Για αρκετούς το μελαγχολικό τοπίο μιας πόλης δίπλα στη λίμνη αποτελεί ένα από τα πιο γοητευτικά χαρακτηριστικά της. Όπως συμβαίνει και με τις δύο πόλεις, μία της Μακεδονίας και μία της Ηπείρου, που ακολουθούν παρακάτω.

Το νωχελικό σκηνικό τους παραδομένο στην υδάτινη αγκαλιά των λιμνών που τις χαρακτηρίζουν, από τα πιο μαγικά τοπία που μπορεί να αντικρίσει κανείς. Ακόμη και κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Καστοριά

Η αθεράπευτα ρομαντική Καστοριά, είναι μία από τις ομορφότερες, κατά κοινή ομολογία, πόλεις της βόρειας Ελλάδας. Σε απόσταση 190 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη (2 ώρες περίπου με το αυτοκίνητο) συναντά κανείς την πλανεύτρα πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ξέρει πώς να μαγεύει τους επισκέπτες της.

Ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει ο επισκέπτης εδώ είναι ο γύρος της λίμνης Ορεστιάδας, η οποία πρωταγωνιστεί στις περισσότερες εικόνες της Καστοριάς, με τα πόδια, με τις πυκνές οξιές και τα θεόρατα πλατάνια να δημιουργούν ένα άκρως απόκοσμο σκηνικό.

Με την επιστροφή στην πόλη, μια περιήγηση στο Ντολτσό και το Απόζαρι, τις γραφικές γειτονιές με τα πέτρινα δρομάκια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά χαρακτηριστικής μακεδονικής αρχιτεκτονικής θεωρείται επιβεβλημένη. Για πανοραμική άποψη της πόλης και της λίμνης οι επισκέπτες «σκαρφαλώνουν» στο λόφο του Προφήτη Ηλία και μαγεύονται με το τοπίο που απλώνεται μπροστά τους.

Ιωάννινα

Η μυστηριακή και διαφορετική ατμόσφαιρά τους –για την οποία, άλλωστε, και φημίζονται– είναι ένας από τους λόγους που παρακινούν σχεδόν όλους τους επισκέπτες των Ιωαννίνων να τα προτιμήσουν για ένα ξεχωριστό και διαχρονικό city break. Σημείο αναφοράς για την πόλη και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της η λίμνη Παμβώτιδα, άρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρυλική ιστορία της κυρά Φροσύνης. Μέσα στη λίμνη υπάρχει μικρό νησί, στο οποίο βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, τόπος δολοφονίας του Αλή Πασά.

Οι όχθες της –ιδανική επιλογή για πεζοπορία– είναι πυκνόφυτες, με ιτιές, λεύκες, πλατάνια και καλαμιώνες να συμπληρώνουν την ομορφιά του τοπίου αλλά και να φιλοξενούν πλήθος πουλιών, όπως ερωδιούς και κορμοράνους.

Τέλος, η ζωντανή καστροπολιτεία των Ιωαννίνων αποτελεί το αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο κατοικείται μέχρι και σήμερα. Μόλις περάσετε την μεγάλη πύλη του μια άλλη εποχή γεμάτη μυστικά και θρύλους ζωντανεύει μπροστά στα μάτια σας.