Αν και δεν βρίσκονται δίπλα στο κύμα αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για το νησί όπου εντοπίζονται. «Κρυμμένα», συνήθως, στην ενδοχώρα τους προσφέρουν στους επισκέπτες τους αυθεντικές και αξέχαστες στιγμές στο παραδοσιακό και προσεγμένο σκηνικό τους που δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο.

Εγκλουβή, Λευκάδα

Στο κέντρο της ενδοχώρας του νησιού συναντάται το ψηλότερο σε υψόμετρο –750 μέτρα– χωριό της Λευκάδας. Ο λόγος για την Εγκλουβή, φημισμένη σε ολόκληρη την Ελλάδα για τις πεντανόστιμες φακές που παράγει.

Παραδοσιακό με πέτρινα διώροφα σπίτια, στενά σοκάκια και κατοίκους που ασχολούνται με την καλλιέργεια της φακής, την κτηνοτροφία και τα αμπέλια, είναι «στριμωγμένο» ανάμεσα σε λοφίσκους και τα γειτονικά χωριά, γεγονός στο οποίο εικάζεται ότι οφείλεται και η ονομασία του.

Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε στο οροπέδιο Βουνί, γύρω από το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, ενώ σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από το χωριό θα βρείτε τους Βόλτους, έναν ιδιαίτερο και μοναδικό οικισμό με πέτρινες θολωτές κατασκευές –δείγματα αρχαϊκής αρχιτεκτονικής– που χρησίμευαν ως προσωρινές κατοικίες κατά την διάρκεια της συγκομιδής και του αλωνίσματος της φακής.

Γλώσσα, Σκόπελος

Γραφικός οικισμός στο βορειοδυτικό τμήμα της Σκοπέλου με 750 περίπου μόνιμους κατοίκους. Χτισμένη αμφιθεατρικά στο λόφο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου, που είναι και το επίνειό της, η Γλώσσα ξεχωρίζει για την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που την χαρακτηρίζει.

Τα σπίτια της είναι διώροφα με μακεδονικές επιρροές, κεραμικές στέγες και ξύλινα μπαλκόνια, ενώ στα γεμάτα σκαλιά καλντερίμια της μπορεί να συναντήσει κανείς ακόμη και γυναίκες με τοπικές, παραδοσιακές φορεσιές. Επιπλέον, οι κάτοικοι του οικισμού διατηρούν μέχρι σήμερα ήθη και έθιμα που ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Στα αδιαμφισβήτητα ατού της η ασύγκριτη θέα που απλώνεται μπροστά της και φτάνει από τη Σκιάθο μέχρι και την Εύβοια, στην οποία οφείλεται και ο χαρακτηρισμός ως το «μπαλκόνι της Σκοπέλου».

Δρυοπίδα, Κύθνος

Ακριβώς στο κέντρο της ενδοχώρας της Κύθνου, συναντάται το γραφικό χωριό Δρυοπίδα, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική που δεν ακολουθεί τις τεχνοτροπίες της χαρακτηριστικής κυκλαδίτικης και το μοναδικό του νησιού που δεν είναι ορατό από τη θάλασσα.

Αρχιτεκτονικά παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον, καθώς αν την παρατηρήσει κανείς θα δει ότι η αρχιτεκτονική των κτιρίων της διαφέρει αρκετά από την χαρακτηριστική κυκλαδίτικη. Διώροφα κτίρια με κεραμιδοσκεπές, τα οποία, κατά πολλούς, αποδίδονται στο ότι οι κάτοικοι του οικισμού διέθεταν ιδιαίτερη έφεση στην τέχνη της κεραμικής. Αυτός είναι και ο λόγος που το χωριό έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Σημείο αναφοράς για το χωριό το σπήλαιο Καταφύκι, το οποίο βρίκσκεται μέσα στη Δρυοπίδα, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Άλλα αξιόλογα σημεία του χωριού είναι το Βυζαντινό Μουσείο, που φιλοξενείται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το Αγρομουσείο. Παράλληλα το ενδιαφέρον του κοινού τραβάει το Μνημείο των Πεσόντων, οι παλιοί ανεμόμυλοι (βρίσκονται σε λόφο λίγο έξω από τον οικισμό), καθώς και ο ναός του Αγίου Μηνά με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο.