Σε υψόμετρο 1.340 μέτρων ανατολικά του Νομού Ιωαννίνων και περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου. Ένα πραγματικό στολίδι, ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου, με ένα λαβύρινθο ρυακιών, φυσικών μικρών λιμνών και ορεινών λιβαδιών που σφύζουν από ζωή. Η λίμνη κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.

Ωστόσο, το μοναδικής ομορφιάς τοπίο γύρω από τη λίμνη, την καθιστά ως ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ηπείρου, που σίγουρα αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Η λίμνη του Αώου συνδυάζει μαιάνδρους με ρυάκια, μικρότερες λίμνες μέσα της και ορεινά λιβάδια. Η ακτογραμμή της θυμίζει δαντέλα ενώ στο εσωτερικό της είναι διάσπαρτα μικρά νησιά και γραφικά καταπράσινα μικρά φιόρδ.

Οι όχθες της σε προετοιμάζουν γι’ αυτό που ακολουθεί σε μικρή απόσταση, καθώς ξεκινά ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα δάση οξιάς της Ελλάδας. Δίπλα από τα ρυάκια φυτρώνουν δεκάδες είδη σπάνιων ορχιδεών, ενώ την άνοιξη τα λιβάδια κατακλύζονται από άγριους νάρκισσους.