Ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά σημεία της Ελλάδας αδιαμφισβήτητα συναντάται στο νομό Ιωαννίνων. Τα περίφημα Ζαγοροχώρια προσφέρουν πληθώρα συγκινήσεων στους επισκέπτες τους, μέσα από εικόνες και τοπία που μένουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη.

Η ιδιαίτερη γοητεία τους είναι αδιαμφισβήτητα ακαταμάχητη, με τους πάντες να παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα από τα πιο υπέροχα μέρη στη χώρα. Μία αξέχαστη εμπειρία, λοιπόν, θα ζήσει όποιος επιλέξει το χωριό- στολίδι για τα Ζαγοροχώρια, που, κατά κοινή ομολογία, θεωρείται ένα από τα πιο (αν όχι το πιο) όμορφα, γραφικά και παραδοσιακά μέρη που θα συναντήσει κανείς στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό δεν είναι άλλο από το Δίλοφο, χτισμένο στις πλαγιές της Τύμφης και σε απόσταση 30 χλμ. από τα Ιωάννινα, που έχει ανακηρυχθεί και ως παραδοσιακός οικισμός αποτελώντας δείγμα εξαιρετικής ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής. Το ατμοσφαιρικό σκηνικό του αποτελείται από καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια και υπέροχα αρχοντικά, στενά λιθόστρωτα δρομάκια, πέτρινες βρύσες και μια παραμυθένια κεντρική πλατεία.

Σημείο αναφοράς του χωριού, που συναντάται σε υψόμετρο 860 μέτρων, ο τεράστιος πλάτανος της πλατείας του, ο οποίος μετρά τέσσερις αιώνες ζωής και αποτελεί φυσικό μνημείο, καθώς και το αρχοντικό Μακρόπουλου, το ψηλότερο σπίτι σε ολόκληρο το Ζαγόρι, με ύψος 13,5 μέτρων.

Επίσης, στο Δίλοφο αξίζει κανείς να απολαύσει από κοντά ή μέσα από φωτογραφίες, την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, την Αναγνωστοπούλειο Σχολή και το Γεφύρι του Καπετάν Αρκούδα στη θέση Σκούρτη.

Μέχρι το 1920, ο οικισμός ονομαζόταν Σωπετσέλι ή Σο(μ)ποτσέλι, ονομασία που στα σλάβικα και βλάχικα σημαίνει «τόπος με πολλά νερά». Η ονομασία Δίλοφο αντανακλά την πραγματική τοποθεσία του χωριού, που είναι χτισμένο πάνω σε δύο λόφους.