Αδιαμφισβήτητα και χωρίς δεύτερη σκέψη η Αρκαδία είναι από τις πρώτες επιλογές κάποιου όταν πρόκειται για μια ορεινή εξόρμηση σε κοντινή σχετικά απόσταση από την Αττική. Και ενώ οι περισσότεροι επιλέγουν τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της, στους ορεινούς όγκους του νομού κρύβονται χωριά– διαμάντια που σίγουρα αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Άγνωστα ακόμη στο ευρύ κοινό διατηρούν στο ακέραιο την αυθεντικότητά τους.

Καστρί

Το γραφικό χωριό της Κυνουρίας συναντάται σε υψόμετρο 950 μέτρων, χτισμένο σε κατάφυτη λοφοσειρά του Πάρνωνα γεμάτη με καστανιές, κερασιές, πλατάνια και καρυδιές.

Αρκετά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια και παλιά μαγαζάκια συνθέτουν την εικόνα του, η οποία ολοκληρώνεται από την γραφική πλατεία με τα παραδοσιακά καφενεδάκια όπου κανείς μπορεί, εκτός από την υπέροχη θέα προς τον Πάρνωνα, να απολαύσει μερακλίδικο καφέ ή παραδοσιακές γεύσεις της τοπικής κουζίνας.

Στα όσα θα τραβήξουν την προσοχή του επισκέπτη στο Καστρί το διώροφο πετρόχτιστο δημοτικό σχολείο, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου και ο νερόμυλος της Εκκλησιάς, λίγο πιο πάνω από τα τελευταία σπίτια του χωριού. Η ξακουστή Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου συναντάται βορειοανατολικά του χωριού, την οποία μπορεί να προσεγγίσει κανείς μέσω μονοπατιού που ξεκινά από το Καστρί και περνά μέσα από υπέροχα, φυσικά τοπία.

Ασέα

Η γενέτειρα- κόσμημα του Νίκου Γκάτσου είναι ένα μικρό και γραφικό χωριουδάκι σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Τρίπολη. Ο λόγος για την Ασέα, με την πλούσια ιστορία, η οποία παραμένει ορατή μέχρι σήμερα στα κτίρια του χωριού. Τα ερείπια του αρχαίου τείχους αποτελούν τρανή απόδειξης της ιστορικότητας του τόπου, ενώ αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής φιλοξενούνται σε μουσεία της Αθήνας, του Ναυπλίου και της Τρίπολης.

Την καρτποσταλική εικόνα του χωριού με τα πέτρινα σπίτια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές και τα στενά και ήσυχα δρομάκια, συμπληρώνει το αισθητικό δάσος ολόγυρά του, γεμάτο με καστανιές και πεύκα. Σημείο αναφοράς, ωστόσο, της Ασέας δεν είναι άλλο από το αστεροσκοπείο της με τον χαρακτηριστικό θόλο αλουμινίου, το οποίο μάλιστα θεωρείται, ίσως, και το μικρότερο σε όλο τον κόσμο.

Ωριά

Ένας γοητευτικός βουνίσιος προορισμός που συναντάται σε υψόμετρο 840 μέτρων, σε απόσταση 30 χλμ. από την Τρίπολη και 45 χλμ. από το Άστρος. Πρόκειται για ένα ήσυχο χωριό, ανέγγιχτο ακόμα από το μαζικό τουρισμό, που ξεχωρίζει για την απλή και ανόθευτη ομορφιά του, που γοητεύει όποιον το επισκεφτεί.

Μέχρι το 1927 ονομαζόταν Μπερνόρη και αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα χωριά του συμπλέγματος, με το παλιό πετρόκτιστο Δημοτικό κτίριο να αποτελεί και σημείο αναφοράς του χωριού, ταξιδεύοντας τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Το χωριό διαπερνάται από το ρέμα του Σαϊτά, παραπόταμο του ποταμού Τάνου.