Καθώς συνεχίζουμε να ζούμε εν μέσω πανδημίας και για το 2021, και πιθανότατα και μετά, οι ταξιδιώτες φαίνονται έτοιμοι να αγκαλιάσουν, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, έναν νέο και ταυτόχρονα ξεπερασμένο τρόπο για να απολαμβάνουν τον κόσμο και τους προορισμούς που επισκέπτονται.

Ο χρόνος που έχει περάσει ο καθένας στο σπίτι του είναι αρκετός για να τον κάνει να σκεφτεί και να αναθεωρήσει κάποια πράγματα αναφορικά με τις προτεραιότητες των ταξιδιών του γι’ αυτό και παρατηρείται μια ανανεωμένη επιθυμία να απολαμβάνει κανείς σε αυτά όσο το δυνατόν περισσότερα από τα απλά πράγματα στην ζωή.

Από την αρχή της πανδημίας η χρήση όρων «απλής ευχαρίστησης» σχετικών με δραστηριότητες πεζοπορίας (94%), εξερεύνηση της φύσης (44%) και χαλάρωσης (33%) φαίνεται ότι έχουν αυξηθεί στις κρατήσεις της Booking. Με τη φύση και τις δραστηριότητες που μπορεί να απολαύσει κανείς σε αυτή, μακριά από όλους και απ’ όλα, αποφεύγοντας τον συνωστισμό και εφαρμόζοντας στην πράξη την κοινωνική αποστασιοποίηση, να κερδίζουν στα σημεία οι αποδράσεις στη φύση γίνονται όλο και πιο ελκυστικές.

Mε την έννοια του ανοιχτού χώρου όπου μπορεί κανείς να αναπνεύσει να αποτελεί ένα νέο είδος πολυτέλειας για το ταξίδι γενικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trend Made, μιας κοινοπραξίας ταξιδιωτικών συμβούλων, οι ταξιδιώτες, πια, προτιμούν ανοιχτούς χώρους με ωραία θέα, ενώ το camping και το glamping (πολυτελές camping) κερδίζουν ολοένα και περισσότερο το κοινό, σύμφωνα με το Conde Nast Traveler.

Η έρευνα από τους Αναλυτές Προορισμών, αναφέρει το Forbes, δείχνει ότι σχεδόν το ένα τρίτο αυτών που ταξιδεύουν σκοπεύουν να επισκεφθούν εξωτερικούς προορισμούς όπου η κοινωνική απόσταση είναι ενσωματωμένη στην εμπειρία. Οι ανοιχτοί χώροι είναι το τέλειο αντίδοτο για την αγχωτική ζωή σε αστικά περιβάλλοντα, κάτι που όσοι ασχολούνται με την πολυτέλεια στο ταξίδι έχουν λάβει για τα καλά υπόψη. Όχι μόνο τα φιλικά προς το περιβάλλον καταφύγια και τα θέρετρα ευεξίας βλέπουν αυξανόμενο ενδιαφέρον, αλλά πρόκειται για τις τάσεις στο ταξίδι που αναμένεται να κυριαρχήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά την πανδημία.

Ακόμη μία τάση που γνωρίζει ιδιαίτερη άνοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς, και σχετίζεται με τη φύση και το περιβάλλον είναι και οι διακοπές όπου οι ταξιδιώτες συμβάλλουν ενεργά βοηθώντας τα εκάστοτε οικοσυστήματα που επισκέπτονται να επιστρέψουν στη φυσική τους κατάσταση.