Ένα πανέμορφο, γραφικό και αρχοντικό χωριό στο κεντρικό Πήλιο, σε απόσταση μόλις 25 χλμ. ανατολικά του Βόλου. Οι Πινακάτες έχουν ανακηρυχθεί διατηρητέος οικισμός με προεδρικό διάταγμα του 1979 και ξεχωρίζουν για τα περιποιημένα και καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά, μαζί με τα πέτρινα καλντερίμια και το καταπράσινο φυσικό τοπίο του Πηλίου.

Στη μικρή πλατεία του χωριού με τον χαρακτηριστικό πλάτανο δεσπόζει ο ναός του Αγίου Δημητρίου με την εντυπωσιακή μαρμάρινη κρήνη του 1894. Σε αυτή, μάλιστα, θα έχετε την ευκαιρία να γευματίσετε σε παραδοσιακές ταβέρνες με τοπικές λιχουδιές.

Το χωριό μέχρι και το 2000 που ανοίχθηκε ο δρόμος για την δημοφιλή Βυζίτσα, ήταν προσβάσιμο μόνο μέσω του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, γι αυτό και οι επισκέπτες μέχρι τότε ήταν αρκετά περιορισμένοι.

Το όνομα τους οφείλεται στους πρώτους κατοίκους των Πινακάτων, οι οποίοι ονομάζονταν «πινακάς», δηλαδή κατασκευαστής ξύλινων ή πήλινων πιάτων, τα οποία στην τοπική διάλεκτο αποκαλούνταν «πινάκια».

Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ωστόσο, οι ρίζες του φαίνεται να κρατούν από πολύ παλιά, καθώς αναφέρεται ήδη από το 1791 στη «Γεωγραφία Νεωτερική περί της Ελλάδας» ως οικισμός με περίπου 100 σπίτια.