Μια ωδή στο γυναικείο φύλο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το ολοκαίνουριο ξενοδοχείο στην καρδιά της Ουάσινγκτον, που χαρακτηρίζεται για τα τολμηρά και προκλητικά, γεμάτα κρυφά νοήματα, έργα τέχνης που το διακοσμούν.

Ο λόγος για το Hotel Zana, το οποίο διαθέτει περισσότερα από 60 έργα τέχνης αφιερωμένα στη γυναικεία ενδυνάμωση και σε όλους εκείνους που έχουν αγωνιστεί για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο διάκοσμος του ξενοδοχείου δημιουργήθηκε από διάφορους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ενώ οι εγκαταστάσεις κυμαίνονται από πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες, έως γλυπτά και δημιουργίες με υφάσματα. Κάποια από αυτά, μάλιστα, εξυπηρετούν διπλό σκοπό, όπως η συλλογή από ανακυκλωμένες ψηλοτάκουνες γόβες μέσα σε γυάλινο κουτί που λειτουργεί ως η ρεσεψιόν του ξενοδοχείου.

Από τα πιο προκλητικά και αμφιλεγόμενα έργα του ξενοδοχείου, ωστόσο, δεν είναι άλλο από το πορτρέτο του αείμνηστου μέλους του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, της διαβόητης RBG. Φτιαγμένο από 20.000 ταμπόν ζωγραφισμένα στο χέρι, έμπνευση της Andrea Sheehan, καλλιτεχνικής διευθύντριας και ιδρύτριας του γραφείου Dawson Design Associates που επέβλεψε το σχεδιασμό του ξενοδοχείου, σίγουρα προκαλεί αμφιλεγόμενες εντυπώσεις.

Το λόμπι περιλαμβάνει πορτρέτα ακόμη εννέα άλλων ισχυρών γυναικών, όπως η Shirley Chisholm, η πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα που εκλέχθηκε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Σε κοντινή απόσταση και ο «Τοίχος της Τιμής» με 221 σκίτσα ανδρών και γυναικών που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών, από την Χίλαρι Κλίντον και την Όπρα Γουίνφρι μέχρι τον Πλάτωνα!

Κάθε γραμμή, καμπύλη και χρώμα στο ξενοδοχείο προορίζεται να γιορτάσει και να αναγνωρίσει τις γυναίκες, υπογραμμίζει η Sheehan στο www.insider.com. Οι χώροι συσκέψεων πήραν το όνομά τους από άτομα όπως η Ava Belmont, σημαντική προσωπικότητα του κινήματος δικαιώματος ψήφου των Αμερικανών γυναικών, ενώ σε καθένα από τα δωμάτια του ξενοδοχείου η ελληνική θεά Άρτεμης, προστάτης των γυναικών, «παρακαλουθεί» προσεκτικά.