Ο Πόρος είναι ιδιαιτέρως γνωστός στους Αθηναίους, ιδανικός για μικρές αποδράσεις εντός Σαρωνικού.

Εκεί βρίσκεται εξάλλου το Ιερό του Ποσειδώνα, που παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της κλασικής αρχαιότητας. Και πέρα από σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, είναι κι ένας δημόσιος τόπος αναψυχής, ανοιχτός και φιλικός σε όλους.

Το Ιερό του Ποσειδώνα είναι χτισμένο σε υψόμετρο 190 μέτρων και βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη της Καλαυρείας, διαθέτοντας και μαγευτική θέα. Καλαυρεία ονομαζόταν εξάλλου ο Πόρος στην αρχαιότητα.

Για το ιερό μάς λένε οι αρχαίες πηγές πως ήταν η έδρα της Αμφικτιονίας της Καλαυρείας και εκεί κατέφυγε πιθανότατα και πέθανε ο ρήτορας Δημοσθένης, όπως μαρτυρεί ο Στράβων.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα τοποθετούν μάλιστα την πρώτη χρήση του χώρου στην πρωτοελλαδική, ίσως και τη νεολιθική, περίοδο. Η παρουσία του ανθρώπου εκεί εξακολούθησε και στα μυκηναϊκά, γεωμετρικά και αρχαϊκά χρόνια.

Ο ναός του Ποσειδώνα χρονολογείται στα τέλη του 6ου-αρχές του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ επεκτάσεις του έλαβαν χώρα τόσο στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. όσο και αργότερα, στα ελληνιστικά και τα ρωμαϊκά χρόνια.

Πότε και γιατί σταμάτησε να λειτουργεί δεν είναι γνωστό, η σκαπάνη έχει φέρει ωστόσο στο φως ακόμα και ίχνη βυζαντινής κεραμικής. Το ιερό ανακαλύφθηκε το 1894 από την πρώτη ποτέ σουηδική ανασκαφή στον ελλαδικό χώρο και κάθε αρχαιολογική έρευνα έκτοτε αποκαλύπτει και κάτι καινούριο.

Οι ειδικοί έχουν αποκομίσει σημαντικές γνώσεις για τον οικισμό που υπήρχε εκεί, αλλά και για την καθημερινότητα των προγόνων μας εντός του ναού και γύρω από αυτόν.

Το Ιερό του Ποσειδώνα έχει και μια ιδιαιτερότητα που του στερεί τα εντυπωσιακά μνημεία που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στους σημαντικούς αρχαιοελληνικούς ναούς.

Τα υπολείμματα του ναού και των γειτονικών κτιρίων μεταφέρθηκαν στα τέλη του 18ου αιώνα με καράβια ως την Ύδρα, για να χτιστεί ένα μοναστήρι εκεί και κάποια ιδιωτικά κτίσματα.

Το Ιερό του Ποσειδώνα έχει μεγάλη σημασία για τους Ποριώτες, καθώς έχει γνωρίσει μια μακρά ιστορία χρήσης από τους κατοίκους. Οι αρχαιολόγοι δεν έχουν πειράξει τα αιωνόβια δέντρα που φυτρώνουν στον χώρο, αυτές τις ελιές και τα πεύκα που μαρτυρούν άλλες εποχές.

Το Ιερό του Ποσειδώνα και τα περίχωρά του είναι ένα από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού, πόλος έλξης τόσο για τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες. Εκεί θα ηρεμήσει η ψυχή σου και θα ξεφύγεις από τις έγνοιες και τις σκοτούρες της καθημερινότητας…