Τα γεφύρια στο Ζαγόρι αποτελούν σημείο αναφοράς και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά συναντάται στο Κεντρικό Ζαγόρι και ακούει στο όνομα Καλογερικό. Γνωστό και ως το γεφύρι του Πλακίδα, στην ουσία καλωσορίζει τους επισκέπτες του χωριού Κήποι, καθώς βρίσκεται λίγα μέτρα πριν από την είσοδό του.

Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα γεφύρια της περιοχής, το οποίο χρονολογείται από το 1814 και ξεχωρίζει για ένα βασικό χαρακτηριστικό του. Διαθέτει τρία, σχεδόν, ολόιδια τόξα. Το μήκος του γεφυριού αγγίζει τα 55 μέτρα και το πλάτος καταστρώματος ξεπερνάει τα 3. Αυτό, ωστόσο, που εντυπωσιάζει όποιον το αντικρίσει από κοντά είναι το γεγονός ότι οι τρεις ημικυκλικές του καμάρες όπως στέκουν σε αρμονική παράταξη δημιουργούν την αίσθηση της ανάλαφρης κίνησης, δίνοντας την εντύπωση κινούμενης κάμπιας.

Ζαγόρι: Το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό που μοιάζει με κινούμενη κάμπια

Το γεγονός ότι αποτελείται από τρία τόξα το κάνει από μόνο του μοναδικό, καθώς πρόκειται για ένα από τα λιγοστά τρίτοξα πέτρινα γεφύρια που σώζονται μέχρι σήμερα. Η αρχική κατασκευή του γεφυριού ήταν ξύλινη, ωστόσο το 1814 μετά από απόφαση του Ηγουμένου της Μονής του Προφήτη Ηλία Βίτσα, Σεραφείμ, το ξύλινο γεφύρι αντικαταστάθηκε με ένα πέτρινο.

Χάρη στον ηγούμενο, λοιπόν, πήρε και την ονομασία «Καλογερικό». Δίπλα στο γεφύρι είχε χτιστεί και ένας νερόμυλος, ο οποίος, ωστόσο, σήμερα δεν υπάρχει.

Η δημιουργία του εξυπηρετούσε τις μετακινήσεις των κατοίκων από τα χωριά Δίλοφο, Ασπράγγελοι και Ελάτη προς τον νερόμυλο, καθώς και τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών Κήποι και Κουκούλι για τις αγροτικές, κτηνοτροφικές και υλοτομικές εργασίες τους. Μετά το 1865 του δώσανε και την ονασία «Πλακίδα», από τον Αλέξη Πλακίδα που ανέλαβε τότε την επισκευή του.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, καθώς αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της υψηλής λαϊκής τεχνικής και αισθητικής της εποχής που δημιουργήθηκε. Από το 1964 το γεφύρι Καλογερικό έχει χαρακτηριστεί ως διατηρητέο, ιστορικό μνημείο.