Μέσα στα λίγα τετραγωνικά χιλιόμετρά της χωράει απλόχερα η ομορφιά μιας υπέροχης αρχιτεκτονικής, μιας κοσμοπολίτικης αύρας και μιας ένδοξης ιστορίας. Η Ύδρα υποδέχεται τους επισκέπτες της αμφιθεατρικά χτισμένη με τα παραδοσιακά, πέτρινα κτήρια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές να αγκαλιάζουν το παλιό λιμάνι. Τα αυτοκίνητα δεν επιτρέπονται εδώ κι έτσι μπορεί κανείς να εκτιμήσει το περπάτημα και να γνωρίσει την ομορφιά της Χώρας της Ύδρας σπιθαμή προς σπιθαμή.

Η πόλη της Ύδρας, μια από τις ομορφότερες των νησιών του Αργοσαρωνικού (και όχι μόνο) και η μοναδική του συγκεκριμένου νησιού, έχει ανακηρυχτεί διατηρητέα. Εκτείνεται ανάμεσα σε δύο βραχώδεις λόφους στους οποίους είναι διάσπαρτα παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, παραμυθένια μπαλκόνια και σκούρες μπλε πόρτες και παράθυρα.

Η παλιά πόλη της Ύδρας συναντάται, ανηφορίζοντας από το πανέμορφο παλιό λιμάνι, αν ακολουθήσει κανείς το δρόμο που βρίσκεται δίπλα από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στο σημείο αυτό δεσπόζει το αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη και ο ναός της Υπαπαντής. Άλλο ένα σημείο που αξίζει την προσοχή του επισκέπτη είναι το παλαιότερο φαρμακείο του νησιού (Φαρμακείο Ραφαλιά), που χρονολογείται στο 19ο αιώνα.

Ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στα Καλά Πηγάδια και τη νοσταλγική συνοικία Κιάφα, την παλαιότερη του νησιού. Η μυρωδιά του ξύλου από τα γειτονικά ξυλουργεία καλωσορίζει τον περιπατητή, ενώ οι όμορφες εικόνες από κουκλίστικα σπιτάκια και γραφικές εκκλησίες δίνουν τη σκυτάλη στο ψηλότερο σημείο της περιοχής, τον Άγιο Κωνσταντίνο. Το ανηφορικό μονοπάτι προς το βουνό οδηγεί στην Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία.

Σημείο αναφοράς της συνοικίας το Μουσείο με το αρχείο της Επανάστασης, καθώς και τα εντυπωσιακά αρχοντικά των Κουντουριώτη, Μιαούλη, Τομπάζη, Κριεζή, Βούλγαρη, Τσαμάδων, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. 

Πέρα από τα αξιοθέατα, αυτό που γοητεύει τον κάθε επισκέπτη, ακόμη και τον πιο ρεαλιστή, είναι οι γραφικές, ποτισμένες με άρωμα λουλουδιών και εικόνες πέτρας, γωνιές που συναντώνται παντού στη χώρα της Ύδρας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ρομαντικά και αρχοντικά μέρη της χώρας.