Αλπικό σκηνικό στα Βαρδούσια

Ψηλές, κοφτερές κορυφές κι απέραντα λιβάδια - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΒΟΥΝΟ
7:28
26/01/2019
Αλπικό σκηνικό στα Βαρδούσια
7
loading

Είναι από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας. Διαθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό, που δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από τις Άλπεις. Ψηλές και κοφτερές κορυφές (ο Κόρακας φτάνει στα 2.495 μέτρα), απέραντα λιβάδια κι άφθονα νερά είναι το τοπίο που συνθέτει τα Βαρδούσια.

Είναι το δεύτερο βουνό της Ρούμελης, μετά τη Γκιώνα. Το σύμπλεγμα των Βαρδουσίων περιλαμβάνει το νότιο άκρο της Πίνδου, στη Στερεά Ελλάδα και καλύπτει το βορειοδυτικό τμήμα της Φωκίδας και μικρό κομμάτι της Φθιώτιδας.

Το όνομα Βαρδούσια λέγεται πως αντικατέστησε την παλαιότερη ονομασία του βουνού, που λεγόταν Ανεμιστό. Πρόκειται για ένα αλπικό βουνό σε μικρογραφία, με πολλές και συναρπαστικές αντιθέσεις, έντονο ανάγλυφο αλλά και επιβλητικές κορυφές, που προσφέρει στο μονοπάτι Ε4 μία από τις ωραιότερες διαδρομές του.

Ουσιαστικά τα Βαρδούσια έχουν τρία «πρόσωπα»: Στον βορρά είναι πιο «στρογγυλά» τα χαρακτηριστικά τους, στον νότο κυριαρχεί ο Κόρακας και στα δυτικά σκίζουν τον ουρανό οι απότομες μυτερές κορφές τους. Από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι η μεγάλη κορυφογραμμή που ξεκινά από τον Κόρακα και καταλήγει, 17 χιλιόμετρα μετά στη λίμνη του Μόρνου.

Ακόμα ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των Βαρδουσίων είναι πως οι κορυφές είναι γυμνές από τα 1.700 μέτρα και πάνω. Προς τα βόρεια οι κορυφές είναι πιο χαμηλές αλλά η βλάστηση πιο πλούσια ενώ εκτός της φυσικής ομορφιάς τους, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και από πλευρά βιοποικιλότητας.

Στα Βαρδούσια και σε υψόμετρο 1.350 μέτρων βρίσκεται το χωριό Αρτοτίνα, όπου γεννήθηκε ο Αθανάσιος Διάκος.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Τ.Τ

  Σε μοναστήρι της αρτοτινας μεγάλωσε απο πολυ μικρος.υπάρχει και το σπίτι του στην αρτοτινα που μπορεις να πας να δεις.επισης πιστοποιητικο γεννησης αναφερετε το 1865 που εκδοθηκε απο τον δημο κροκυλειου όπου υπαγόταν η Αρτοτινα.και καλά τιμής ένεκεν Αθανάσιος διάκος...Μουσουνιτσα θα Ναι πάντα.

 2. avatar Πεζοπόροι

  Με ...αυτοκίνητο πήγατε; λολ

 3. avatar Τρόλ

  2019 υποψήφιος για το Σκάι!

 4. avatar Δωροθέα

  ❤️♥️?

 5. avatar 2019

  Μην δείχνετε τις ομορφιές της χώρας γιατί ο Τσίπρας δεν θα αφήσει τίποτα!Όλα θα τα πουλήσει!!!

 6. avatar Μόνο που

  Ο Αθανάσιος Διάκος γεννήθηκε σε διπλανό χωριό που ονομαζόταν Μουσουνιτσα και τώρα ονομάζεται Αθανάσιος Διάκος

  1. avatar Σωστός

   Έχεις δίκιο φίλε το χωριό του ήρωα ονομάζεται Αθανάσιος Διάκος προς τιμήν του αγωνιστή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει