Ένα παραμυθένιο χωριό στην πολωνική ύπαιθρο είναι παγκοσμίως γνωστό για τη συνήθεια των κατοίκων να διακοσμούν τα πάντα γύρω τους με ζωγραφιές λουλουδιών.

Από αχυρώνες, σπίτια και εσωτερικά κατοικιών μέχρι κοτέτσια, σπιτάκια σκύλων, πηγάδια και γέφυρες, όλα φέρουν ανθισμένες παραστάσεις, δημιουργώντας κυριολεκτικά μια πανδαισία χρωμάτων.

Αυτό είναι το Zalipie της νοτιοανατολικής Πολωνίας, το «ζωγραφισμένο χωριό», όπως το λένε οι Πολωνοί αλλά και κάθε τουριστικός οδηγός της χώρας. Γιατί εδώ δεν θα βρεις γυμνές επιφάνειες στα κτίρια, παρά περίτεχνες απεικονίσεις λουλουδιών να καλύπτουν ασβέστη, ξύλο και πέτρα.

Η παράδοση χάνεται μάλιστα στα βάθη των αιώνων και ο θρύλος θέλει όλα να ξεκίνησαν από την εποχή που τα μαγκάλια και οι σόμπες κάπνιζαν διαρκώς, αφήνοντας λεκέδες καπνιάς στα πάντα, τόσο στο εσωτερικό των σπιτιών όσο και στο εξωτερικό.

Οι γυναίκες του Zalipie, καμιά εκατοστή χιλιόμετρα ανατολικά της Κρακοβίας, σκέφτηκαν να καλύψουν τα σημάδια με λουλούδια, γεννώντας μια παράδοση που ήρθε για να μείνει.

Και έμεινε παρά το γεγονός ότι στα πρόσφατα χρόνια δεν υπάρχει πια μια τέτοια ανάγκη. Τώρα λένε πως το κάνουν για να γίνει ο μουντός πολωνικός χειμώνας κάπως πιο υποφερτός, με τα πολύχρωμα διακοσμητικά μοτίβα να φέρνουν πρόωρα την άνοιξη.

Τα λουλούδια καλύπτουν πλέον τα πάντα και δεν περιορίζονται απλώς στους τοίχους…