Δε βρίσκεται στις πρώτες επιλογές για ταξίδι, καθώς αποτελεί μεταξύ άλλων ένα σχετικά κοντινό προορισμό. Η Αλβανία, όμως, δεν είναι όπως την έχουν κάποιοι στο μυαλό τους και τα τελευταία χρόνια επιχειρεί την ταξιδιωτική της ανάπτυξη.

Η μέχρι τώρα ανεξερεύνητη γωνιά των Βαλκανίων συνδυάζει θάλασσα, βουνά και κάστρα. Μετά την ανοικοδόμηση σύγχρονων ξενοδοχειακών μονάδων επιθυμεί να καταλάβει μια θέση στο χάρτη των τουριστικών χωρών της Ευρώπης.

Τα Τίρανα είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Η πλατεία Σκεντέρμπεη αποτελεί το κεντρικότερο σημείο της πόλης και φιλοξενεί το κτίριο της όπερας, το τζαμί του Έτχεμ Μπέη από το 1789, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και τον Πύργο του Ρολογιού με πανοραμική θέα και ύψος 35 μέτρων. Το block», όπου κάποτε έμεναν τα στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος, αποτελεί πλέον περιοχή επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, πολιτικών και άλλων προσωπικοτήτων.

Η συνοικία Blloku είναι γεμάτη με εστιατόρια, καφετέριες και bar. Ο επισκέπτης μπορεί να κάνει μια βόλτα με το τελεφερίκ που οδηγεί στην κορυφή του βουνού Dajti, όπου υπάρχουν αρκετές καφετέριες και εστιατόρια. Ακόμη μπορεί να κάνει παζάρια στις αγορές του και το ευρώ γίνεται δεκτό, παρότι δεν είναι το εθνικό νόμισμα.

Το Grand Park βρίσκεται στην νότια περιοχή της πόλης και αποτελεί δημοφιλή χώρο αναψυχής για τους κατοίκους, ενώ στην πλατεία της Μητέρας Τερέζας βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στη Λεωφόρο Εθνικών Μαρτύρων φιλοξενούνται μεταξύ άλλων το Κοινοβούλιο, το Δημαρχείο, η Ακαδημία Τεχνών και το Πολυτεχνείο. Το ελληνικό στοιχείο είναι έντονο στα Τίρανα ενώ ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων μιλάει ελληνικά.

Πληροφορίες – Φωτογραφίες

ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

Τίρανα / Αλβανία

Διαφορά ώρας: 1 ώρα πίσω

Νόμισμα: Λεκ Αλβανίας (1 ευρώ ισοδυναμεί με 131,74 λεκ)

Απόσταση: Η απευθείας πτήση διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά από την Αθήνα και 3 ώρες και 15 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη μέσω Αθήνας.

ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ ΤΙΡΑΝΑ ΑΛΒΑΝΙΑ