Η Αντίπαρος είναι από εκείνα τα νησιά στις Κυκλάδες που σίγουρα μόλις βρεθεί κανείς εκεί θα την επισκεφτεί ξανά πολλές φορές. Με μποέμ χαρακτήρα και ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα, διατηρεί ένα πολύ χαμηλό προφίλ, παρόλη την αναγνωρισιμότητα που γνωρίζει παγκοσμίως, από τότε που άρχισε να αποτελεί και τον αγαπημένο προορισμό του Τομ Χανκς με τη σύζυγό του Ρίτα Γουίλσον, οι οποίοι διατηρούν το εξοχικό τους στο νησί.

Δεν είναι άλλωστε, λίγοι, και οι αστέρες του Χόλιγουντ που την επιλέγουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές ανάμεσα στους οποίους και οι Εύα Μέντες και Ράιαν Γκόσλινγκ.

Αντίπαρος: Η μποέμ επιλογή των Κυκλάδων

Η Αντίπαρος, λοιπόν, μπορεί και τα συνδυάζει όλα: λιτή ομορφιά, μέρη που σου προσφέρουν ηρεμία, σεργιάνι σε ένα αυθεντικό κυκλαδίτικο σκηνικό, μακραίωνη ιστορία για όσους επιθυμούν ένα ταξίδι στον χρόνο και διασκέδαση.

Έτσι, ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει τις βόλτες του στα σοκάκια της ανάμεσα στα κατάλευκα σπίτια με τα μπλε παράθυρα και τις βουκαμβίλιες να σκορπούν το χρώμα και την ομορφιά τους στο τοπίο. Είναι και το κάστρο της, χαρακτηριστικό δείγμα οχύρωσης της περιόδου 13ου- 16ου αιώνα.

Στην νησίδα Σαλιαγκός βρίσκεται ο αρχαιότερος οικισμός των Κυκλάδων, ενώ το Δεσποτικό, ακατοίκητο νησάκι στα νοτιοδυτικά, αποτελεί τόπο μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας. Και βέβαια είναι οι πανέμορφες παραλίες της η μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής είναι εκείνη του Σωρού-, τα μπαράκια της, η πλατεία της, αλλά και οι ζεστοί, φιλόξενοι κάτοικοί της, που κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστή την ατμόσφαιρα του νησιού.

Αντίπαρος: Το σπήλαιο σημείο αναφοράς του νησιού

Το σπήλαιο που έχει στα σπλάχνα της η Αντίπαρος, είναι ένα από τα αρχαιότερα του κόσμου, καθώς αποτελούσε φυσικό καταφύγιο από τη νεολιθική εποχή, που προσελκύει χιλιάδες τουρίστες. Το «Καταφύγι», όπως το αποκαλούσαν οι ντόπιοι, είναι ένα από τα βαθύτερα σπήλαια των Βαλκανίων, στο οποίο, μάλιστα, λέγεται πως κρύφτηκαν οι Μακεδόνες που συνωμότησαν κατά του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το σπήλαιο της Αντιπάρου διακοσμείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες, οι οποίοι αλλάζουν μορφή, ανάλογα με την έμπνευση του επισκέπτη. Βρίσκεται 171 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είναι βαραθρώδες και η θερμοκρασία του το χειμώνα κυμαίνεται στους 15 βαθμούς Κελσίου.