Ανταρτικό, η «φωλιά των αετών» στη Φλώρινα

Ο παραδοσιακός οικισμός που υπήρξε ακμαίο κεφαλοχώρι - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:23
07/11/2017
Ανταρτικό, η «φωλιά των αετών» στη Φλώρινα
3
loading

Το όνομά του το πήρε προς τιμήν των πολυάριθμων κατοίκων του χωριού που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα. Το Ανταρτικό (ή και Αντάρτικο) της Φλώρινας ονομαζόταν Ζέλοβο, και μετονομάστηκε το 1927. Είναι ένας από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού, χτισμένο σε υψόμετρο 1.060 μέτρων στις πλαγιές του βουνού Βαρνούντα.

Ιδρύθηκε γύρω στα 1800 και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 υπαγόταν στην επαρχία Φλώρινας αλλά πλέον ανήκει στον δήμο Πρεσπών. Βρίσκεται στον οδικό άξονα Φλώρινας-Κρυσταλλοπηγής.

Η μακεδονική αρχιτεκτονική του Ανταρτικού είναι ιδιαίτερη και μαρτυρά την αίγλη του παρελθόντος, καθώς προπολεμικά το Ανταρτικό ήταν κεφαλοχώρι και σταθμός των εμπόρων και των πραματευτάδων της εποχής.  Τα πλινθόκτιστα σπίτια του διατηρούν το ενδιαφέρον τους και ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός.

Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η πηγή Πελιόρ, ενώ οι κατάφυτες όχθες του Λαδοπόταμου ή Ζελοβίτη είναι γεμάτες ιτιές και φουντουκιές. Στην περιοχή γύρω από τον οικισμό βρίσκουν καταφύγιο πολλά άγρια ζώα, όπως αρκούδες, λύκοι, αγριογούρουνα, ζαρκάδια και αλεπούδες.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δύο εκκλησίες του χωριού, τα βυζαντινά μνημεία του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Αθανασίου. Το τέμπλο της τελευταίας κατασκευάστηκε το 1882.

ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar no thanks

  Ο ορισμός της κατάθλιψης

  1. avatar geo papad.

   Η ονομασία προήλθε απο τους πολλούς αντάρτες μέχρι και στην περίοδο του εμφυλίου οπότε και οι περισσότεροι κάτοικοι μετανάστευσαν στα σκόπια καθότι ήσαν ανεπιθύμητοι στον τόπο τους απο το εμφυλιακό τότε κράτος

 2. avatar La Minore

  Αλήθεια, γιατί -ποτέ- δεν αναφέρετε το όνομα του φωτογράφου?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει