Καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού συνεχίζουν να αυξάνονται παγκοσμίως, ορισμένοι ειδικοί στον κλάδο του τουρισμού παρατηρούν μια νέα τάση να διαμορφώνεται στο ταξίδι. Αυτή δεν είναι άλλη από τις αυξημένες κρατήσεις για τις εορταστικές διακοπές των Χριστουγέννων. Τα ταξίδια της εορταστικής περιόδου θα γίνουν, λοιπόν, η επόμενη μεγάλη τάση για το 2021;

Σύμφωνα με όσα αναφέρει το travelpulse.com, το Club Med έχει παρατηρήσει αύξηση της τάξης του 18% στις κρατήσεις γύρω από την ημέρα των ευχαριστιών και 9% στις κρατήσεις γύρω από τα Χριστούγεννα για το τρέχον έτος και το επόμενο. Οι οικογένειες αρχίζουν να προγραμματίζουν διακοπές τύπου «επανένωσης» για να γιορτάσουν την επιστροφή τους στην προ- Covid καθημερινότητα και τις συνήθειές τους, όπως οι διακοπές κατά την διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Μάλιστα, η διεθνούς φήμης αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο Μάρκετινγκ και πωλήσεων, Amélie Brouhard, έχει σημειώσει αύξηση στις κρατήσεις όχι μόνο των ταξιδιωτών που θέλουν να περάσουν την εορταστική περίοδο με τις οικογένειές τους, αλλά και εκείνων που θέλουν να γιορτάσουν τα γενέθλια ή κάποιο άλλο λόγο με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

«Αρχίσαμε να βλέπουμε μια αύξηση στις οικογένειες που κάνουν κράτηση για τις διακοπές τους το 2021 και το 2022 στα τέλη του 2020, γεγονός που μας έδειξε ότι οι οικογένειες είναι περισσότερο από έτοιμες να διεκδικήσουν τις διακοπές τους και τον χαμένο χρόνο, καθώς και ότι είναι έτοιμες να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη νέα τους ελευθερία», συνέχισε η Brouhard. «Η πανδημία επηρέασε αναμφίβολα την ψυχική υγεία και την ευημερία όλων μας και η πράξη προγραμματισμού διακοπών έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ψυχική υγεία. Πιστεύουμε ότι οι οικογένειες έκαναν κράτηση μπροστά όχι μόνο για να έχουν κάτι να περιμένουν, αλλά και για να τους προσφέρουν μια αίσθηση αισιοδοξίας και ότι οι φωτεινότερες μέρες δεν έχουν έρθει ακόμη».

Σύμφωνα με το Club Med, οι πιο δημοφιλείς προορισμοί τώρα για μελλοντικές διακοπές κατά τις εορταστικές περιόδους είναι τα θέρετρα σκι στη Βόρεια Αμερική και τις γαλλικές Άλπεις, καθώς και η Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα. Επίσης, ο James Ferguson, από το Luxury Travel Advisor/ Cruise Specialist έχει δει κρατήσεις διακοπών ήδη από τον Αύγουστο του προηγούμενου έτους, με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των πελατών του να είναι η Αλάσκα, η Χαβάη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά, η Miki Taylor, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Taylor & Co. Travel δεν έχει παρατηρήσει ιδιαίτερη αύξηση στις κρατήσεις συγκεκριμένων ταξιδιών, αλλά σημειώνει ότι σίγουρα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον. Η Taylor αναφέρει την πενιχρή ζήτηση και τους εμβολιασμούς ως τους κύριους λόγους για αυτό το ενδιαφέρον. Ενώ κάνει κρατήσεις στις ΗΠΑ και την Καραϊβική, συμπεριλαμβανομένου του Μεξικού, για ταξίδια κατά τις εορταστικές περιόδους, τονίζει ότι παρατηρείται μια αύξηση και για μη «κλασικούς» προορισμούς της συγκεκριμένης εποχής όπως είναι η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία.

Έτσι, ενώ πολλοί από εμάς θα απολαύσουμε το παραδοσιακό εορταστικό δείπνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τις οικογένειές μας στο σπίτι κάποιου συγγενή μας -αν όλα πάνε καλά με την πανδημία μέχρι τότε- δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη έχουν κανονίσει τις διακοπές τους από τώρα για το τέλος του έτους.