Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την Καλαμάτα και είναι μία όμορφη και γραφική παραλιακή κωμόπολη. Πάνω της στέκει επιβλητικό, σα να την εποπτεύει, το ενετικό κάστρο, που αγναντεύει από την κορυφή του λόφου τα γραφικά σοκάκια, τα όμορφα αρχοντικά και το πλήθος των εκκλησιών που δίνουν μεσαιωνική ατμόσφαιρα.

Ο λόγος για την Κορώνη, την οποία σύμφωνα με τα Ομηρικά έπη, ο Αγαμέμνονας είχε τάξει στον Αχιλλέα, κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου. Λεγόταν Αιπεία, ενώ σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το όνομα Κορώνη, το πήρε από την κουρούνα, ένα χάλκινο νόμισμα που βρέθηκε στην περιοχή κατά τη διάρκεια ανασκαφών.

Σήμερα, η παραλιακή κωμόπολη της Μεσσηνίας αποτελεί έναν αγαπημένο προορισμό των ταξιδιωτών. Τα λευκά ασβεστωμένα δρομάκια, τα γραφικά μαγαζάκια, τα χρωματιστά παράθυρα στα σπίτια και το γραφικό λιμάνι της, δίνουν την αίσθηση ενός νησιωτικού οικισμού. Και αυτό είναι ακόμη ένα επιπλέον στοιχείου, που κάνει την Κορώνη να ξεχωρίζει.

Το κάστρο της είναι το μοναδικό που κατοικείται μέχρι σήμερα. Υπήρξε ένα από τα καλύτερα οχυρωμένα και ισχυρότερα της Πελοποννήσου.

Η διάσημη φράση «Έχει μπάρμπα στην Κορώνη»

Η αλήθεια είναι ότι η Κορώνη είναι γνωστή και για την περίφημη φράση «Έχει μπάρμπα στην Κορώνη». Μία φράση που θέλει να δείξει ότι κάποιος διαθέτει τις κατάλληλες γνωριμίες, τα μεγάλα μέσα, δηλαδή το γνωστό «ρουσφέτι». Και σύμφωνα με μία από τις εκδοχές που κυκλοφορούν, βγήκε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όπου η Κορώνη ήταν μία ισχυρή οικονομικά πόλη και ο Μπέης ήταν πάντα κάποιος στενός συγγενής του Σουλτάνου. Που σήμαινε ότι είχε μεγάλη δύναμη, τόση που ακόμη και ο Μπέης της Τριπολιτσάς δε μπορούσε να του αρνηθεί όποια εξυπηρέτηση του ζητούσε. Έτσι, σύμφωνα με την εκδοχή, όποιος ήθελε κάποια διευκόλυνση, έπρεπε να απευθυνθεί στον Μπέη της Κορώνης, που με τα χρόνια έγινε… «μπάρμπας».