Η παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία αναμένεται να ανακάμψει πλήρως έως το 2025, σύμφωνα με νέα έρευνα της Global Data. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι διεθνείς αναχωρήσεις θα φθάσουν στο 68% των επιπέδων τους προ COVID-19 παγκοσμίως το 2022 και αναμένεται να βελτιωθούν στο 82% το 2023 και στο 97% το 2024.

Μέχρι το 2025, τα ταξίδια αναμένεται να φθάσουν το 101% των επιπέδων του 2019, με τις διεθνείς αναχωρήσεις να προβλέπεται ότο θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο.

Ποιες οι προοπτικές για τη Βόρεια Αμερική

Ταξιδιωτικός χάρτης

«Τα διεθνή ταξίδια από τη Βόρεια Αμερική είχαν παρουσιάσει βελτίωση το 2021, καθώς οι διεθνείς αναχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 15% σε ετήσια βάση. Οι ΗΠΑ ανέβηκαν για να γίνουν η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενων ταξιδιών στον κόσμο το 2021», δήλωσε η Hannah Free, αναλύτρια ταξιδιών και τουρισμού στην GlobalData.

«Το 2022, οι εξερχόμενες αναχωρήσεις από τη Βόρεια Αμερική αναμένεται να φθάσουν στο 69% των επιπέδων του 2019, προτού ανακάμψουν πλήρως μέχρι το 2024, στο 102% των επιπέδων του 2019, μπροστά από άλλες περιοχές».

Η ανάκαμψη της Ευρώπης

Γυναίκα στην αίθουσα αναμονής σε αεροδρόμιο

«Οι διεθνείς αναχωρήσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να φθάσουν στο 69% των στοιχείων του 2019 το 2022», δήλωσε η Free. «Καθώς η ταξιδιωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει, η ενδοευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να επωφεληθεί, λόγω των προτιμήσεων για ταξίδια μικρών αποστάσεων».

«Η ανάκαμψη των ταξιδιών πρέπει να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους ζωής και τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε. «Μέχρι το 2025, οι διεθνείς αναχωρήσεις προβλέπεται να είναι 98% των επιπέδων του 2019. Γεωγραφικά, ο πόλεμος δεν έχει εξαπλωθεί πέρα από τα ουκρανικά σύνορα. Ωστόσο, η Ρωσία ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενων ταξιδιών στον κόσμο το 2019, ενώ η Ουκρανία ήταν η 12η. Στο μέλλον, τα περιορισμένα εξερχόμενα ταξίδια από αυτές τις χώρες θα εμποδίσουν τη συνολική ανάκαμψη του τουρισμού της Ευρώπης».

Προβλέπεται, μάλιστα σύμφωνα με το travelpulse.com, ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα μείνει πίσω από την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Αναμένεται ότι οι εξερχόμενες αναχωρήσεις από την περιοχή θα φθάσουν μόνο το 67% των επιπέδων του 2019 το 2022, λόγω της βραδύτερης άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών στην περιοχή, ιδίως στην Κίνα, η οποία ήταν η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενων ταξιδιών της περιοχής.

Τι ζητούν οι ταξιδιώτες μετά από δύο χρόνια περιορισμών

Παρέα που ταξιδεύει με χάρτη

«Ενώ τα παγκόσμια διεθνή ταξίδια αναμένεται να ανακάμψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα έως το 2025, η τουριστική ζήτηση μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική», δήλωσε η Free. «Από δύο χρόνια πολύ περιορισμένων ταξιδιών, έχουν προκύψει αρκετές μακροπρόθεσμες αλλαγές και βραχυπρόθεσμες τάσεις», συμπλήρωσε λίγο μετά.

Οι καταναλωτές είναι πλέον πιο πιθανό να επιδιώκουν αυθεντικές εμπειρίες, να απαιτούν εξατομικευμένες ταξιδιωτικές προσφορές, να συνδυάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια με τα ταξίδια αναψυχής και να έχουν μεγαλύτερη συνείδηση του συνολικού περιβαλλοντικού τους αντίκτυπου. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε για να φτάσουμε σε μια φυσιολογική κατάσταση. Ωστόσο, μια πιθανή πλήρης ανάκαμψη το αργότερο έως το 2025 δίνει καλό λόγο στον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού να είναι αισιόδοξος για το μέλλον».