Εκτός από τις υπέροχες παραλίες και τις δαντελωτές ακτές που συναντά κανείς στην ακτογραμμή της, η Πελοπόννησος διαθέτει μια πληθώρα γραφικών και πανέμορφων, ορεινών χωριών που αξίζουν την προσοχή σας.

Φυσικά δεν αναφερόμαστε στους δημοφιλείς προορισμούς της, αλλά σε μέρη λιγότερο γνωστά, ωστόσο το ίδιο αξιόλογα με τους «ανταγωνιστές» τους.

Ανδρίτσαινα, Ηλεία

Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του Λυκαίου Όρους, η Ανδρίτσαινα –ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Ηλείας που θυμίζει πολύ αγαπημένους προορισμούς στην Αρκαδία (βρίσκεται στα σύνορα του νομού με την Αρκαδία)– εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με την προσεγμένη αρχιτεκτονική της όσο και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά της. Λιθόστρωτα, δαιδαλώδη σοκάκια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά και πέτρινες βρύσες συνθέτουν γραφικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο χωριό η ιστορική βιβλιοθήκη –εδώ θα βρείτε έγγραφα ιστορικής αξίας που αφορούν στη Γαλλική και την Ελληνική επανάσταση, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο αι.–, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και ο αρχαίος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (έργο του Ικτίνου) στην περιοχή Βάσσες (14 χλμ.). Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι της Νέδας, ιδανική επιλογή για εξόρμηση στη φύση.

Ελληνικό, Αρκαδία

Ένα χωριό που ενδείκνυται για ήρεμες και χαλαρωτικές αποδράσεις μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, μακριά από τους πολυσύχναστους «γείτονές» του, το οποίο μυεί τον επισκέπτη του στην παράδοση και τον φυσικό πλούτο της Αρκαδίας.

Υπέροχα διατηρημένα πετρόκτιστα κτίρια, που διατηρούν ανέπαφη την παραδοσιακή τους αρχιτεκτονική, λιθόστρωτα δρομάκια που ταξιδεύουν νομίζεις σε άλλη εποχή και μια κεντρική πλατεία «κούκλα» για να απολαύσει κανείς αυθεντικούς παραδοσιακούς μεζέδες με τσίπουρο ή μερακλίδικο ελληνικό καφέ στα παραδοσιακά καφενεδάκια της.

Από τα πιο σημαντικά και επιβλητικά κτίρια στον προστατευόμενο οικισμό ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος το μεγαλοπρεπές, διώροφο διδακτήριο, στην κεντρική πλατεία του Ελληνικού, που κάποτε λειτουργούσε το δημοτικό σχολείο του χωριού. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται και το ηρώο, αφιερωμένο στους πεσόντες.

Πραστός, Πάρνωνας

Βουτηγμένος στην υπέροχη φύση του Πάρνωνα, σε απόσταση 20 χλμ. από το χωριό Άγιος Ανδρέας, ο Πραστός υποδέχεται τους επισκέπτες του αμφιθεατρικά χτισμένος σε υψόμετρο 650 μέτρων.

Η σημερινή του εικόνα μπορεί να μην ανταποκρίνεται 100% στα μεγαλεία που έζησε το χωριό κατά το παρελθόν, ωστόσο, τα εντυπωσιακά πυργόσπιτα, τα αρχοντικά κτίσματα και οι υπέροχες εκκλησίες αποτελούν απτή απόδειξη των ένδοξων εποχών που έζησε το χωριό.

Χαρακτηριστικά δείγματα της λιτής τσακώνικης αρχιτεκτονικής, τα κτίσματα του Πραστού ταξιδεύουν τον επισκέπτη πίσω στο χρόνο. Και πιο συγκεκριμένα στον 18ο και 19ο αιώνα, τότε που οι έμποροι πλούτιζαν στην Κωνσταντινούπολη, την Ύδρα και τις Σπέτσες και έχτιζαν τα εντυπωσαικά αρχοντικά και πυργόσπιτά τους, που σώζονται μέχρι και σήμερα.