Ένα από τα κοινά, πλέον, μυστικά της Αττικής είναι η Λίμνη Μπελέτσι. Οι περίοικοι, οι μυημένοι που κάνουν βόλτες από εκείνα τα μέρη το γνωρίζουν εδώ και χρόνια.Ένας μικρός παράδεισος είναι η λίμνη Μπελέτσι, που βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές της Πάρνηθας, κάτω από την ομώνυμη κορυφή, στα όρια του οικισμού Ιπποκράτειος πολιτεία. Και όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, είναι ο ιδανικός προορισμός για κυριακάτικη και όχι μόνο βόλτα γιατί έχει πάντα κάτι διαφορετικό να σου προσφέρει.

Η γραφική και όμορφη λίμνη Μπελέτσι

Η λίμνη Μπελέτσι βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 600 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές της Πάρνηθας, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία των Αφιδνών. Πήρε το όνομά της από την ομώνυμη κορυφή. Eχει και άλλη ονομασία με δύο εκδοχές. Λέγεται και λίμνη κιθάρα, από το σχήμα της, αλλά δεν αποκλείεται να έλκει το όνομά της από την ομώνυμη πηγή, στα τέως βασιλικά κτήματα, που την τροφοδοτεί με τα νερά της. Αυτό που δεν ξέρουν πολλοί είναι ότι δημιουργήθηκε… κατά λάθος. Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 γίνονταν έργα για δασικό δρόμο που θα ένωνε τον Aγιο Μερκούριο με τις Αφίδνες. Στα σκαψίματα φράχτηκε η ροή των νερών και σχηματίστηκε η λίμνη.

Τι μπορείς να κάνεις εκεί

Η λίμνη Μελέτσι προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες. Μπορείς να πάρεις βιβλίο να διαβάσεις στον καθαρό αέρα και την ησυχία. Ή μπορείς να μην ανοίξεις σελίδα και να χαζέψεις τις πάπιες, τις χήνες, τους κύκνους. Θες να κάνεις πικνίκ, έχει διαμορφωμένους χώρους. Αν έχεις ποδήλατο, να κάνεις βόλτες, έχει ωραίες διαδρομές.

Επιβάλλεται μια στάση στο εξωκλήσι του Αγίου Μερκουρίου, μέσα σε οργιώδη βλάστηση. Ακόμα κι αν δεν πας με εφόδια και πεινάσεις, κανένα πρόβλημα. Υπάρχει ο οικισμός Σφενδάλη, με τον όμορφο σταθμό τρένου και την ταβέρνα που είναι από την πίσω πλευρά.

Πώς να πας

Η λίμνη Μπελέτσι είναι περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Η διαδρομή είναι πολύ εύκολη, αρκετά γραφική κι ακόμη πιο οικονομική αν την κάνεις με αυτοκίνητο που κινείται με φυσικό αέριο. Παίρνουμε, λοιπόν, την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας και κάνουμε αριστερά στον κόμβο των Αφιδνών. Διασχίζουμε τον οικισμό από την οδό Αγίας Τριάδας και φτάσαμε στον προορισμό μας!