Ένα καταπράσινο τοπίο, τρεχούμενα νερά και ένας παραδοσιακός οικισμός να ξεπηδά μέσα από τα δέντρα. Αυτή τη μαγευτική εικόνα θα συναντήσεις αν βρεθείς ποτέ σε ένα όχι και τόσο γνωστό αλλά πανέμορφο ελληνικό χωριό της Ευρυτανίας. Ο Συγγρέλος είναι ο οικισμός που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από σελίδες παραμυθιού και σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό. Αφενός η ομορφιά της φύσης, αφετέρου η ιστορία και η φιλοξενία των κατοίκων. Όλα μαζί συνθέτουν την γνήσια αυτή γωνιά της ελληνικής περιφέρειας που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και σε κάνει να ξεφεύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Συγγρέλος: Το ελληνικό χωριό που είναι κρυμμένο μέσα στο ελατοδάσος

Ο Συγγρέλος είναι ένα χωριό χτισμένο μέσα σε πυκνό ελατοδάσος σε υψόμετρο 1.230 μέτρων και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νομού. Συνορεύει ανατολικά και νοτιοανατολικά με το Κρίκελλο, νότια και νοτιοδυτικά με την Ανιάδα, Δυτικά με το Μουζίλο και βόρεια με τη Μυρίκη. Υπάγεται διοικητικά στον καλλικρατικό Δήμο Καρπενησίου (τέως καποδιστριακός Δήμος Ποταμιάς). Το χωριό Συγγρέλος απέχει μόλις 30 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και αποτελεί την ιδανική μονοήμερη εκδρομή αν βρεθείς στην περιοχή.

Οι εικόνες από ψηλά είναι άκρως εντυπωσιακές καθώς στην πραγματικότητα δείχνουν ένα πυκνό ελατοδάσος και από μέσα να ξεπηδούν παραδοσιακά σπιτάκια του οικισμού. Σαν αληθινός πίνακας ζωγραφικής.

Οι εικόνες από το κανάλι Andreas Koutsothanasis του Youtube σου δίνουν μια γεύση του τι πρέπει να περιμένεις…

Απόδραση στο Καρπενήσι

Το Καρπενήσι αποτελεί έναν από τους πιο must ελληνικούς προορισμούς το χειμώνα. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να οργανώσεις την εκδρομή σου εκεί πριν πιάσουν τα πρώτα χιόνια, δηλαδή το φθινόπωρο. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ένα 3ημερο και σε γεμίζει με εικόνες και εμπειρίες που θα σε κρατήσουν ανανεωμένο για εβδομάδες. Μέχρι δηλαδή να έρθει η ώρα να επιστρέψεις εκεί με τα πρώτα χιόνια. Το Καρπενήσι είναι μια σύντομη απόδραση που μπορείς να κάνεις αν θες να φύγεις από την Αθήνα και τη βαβούρα της και να έρθεις κοντά στη φύση.

Και δεν είναι μόνο το ίδιο το Καρπενήσι αλλά ολόκληρη η περιοχή που σε καλεί να την εξερευνήσεις. Μικρά και παραδοσιακά χωριά, τρεχούμενα νερά και τοπική γαστρονομία. Πετρόχτιστες βρύσιες, καλντερίμια και καφενεία για να ξαποστάσεις. Όλα όσα θες για να ξεφύγεις από την βαβούρα της καθημερινότητας.

Ένας προορισμός που πρέπει να επισκεφθείς τουλάχιστον τέσσερις φορές στη ζωή σου, μια για κάθε εποχή του χρόνου.

πηγή: exploringgreece.tv