Η πρώτη επαφή με το Λιμένι της Μάνης, τον παραδοσιακό οικισμό των Μαυρομιχαλαίων αφήνει τον επισκέπτη εντυπωσιασμένο. Το σκηνικό είναι μοναδικής ομορφιάς, θαρρείς ότι βγήκε από ταινία. Η φύση και η αρχιτεκτονική παράδοση του οικισμού φτιάχνουν τα δικά τους εφέ, όπου η λακωνική γη συναντά το εκτυφλωτικό γαλάζιο της θάλασσας και ο ευεργετικός ήλιος αντανακλάται σε κάθε πέτρα των οικημάτων.

Το Λιμένι είναι ένας από τους ομορφότερους οικισμούς της περιοχής, συνδυάζοντας την αυστηρότητα που χαρακτηρίζει όλη τη Λακωνική Μάνη με την υπέροχη, σχεδόν διάφανη, θάλασσα που φτάνει ως τα σπίτια. Πέτρινα κι αυτά, κάνουν ακόμα πιο έντονη την εναλλαγή των χρωμάτων: καφέ και γκρι της πέτρας και του τοπίου, γαλάζιο του νερού και του ουρανού.

Ο οικισμός βρίσκεται σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από την Αρεόπολη και είκοσι επτά χιλιομέτρων από το Γύθειο. Το Λιμένι είναι καλά προστατευμένο μέσα σε όρμο, ενώ οι βράχοι, μέσα και έξω από το νερό, επιβεβαιώνουν την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Ήταν, όμως, και ο παραδοσιακός οικισμός των Μαυρομιχαλαίων και στην περιοχή βρίσκεται τόσο ο τάφος όσο και προτομή του Μανιάτη Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Το Λιμένι είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές.