Με την Covid-19 να έχει συνεχή επίδραση στο πού μπορεί να ταξιδέψει κανείς -σε όποιο σημείο του κόσμου κι αν βρίσκεται- η ζήτηση για τα εγχώρια ταξίδια, ήδη εδώ και ένα χρόνο έχει αρχίσει να εκτοξεύεται.

Ο «κανόνας», λοιπόν, θέλεις διακοπές χωρίς διαβατήρια και επίσημα έγγραφα να επικρατούν στις επιλογές των περισσότερων, τουλάχιστον εκείνων που θα επιχειρήσουν να ταξιδέψουν παρόλες τις συνθήκες ακόμη και στα στενά εγχώρια σύνορα της πατρίδας τους.

Ο εσωτερικός τουρισμός θα συνεχιστεί με ταχύτερο ρυθμό από τον διεθνή τουρισμό, λένε οι ειδικοί, καθώς οι διακοπές σε μεγάλες αποστάσεις είναι ακόμα πολύπλοκες. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Booking.com, το 53% των ταξιδιωτών θέλει να κάνει μικρότερες διακοπές το 2021 απ’ ό,τι το 2019. Οι άνθρωποι θα είναι λιγότερο πιθανό να ταξιδέψουν πιο μακριά από το σπίτι τους, ενώ θα τείνουν να ταξιδεύουν πιο κοντά σε αυτό, εξερευνώντας τις γύρω περιοχές με χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία τους.

Ο όρος που χρησιμοποιείται από τους ειδικούς του κλάδου είναι το staycation (από το stay, που σημαίνει μένω, και το vacation, δηλαδή διακοπές) και δεν μεταφράζεται σε τίποτα περισσότερο πέρα από τα ταξίδια εντός συνόρων. Αυτό σημαίνει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ θα αρχίσει να παρατηρείται μια στροφή στον εγχώριο τουρισμό, με τους προορισμούς της διπλανής πόρτας να γίνονται ιδιαιτέρως δημοφιλείς. Το Staycations θα είναι δημοφιλές τόσο για τις διακοπές του καλοκαιριού του 2021, όσο και για την υπόλοιπη χρονιά με άτομα που θέλουν να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν πολύτιμα και υπέροχα μέρη σε σχετικά κοντινή απόσταση από το σπίτι τους -ή τουλάχιστον πιο κοντά απ’ ό,τι συνήθιζαν μέχρι πρότινος.

Πρόκειται για άκρως ευχάριστα νέα για τις τοπικές κοινότητες που συχνά παραβλέπονται από διεθνείς προορισμούς, με το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι τα εγχώρια ταξίδια είναι γενικά καλύτερα και για το περιβάλλον.

Μακροπρόθεσμα, μάλιστα, καθώς οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τις χαρές και την ευχαρίστηση που τους προσφέρει ο εγχώριος τουρισμός, θα μπορούσαμε να δούμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών που ανταλλάσσουν μεγάλα Σαββατοκύριακα στο εξωτερικό για ταξίδια ακόμη και με τρένο σε σχετικά κοντινούς προορισμούς στο κατώφλι του σπιτιού τους.