Ανάμεσα στους πανύψηλους κόκκινους αμμόλοφους του Namid Rand, λίγο έξω από το Sossusvlei, στη Ναμίμπια, βρίσκεται ένα τοπίο βγαλμένο λες από ταινία φαντασίας.

Ο λόγος για το Deadvlei, δηλαδή «Νεκρός βάλτος», από τους νεκρούς Άγγλους και την αφρικανική ονομασία vlei, για τις ρηχές, μικρές λίμνες.

Αυτό που κάποτε έμοιαζε με βάλτο, σήμερα δίνει την εντύπωση ενός αποξηραμένου λευκού «τηγανιού» που περιβάλλεται από μερικούς από τους ψηλότερους αμμόλοφους στον κόσμο.

Το συγκεκριμένο τοπίο δημιουργήθηκε πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια, όταν ο ποταμός Tsauchab πλημμύρισε, μετά από έντονες βροχοπτώσεις, δημιουργώντας ρηχές, λίμνες νερού.

Σε αυτές τις συνθήκες άρχισε να αναπτύσσεται ένα συγκεκριμένο είδος δέντρου. Με την αλλαγή του κλίματος μετά από 200 χρόνια περίπου από την δημιουργία τους, η ξηρασία χτύπησε την περιοχή και οι αμμόλοφοι που αναπτύχθηκαν γύρω από αυτήν απέκλεισαν την περιοχή τόσο από τον ποταμό, όσο και από οποιοδήποτε άλλο είδους νερό.

Ως αποτέλεσμα, τα δέντρα χωρίς νερό δεν κατάφεραν να επιβιώσουν, ωστόσο, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δεν εξαφανίστηκαν, αλλά παραμένουν στο ίδιο σημείο 900 χρόνια μετά.

Το κλίμα που επικράτησε στην περιοχή, μάλιστα, ήταν τόσο σκληρό ώστε να δέντρα να στεγνώσουν εντελώς, και να μεταμορφωθούν σε ερημωμένους σκελετούς. Το τοπίο πάντως, με τους κόκκινους αμμόλοφους ολόγυρα, το λαμπρό μπλε του ουρανού και το λευκό του άργιλου στο έδαφος μόνο εντυπωσιακό μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μάλιστα, το εντυπωσιακό αυτό τοπίο αποτέλεσε και το φυσικό σκηνικό για αρκετές ταινίες, όπως το The Cell με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόπεζ.