Η Μυτιλήνη δεν είναι απλώς ένα όμορφο νησί. Είναι ένας τόπος πολιτισμού, ιστορίας και παραγωγής. Ας δούμε 6 τόπους που κάνουν ελκυστικό το νησί της Σαπφούς.

1. Μόλυβος

molivosvradi

Απλά το ωραιότερο χωριό στη Λέσβο! Χτισμένος στη βορειότερη εσχατιά του νησιού, ο Μόλυβος (ή Μήθυμνα) εντυπωσιάζει με το γενοβέζικο κάστρο, τα παραδοσιακά λιθόκτιστα σπίτια, τα αρχοντικά με τα ξύλινα μπαλκόνια αλλά και τη μοναδική του θέα στο ηλιοβασίλεμα. Για να διατηρηθεί, μάλιστα, η αρχιτεκτονική ιδιαιτερότητα του οικισμού, δεν επιτρέπεται η οικοδόμηση, παρά μόνο αν τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι η πέτρα και το ξύλο.

2. Πλωμάρι

plomar

Αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα του ούζου είναι το Πλωμάρι στη νοτιοανατολική πλευρά της Λέσβου. Δεκάδες επωνυμίες απαντώνται στο νησί, όμως οι περισσότερες και οι πιο γνωστές διατηρούν εδώ τις εγκαταστάσεις τους. Το μυστικό της μοναδικής γεύσης του παραδοσιακού ποτού εντοπίζεται στον ντόπιο γλυκάνισο και βέβαια στη μεγάλη εμπειρία των παραγωγών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ήδη από τον 19ο αιώνα

3. Αγιάσος

agiasos

Χτισμένη στην καταπράσινη πλαγιά του Ολύμπου, η Αγιάσος είναι ο κατ’ εξοχήν παραδοσιακός οικισμός της Λέσβου. Είναι γνωστή για τα σπίτια και τα αρχοντικά με κεραμοσκεπές, τα λαϊκά καφενεία, τα λιθόστρωτα καλντερίμια και την πλούσια παράδοση στη μουσική και την κεραμική. Διάσημο είναι και το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, που συγκεντρώνει κόσμο απ’ όλο το νησί.

4. Απολιθωμένο δάσος

apol

Ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο που γοητεύει ειδικούς και μη. Αποτέλεσμα αλλεπάλληλων ηφαιστειακών εκρήξεων που έγιναν πριν από εκατομμύρια χρόνια, το Απολιθωμένο Δάσος του Σιγρίου καλύπτει μια μεγάλη έκταση στο δυτικό τμήμα του νησιού, με διάσπαρτους πετρωμένους κορμούς δέντρων που «ξαπλωμένοι» στο έδαφος φτάνουν μέχρι και τα 20 μ. σε μήκος.

5. Κάστρο Μυτιλήνης

ΜΙΤ

Από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου, το κάστρο της Μυτιλήνης υψώνεται επιβλητικό στο βόρειο άκρο της πόλης. Χτισμένο από τους Παλαιολόγους τον 15ο αι., γνώρισε στο πέρασμα των χρόνων πολλές μετατροπές από τους γενοβέζους Γατελούζους αλλά και τους Οθωμανούς.

6. Πέτρα

petr

Πολλοί τη θεωρούν «δίδυμη» πόλη του Μόλυβου, κι ας μην είναι τόσο διάσημη όσο ο βόρειος γείτονάς της. Η παραλία της, με τα ρηχά αλλά πολύ κρύα νερά, εκτείνεται σ’ ολόκληρο σχεδόν τον μυχό του κόλπου. Ανεβείτε στον πελώριο βράχο, στην εκκλησία της Παναγίας, για να απολαύσετε την απίστευτη πανοραμική θέα του χωριού.