Αν ένα στοιχείο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής αυτό σίγουρα είναι τα γεφύρια που συναντώνται διάσπαρτα σε όλη την Ήπειρο, με το γεφύρι της Αρίστης να κλέβει τις εντυπώσεις όλων. Βουτηγμένο σε ένα φυσικό περιβάλλον απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του χωριού Αρίστη, σε κοντινή απόσταση.

Το γεφύρι της Αρίστης βρίσκεται ακριβώς μετά από το ομώνυμο χωριό, στο δρόμο προς Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μονότοξο γεφύρι που χτίστηκε σχετικά αργά, το 1923, από τσιμέντο, καθώς το πέτρινο που προϋπήρχε στη θέση του κατέρρευσε. Η ανακατασκευή του γεφυριού πραγματοποιήθηκε με έξοδα της τότε κοινότητας του Πάπιγκου, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοί του το αποκαλούν ως «Γέφυρα της Αρίστης».

Γεφύρι Αρίστης: Πνιγμένο μέσα σε ένα τοπίο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς

Αυτό που ξεχωρίζει περισσότερο στο σημείο όπου συναντάται το γεφύρι της Αρίστης δεν είναι άλλο από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης να συγκλονίζει τους πάντες. Το μαγευτικό σκηνικό ολόγυρα με το μεγαλείο της φύσης στα καλύτερά της και τα νερά του Βοϊδομάτη είναι από τις εικόνες που σίγουρα μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη.

Μία από τις πιο δημοφιλείς εμπειρίες που μπορεί να ζήσει κανείς εδώ είναι να απολαύσει τη διαδρομή δίπλα στο ποτάμι που ξεκινάει από το γεφύρι της Αρίστης, σε ένα ειδικό μονοπάτι με σηματοδότηση και σχετικά βατή διαδρομή, και μετά από 5,3 περίπου χιλιόμετρα οδηγεί στη Γέφυρα της Κλειδωνιάς, ένα από τα πολλά πέτρινα γεφύρια της περιοχής. Χτίστηκε το 1853, βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό και γεφυρώνει το εντυπωσιακό μνημείο της φύσης, το ποτάμι.

Η επιβλητική Αστράκα και τα γύρω βουνά λειτουργούν ως φυσικό φόντο κατά μήκος της διαδρομής, ενώ οι περιπατητές θα συναντήουν ένα μικρό πλατανόδασος, τη βυζαντινή μονή των Αγίων Αναργύρων του 1658, καθώς και τη θέση Κλειδί όπου έχουν ανακαλυφθεί ανθρώπινα ευρήματα που χρονολογούνται από την παλαιολιθική εποχή.