Δεν είναι τυχαίο που το Ζαγόρι θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ήπειρο. Με μια πληθώρα χωριών που φημίζονται για τη γραφικότητα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική αλλά και τον φυσικό πλούτο που τα περιβάλλει, κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις του κοινού. Όπως συμβαίνει και με τα τρία μικρά, μυστικά χωριά στην περιοχή που προκαλούν μεγάλη έκπληξη!

Κάτω Πεδινά

Κάτω Πεδινά, Ζαγόρι

Αμφιθεατρικά χτισμένα σε υψόμετρο 940 μέτρων, μεταξύ των βουνών Μιτσικέλι και Στούρου, τα Κάτω Πεδινά είναι ένα από τα υπέροχα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Το χωριό, μεταξύ του Πάπιγκου και του Μονοδενδρίου, γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη μετά τον 16ο αιώνα, με κάποια από τα κτίρια που έχουν σωθεί μέχρι σήμερα να αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις των ένδοξων στιγμών που βίωσε κάποτε ο οικισμός. Ανάμεσά τους και ο ναός των Ταξιαρχών, που χρονολογείται μεταξύ 1611-1613, με τοιχογραφίες του 1749 φιλοτεχνημένες από τον Αναστάσιο τον Καπεσοβίτη, ο οποίος το 1972 ανακηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του χωριού, με πετρόχτιστα εντυπωσιακά αρχοντικά που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα, κατασκευασμένα με την τεχνική της ξερολιθιάς, καθώς και χώροι παραδοσιακής αγροτικής παραγωγής.

Δίκορφο

Δίκορφο, Ζαγόρι

Παρόλο που η απόσταση που το χωρίζει από τα Ιωάννινα είναι μόλις 37 χλμ. το Δίκορφο συγκαταλέγεται στα όχι και τόσο γνωστά χωριά- έκπληξη του Ζαγορίου. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Μιτσικέλι, ανάμεσα σε πυκνό δάσος από έλατα, οξιές και βελανιδιές ανακαλύπτει κανείς έναν πραγματικό θησαυρό. Διατηρώντας ακέραια την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, τόσο οι παραδοσιακές κατοικίες, όσο και τα εντυπωσιακά αρχοντικά του χωριού είναι χτισμένα από πέτρα και μαύρη πλάκα, ενώ είναι διακοσμημένα με έργα των Χιοναδιτών ζωγράφων. Στην πετρόχτιστη πλατεία του χωριού δεσπόζει το παλιό σχολείο- αρρεναγωγείο, ο τεράστιος πλάτανος με την πέτρινη βρύση και ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατά του: η εκκλησία του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου του 1778, με εντυπωσιακό καμπαναριό που χρονολογείται από το 1896.

Ασπράγγελοι

Φθινοπωρινό σκηνικό στους Ασπραγγέλους στο Ζαγόρι

Το πρώτο χωριό που συναντά κανείς μπαίνοντας στον ορεινό όγκο του Ζαγορίου, χαίρει προνομιακής τοποθεσίας, καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα Ιωάννινα. Στις πλαγιές του όρους Μιτσικέλι και σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων, οι Ασπράγγελοι είναι ένα από τα πιο ιστορικά χωριά της περιοχής -η ταμπέλα στην είσοδο του χωριού αναγράφει «Ασπράγγελοι, Μαρτυρικό Χωριό». Πρόκειται για το κεφαλοχώρι του Ζαγορίου, που κατά τον 19ο αιώνα γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική άνθηση, ενώ κατά πολλούς εκείνη την περίοδο ήταν το πλουσιότερο από τα Ζαγοροχώρια. Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει γαλήνιες στιγμές στο όμορφο και γραφικό σκηνικό του, να περιδιαβεί στα πέτρινα καλντερίμια με τα λιθόχτιστα κτίρια και αρχοντικά, να ξεκουραστεί στην όμορφη πλατεία με το ναό της Παναγίας, να δοκιμάσει τοπικές παραδοσιακές λιχουδιές σε κάποια από τις οικογενειακές ταβέρνες του.