγει εντελώς τις ευθείες γραμμές. Μεγάλο μέρος της πρόσοψης είναι διακοσμημένο με ένα μωσαϊκό από θραύσματα κεραμικών πλακιδίων, σε αποχρώσεις του πορτοκαλί χρυσού και του πρασινωπού μπλε.

Εξωτερικά η πρόσοψη του Casa Batlló δείχνει να έχει κατασκευαστεί από κρανία και οστά. Το «Κρανία» είναι στην πραγματικότητα μπαλκόνια και τα «οστά» είναι οι κολώνες υποστήριξης.

Ο αρχιτέκτονας χρησιμοποίησε ως πηγή έμπνευσης για την δημιουργικότητα του σε αυτό το κτήριο τα χρώματα και σχήματα που συναντάμε στη θαλάσσια ζωή.

Το κτήριο σχεδιάστηκε για τον Josep Batlló, ένα πλούσιο αριστοκράτη, ο οποίος έζησε στους δύο χαμηλότερους ορόφους μαζί με την οικογένεια του και οι επάνω όροφοι είχαν ενοικιαστεί ως διαμερίσματα.

Η βεράντα του τελευταίου ορόφου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χαρακτηριστικά του κτηρίου, ενώ όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι εντυπωσιάζουν με την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Δείτε τις χαρακτηριστικές φωτογραφίες…