Στα όρια των νομών Φλωρίνης και Πέλλας, ο Άγιος Παντελεήμονας αποτελεί ένα από τα μυστικά διαμαντάκια του όρους Βόρας ή Καϊμάκτσαλαν. Ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά χτισμένος στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης Βεγορίτιδας, ενώ απέχει μόλις 2,5 χλμ. και από τη λίμνη των Πετρών, μία από τις άγνωστες λίμνες της Φλώρινας.

Μεταξύ αυτών των δύο πολύ σημαντικών υδροβιότοπων, το χωριό, που παλαιότερα ονομαζόταν Πάτελε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το κρασί και την παραγωγή του, με το καλύτερο κρασί της περιοχής να προέρχεται από τα αμπέλια που βρίσκονται μεταξύ των δύο λιμνών.

Περιδιαβαίνοντας κανείς στα πέτρινα γραφικά σοκάκια του χωριού ανακαλύπτει παλιά Μακεδονίτικα αρχοντικά, πυργόσπιτα καθώς και πέτρινα κτίρια με αξιόλογη αρχιτεκτονική. Στα πιο σημαντικά όλων το Πυργόσπιτο του Σταύρου Μπλάγα, που χρονολογείται από το 1908 και το 1986 χαρακτηρίστηκε ως έργο τέχνης, καθώς και η οικία Λ. Κλιάνη, που θεωρείται το παλαιότερο κτίριο του χωριού.

Στα όσα σίγουρα κλέβουν τις εντυπώσεις ο περίπατος κατά μήκος της λίμνης, ενώ απρόσκοπτη θέα προς αυτή απολαμβάνει κανείς από την τοποθεσία με το άλσος και το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος βορειοδυτικά του χωριού.