Εκπληκτικά άγριο και μυστηριώδες, το Σβανέτι είναι μια αρχαία περιοχή στον Καύκασο, με χαρακτηριστικά πέτρινα κτίσματα, που αν το καλοκοιτάξει κανείς φέρνει στο νου εικόνες από Μάνη.  Η περιοχή, μάλιστα, είναι τόσο απομακρυσμένη που δεν δαμάστηκε ποτέ από κανέναν ηγεμόνα.

Σβανέτι: Το χωριό στον Καύκασο που θυμίζει κάτι από Μάνη

Σβανέτι Καύκασος

Τα μοναδικά γραφικά χωριά και οι χιονισμένες κορυφές ύψους 4.000 μέτρων που υψώνονται πάνω από ανθισμένα αλπικά λιβάδια προσφέρουν ένα υπέροχο σκηνικό και πολλά μονοπάτια πεζοπορίας. Το έμβλημα του Σβανέτι είναι το koshki, αμυντικός πέτρινος πύργος, που σχεδιάστηκε για να στεγάζει χωρικούς σε περιόδους εισβολής και τοπικών συγκρούσεων, ενώ μέχρι πρόσφατα το Σβανέτι ήταν γνωστό για τις δολοφονικές βεντέτες του. Περίπου 175 koshkebi, τα περισσότερα αρχικά χτισμένα μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα, σώζονται εδώ σήμερα.

Σβανέτι Καύκασος

Όχι πολύ καιρό πριν, το Σβανέτι ήταν ακόμα αρκετά μακριά από την πεπατημένη, αλλά η πρόσφατη τουριστική ανάπτυξη έφερε θέρετρα σκι, πτήσεις από την Τιφλίδα, έναν ασφαλτοστρωμένο δρόμο από το Zugdidi και μια τεράστια αύξηση στις επιλογές διαμονής, στο σημείο όπου η Μέστια, η μοναδική πόλη στην ευρύτερη περιοχή Σβανέτι, που μπορεί να έχει αρκετούς επισκέπτες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ένας παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας

Χάρη στο τραχύ τοπίο της περιοχής και την ακραία απομόνωση, το Σβανέτι αποτελεί πραγματικό όνειρο για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Τα αλπικά καλοκαίρια στην περιοχή συναντά κανείς πολλούς ταξιδιώτες που επιδιώκουν να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία πεζοπορώντας σε  μονοπάτια που περνούν μέσα από παλιά χωριά με συναρπαστικά τοπία, με γκρεμισμένες εκκλησίες, ανθισμένα λιβάδια και τα ορθάνοιχτα σύνορα των βουνών του Καυκάσου.

Σβανέτι Καύκασος

Το πιο διάσημο οδοιπορικό διαρκεί περίπου 3- 5 ημέρες και ξεκινά από τη Μέστια, μια γραφική πόλη με γραφικούς Σβανούς πύργους που αγκιστρώνονται από ψηλές κορυφές. Αντί να στήσουν μια σκηνή, ο βολικός αριθμός χωριών κατά μήκος της διαδρομής δίνει στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα για βραδινή ξεκούραση σε τοπικές κατοικίες όπου το φαγητό είναι ζεστό και το αλκοόλ αρκετά δυνατό.

Μεταξύ αυτών των χωριών είναι το Adishi, ένα ήσυχο μικρό καταφύγιο πλούσιο σε ιστορικές τοποθεσίες, όπως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 12ου αιώνα, όπου οι προσκυνητές προσφέρουν χάρη στον μάρτυρα που σκότωσε το δράκο. Στο τέλος της διαδρομής, οι κουρασμένοι ταξιδιώτες φτάνουν στο Ushguli, ένα σύμπλεγμα χωριών στη σκιά του πανίσχυρου βουνού Shkhara.

Σβανέτι: Εντυπωσιακοί καταρράκτες και λίμνες στα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής

Σβανέτι Καύκασος

Για τους λιγότερο τολμηρούς όμως, η Μέστια και το κοντινό Μαζέρι προσφέρουν μια πληθώρα ημερήσιων πεζοποριών που στην κυριολεξία αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Ανάμεσα στα όσα αξίζει να δεις κανείς εδώ ο καταρράκτης Shdugra που βρίσκεται κρυμμένος πάνω από το χωριό Μαζέρι ή μια ολοήμερη πεζοπορία από τη Μέστια στις παρθένες λίμνες Koruldi.